Σε εξέλιξη είναι η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία αναμένεται να δώσει το περίγραμμα των αλλαγών που θα γίνουν -μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου και ενόψει της κάλπης της 25 Ιουνίου- και για τις οποίες μίλησε στην πρώτη του δήλωση το βράδυ της Κυριακής χαρακτηρίζοντάς τις “άμεσες” αλλά και για το αφήγημα με το οποίο θα πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες του Ιουνίου.
Στην έναρξη της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής πως “η ευθύνη είναι δική μας που δεν καταφέραμε να πείσουμε τους πολίτες σε αυτή τη μάχη. Η καθοριστική εκλογική αναμέτρηση. Δε θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Το αποτέλεσμα είναι ένα οδυνηρό σοκ”.
“Και η ευθύνη είναι δική μας”, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, “πρωτίστως όμως δική μου, δεν ισομοιράζεται. Δεν κρύβομαι. Με ξέρετε. Ποτέ δεν κρύφτηκα, στη πολιτική μου διαδρομή. Στα δύσκολα ποτέ δεν το έβαλα στα πόδια. Ανέλαβα την ευθύνη. Και έδωσα τη μάχη. Έτσι και τώρα”.
Και συνέχισε: “Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις. Που ακόμη και τώρα, σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι σύντροφοι δεν αποφεύγουν. Και που το μόνο που δείχνουν είναι πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτε από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας”.
“Μετά τη δεύτερη κάλπη θα γίνει η συνολική αποτίμηση”, τόνισε, “με την άνεση και τον χρόνο και τη διάρκεια που πρέπει να γίνει”.
Αίτια ήττας
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας σκιαγράφησε τις αιτίες της εκλογικής ήττας στις εθνικές κάλπες της 21ης Μαΐου.
Αναλυτικά ανέφερε:
“Γιατί συνέβη αυτό το αποτέλεσμα; Γιατί δεν το καταλάβαμε; Ποιες κοινωνικές μεταβολές έχουν συμβεί στην ελληνική κοινωνία; Ποια λάθη έγιναν και οι αναποφάσιστοι πήγαν μαζικά στη Νέα Δημοκρατία;
Σύμφωνα με τα exit polls, την τελευταία μέρα αποφάσισε τι θα ψηφίσει, πάνω στην κάλπη περίπου το 20% των ψηφοφόρων. 1.206.000 ψηφοφόροι. Από αυτούς 618.000 επέλεξαν τη ΝΔ. Και μόνο 156.000 τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αναποφάσιστοι δηλαδή, αντί να ψηφίσουν όπως περιμέναμε και όπως συνήθως συμβαίνει, με το κριτήριο της δυσαρέσκειας απέναντι στη κυβέρνηση, τελικά ψήφισαν ανάποδα. Με το φόβο μην έρθει η αντιπολίτευση.
Η πρώτη αιτία, κατά την άποψή μου είναι ότι η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα της. Την ατζέντα του φόβου. Και να υποστηρίξει έτσι στο δίπολο σταθερότητα – αλλαγή, ως πλειοψηφική τη τάση του δικού της αφηγήματος. Να μην αλλάξουμε γιατί τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα. Και αυτό το κατάφερε αξιοποιώντας διαρκώς και δικά μας λάθη. Πολλά εκ των οποίων αδιανόητα και καθοριστικά. Φτάσαμε στο σημείο να πάμε στη κάλπη και η συζήτηση στα καφενεία και στις παρέες να μην είναι όσα συμβαίνουν το 2023. Όσα συνέβησαν τη τελευταία 4ετία: Η ακρίβεια, η διάλυση του ΕΣΥ, τα Τέμπη και το επιτελικό κράτος λάφυρο, οι υποκλοπές και η κακοποίηση του κράτους δικαίου. Αλλά να συζητάμε όσα συνέβησαν 8 χρόνια πριν. Τη συζήτηση για το ευρώ. Τους δύσκολους καταναγκασμούς των μνημονίων. Αποδείχτηκε ότι η μιντιακή υπεροπλία, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιβολή της προεκλογικής ατζέντας, ιδίως όταν κανεις κι εσύ λάθη. Και σ’ αυτό συνέβαλαν βέβαια και κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, που είχαν το κύριο μέτωπό τους απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ.
Δεύτερη αιτία είναι η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης μιας στρατηγικής που εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, αντικειμενικά δεν μπορούσε να περπατήσει. Της στρατηγικής της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας. Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε μια στρατηγική ήττα της Απλής Αναλογικής και ταυτόχρονα ήττα της στρατηγικής μας για την Απλή Αναλογική. Η διαρκής άρνηση των προοδευτικών δυνάμεων έδινε την εικόνα μιας μη ρεαλιστικής και άρα αναξιόπιστης πρότασης διακυβέρνησης. Μιας αμήχανης πρότασης που οδηγεί σε μια ασταθή κυβέρνηση.
Σε αντίθεση με την πρόταση του αντιπάλου μας που έμοιαζε πιο κατανοητή και συμπαγής: Αυτοδυναμία για να έχουμε σταθερότητα.
Τρίτη αιτία: η εικόνα μας. Η εικόνα μας ως συλλογικού υποκείμενου, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδίως όμως τις κρίσιμες ημέρες πριν τη κάλπη. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση. Οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα.
Αλλαγές
“Οφείλουμε αυτή την εικόνα να την αλλάξουμε”, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει: “Οφείλουμε να αλλάξουμε. Δραστικά. Ριζικά. Άμεσα. Με ηρεμία, συλλογικότητα, πολιτικό πολιτισμό. Αλλά να αλλάξουμε. Και αυτό δεν είναι ζήτημα πολιτικής κατεύθυνσης. Ούτε προς το κέντρο ούτε προς τα αριστερά να αλλάξουμε. Αλλά προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, τη συλλογικότητα.
Και συνέχισε: “Δεν καταφέραμε τελικά όσο και αν προσπαθήσαμε να αλλάξουμε όσο θα έπρεπε τους εαυτούς μας και το κόμμα μας. Να αποπνέουμε περισσότερη σοβαρότητα, να λειτουργούμε με περισσότερη συλλογικότητα, να εκπέμπουμε περισσότερη σταθερότητα. Να δίνουμε και να εμπεδώνουμε την αίσθηση ότι είμαστε μια σφιχτοδεμένη ομάδα ανθρώπων, που ξέρει να υποτάσσει το μερικό στο γενικό καλό. Για αυτό αναλαμβάνω εγώ αποκλειστικά την ευθύνη, δεν ανήκει σε κανέναν άλλον.
Με την Π. Τσαπανίδου ήρθε στην ΚΕ ο Αλ. Τσίπρας
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής συνοδευόμενος από την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου.
Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διαψεύσει πληροφορίες περί παραίτησης της Πόπης Τσαπανίδου.