Προτάσεις για τα ακίνητα και την φορολόγησή τους εν όψει ευρωεκλογών
Για δυσβάστακτη φορολογία που έχει εξοντώσει τους ”νοικοκυραίους” έκαναν λόγο χθές το βράδυ οι εκπρόσωποι των κομμάτων, στη συζήτηση που άνοιξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, εν όψει ευρωεκλογών, για τα προβλήματα στην κτηματαγορά, με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ να τάσσονται υπέρ της διάκρισης μικρής, μεσαίας και μεγάλης ακίνητης ιδιοκτησίας και την πλευρά ΝΔ να υποστηρίζει ότι χρειάζονται μέτρα ελάφρυνσης στο 60- 65% επί της σημερινής φορολογίας.
Στην εισαγωγική του ομιλία, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ αλλά και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) κ. Στράτος Παραδιάς, παρουσίασε το πλαίσιο στο οποίο διαμορφώνεται σήμερα η ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της ακίνητης περιουσίας. Ενώ, όπως είπε, η Ε.Ε δεν έχει αρμοδιότητα για την ιδιοκτησία και τα εμπράγματα δικαιώματα, τα τελευταία χρόνια απέκτησε σταδιακά δικαιοδοσία στα κτίρια.
Με αιτία τις συνεχείς και εντονότατες πιέσεις των λόμπυ της βιομηχανίας και των επαγγελματιών της οικοδομής, θεσπίστηκαν σειρά μέτρων που επιβαρύνουν τους Ευρωπαίους ιδιοκτήτες υποχρεώνοντάς τους σε ανακαινίσεις, ενεργειακές επιθεωρήσεις, αντικατάσταση ανελκυστήρων, κλπ. στο όνομα της εξοικονόμησης ενέργειας, της ασφάλειας, της υγείας κλπ., τα οποία όμως έχουν ως κοινό παρονομαστή τους το τεράστιο κόστος για τους ιδιοκτήτες και ελάχιστη πρακτική χρησιμότητα. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ενεργειακό πιστοποιητικό που ενώ δεν οδήγησε στην παραμικρή εξοικονόμηση ενέργειας, επιβάρυνε τους ιδιοκτήτες και ωφέλησε αποκλειστικά τους επαγγελματίες που το εκδίδουν».
Ο κ. Παραδιάς επεσήμανε ότι την στιγμή αυτή προωθούνται αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας οι οποίες όπως είπε, θα αποτελέσουν ασπίδα προστασίας των «μπαταχτσήδων» που υποδύονται τους ενοικιαστές, καθότι στόχος τους είναι να εγκατασταθούν σε σπίτια ή καταστήματα και να παραμείνουν όσο γίνεται περισσότερο, χωρίς να πληρώσουν απολύτως τίποτε, σε βάρος των θυμάτων τους – ιδιοκτητών ακινήτων.
Παρόντες στην εκδήλωση, στην οποία παρέστη και η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής (ΣΥΡΙΖΑ) κ. Ρένα Δούρου, ήταν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές:
Η Ελίζα Βόζεμπεργκ (Νέα Δημοκρατία) η οποία ανέφερε ότι λύσεις στα προβλήματα των ιδιοκτητών μπορούν να προωθηθούν και νομοθετικά, με την εξασφάλιση του αναγκαίου αριθμού υπογραφών από τους πολίτες της ΕΕ. Ο Γιάννης Τόλιος (ΣΥΡΙΖΑ) τάχθηκε υπέρ της διάκρισης μικρής, μεσαίας και μεγάλης ακίνητης ιδιοκτησίας και της επιβολής φόρου κεφαλαίου με αφορολόγητο 200.000 ευρώ. Ζήτησε επίσης να εφαρμοστεί πρόγραμμα στέγασης των αστέγων στα κενά ακίνητα.
Η Ιωάννα Καλατζάκου (ΝΔ) επεσήμανε ότι το «τσουνάμι» της φορολογίας πλήττει κυρίως τα ακίνητα, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει σύντομα, γιατί η σημερινή φορολογία στα ακίνητα είναι πραγματικά δυσβάστακτη.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ) ανέφερε ότι η συντηρητική παράταξη έχει σήμερα εξοντώσει τους «νοικοκυραίους», παραβιάζοντας στην ουσία τις συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν την ιδιοκτησία και επιβάλουν φορολογία άσχετη με την πραγματική φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, που προκύπτει από το εισόδημα, και όχι την απλή κατοχή απρόσοδης περιουσίας.
Ο Γιώργος Κύρτσος (ΝΔ) ανέφερε ότι η πολιτική που εφαρμόζεται από το 2011 στα ακίνητα είναι τεράστιο λάθος που πρέπει να αποκατασταθεί και τάχθηκε υπέρ της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης το πολύ στο 60 – 65 % της σημερινής, ώστε να μπορούν οι πολίτες να ανταποκρίνονται σ΄αυτήν.
Ο Γιώργος Ζησιμάτος (Ανεξάρτητοι Έλληνες) υπογράμμισε ότι λόγω της κρίσης επήλθε βίαιη αλλαγή του μοντέλου τόσο της ιδιοκτησίας όσο και του εμπορίου, και ότι και τα δύο πρέπει να συνεργαστούν για να επιβιώσει η χώρα.
Ο Γιώργος Ρωμανιάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες), ανέφερε ότι οι εισφορές που κατέβαλαν οι συνταξιούχοι κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου είναι πολλαπλάσιες από τη σύνταξη που εισπράττουν, και ότι είναι απαράδεκτα και άσχετα με την ελληνική πραγματικότητα τα περί μείωσης των συντάξεων όσων έχουν ακίνητα ή κάποια πρόσθετα εισοδήματα.
Ο Μανούσος Ντουκάκης (ΛΑΟΣ) υπογράμμισε ότι η σύλληψη με τη διαδικασία του αυτοφώρου για οφειλές προς το Δημόσιο έχει κριθεί αντισυνταγματική και είναι απαράδεκτη, ιδιαίτερα για οφειλές από φόρους ακίνητης περιουσίας.
Ο Χρήστος Χρηστίδης (Εθνικός Σύνδεσμος) τόνισε ότι δεν πρέπει να φορολογείται το ακίνητο ως κεφάλαιο αλλά η πραγματική του εισοδηματική απόδοση.
Τέλος την εκδήλωση χαιρέτισαν οι υποψήφιοι με τη ΝΔ κ.κ. Βασίλης Κορκίδης (Πρόεδρος ΕΣΕΕ), και κα Ρίτα Μωραιτάκη Πικρού), ο κ. Νίκος Νικολόπουλος («Κίνηση για την Πατρίδα και το Λαό») και ο κ. Θεόδωρος Τόνας, υποψήφιος με το συνδυασμό «Γέφυρες» (Δράση και Δημιουργία Ξανά).