“Η δική μας επιδίωξη είναι να θέσουμε στον ελληνικό λαό τα πραγματικά διλήμματα και ερωτήματα, εχθρός για εμάς είναι η ΝΔ, ο νεοφιλελευθερισμός, οι δεξιές αντικοινωνικές πολιτικές”, επεσήμανε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, “έχουμε ξεκαθαρισμένα τα μέτωπά μας και τις σχέσεις μας με αυτή την πολιτική. Υπάρχει ανάγκη για αλλαγή πορείας της χώρας σε όλα τα επίπεδα και αυτό μπορεί να υπηρετηθεί μόνο από μία κυβέρνηση που το επιθυμεί”.
Όπως είπε ο Π. Σκουρλέτης στο πρώτο πρόγραμμα ΕΡΤ: “κανείς δεν έβαλε θέμα ηγεσίας για τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα γιατί θα ήταν αυτοκτονικό”.
Πιο αναλυτικά, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είπε για:
ΣΥΡΙΖΑ
Ένα κόμμα προσδιορίζεται από τις στοχεύσεις του και κυρίως μέσα από τον προγραμματικό του λόγο και τις προτάσεις του. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι, σε κάθε περίπτωση και κυβερνητικό. Κατά τη γνώμη μου αυτό δίνει τον τόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυβερνητική εμπειρία. Κατέθεσε και υποστήριξε, σε όλη την προεκλογική περίοδο, συγκεκριμένες προτάσεις απέναντι στα προβλήματα της χώρας και τα άμεσα και τα βραχυπρόθεσμα. Ταυτόχρονα, ως ένα κόμμα της Αριστεράς ακούει αυτό που ονομάζουμε κοινωνική διαμαρτυρία. Την ανάγκη μιας σύγχρονης Αριστεράς να συνομιλεί με τα κινήματα και να παρεμβαίνει στους μαζικούς χώρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη και από αυτό.
Κανείς δεν έβαλε θέμα ηγεσίας, παρά τη δημόσια συζήτηση, τις δημοσιογραφικές αναφορές που επιχειρούν να δείξουν ότι τέθηκε ένα τέτοιο θέμα. Δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο γιατί σ’ ένα μήνα πάμε ξανά σε εκλογές, άρα θα ήταν αυτοκτονικό. Εμείς πάντοτε αντιμετωπίζουμε τα θέματα με συνολικό τρόπο. Μας ενδιαφέρει να βγάλουμε συμπεράσματα από τις εκλογικές μας επιδόσεις, από το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών. Μόνο που αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει στην ώρα της και αφού ολοκληρωθεί η εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος, διότι ουσιαστικά πρόκειται για εκλογές σε δύο δόσεις, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα. Άρα, είναι πρωθύστερο να μιλάμε για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση. Προσπαθούμε να κάνουμε βελτιωτικές κινήσεις και κυρίως να στρέψουμε τη συζήτηση στα πραγματικά επίδικα, τα οποία απασχολούν και τον κόσμο.
Εκλογές
Η δική μας επιδίωξη είναι να θέσουμε στον ελληνικό λαό τα πραγματικά διλήμματα και ερωτήματα. Πως φαντάζονται, για παράδειγμα, να προχωράει τα επόμενα χρόνια η υπόθεση της Υγείας με μια κυβέρνηση της ΝΔ, είτε είναι παντοδύναμη, είτε αυτοδύναμη, είτε συνεργαζόμενη με όποιους πρόθυμους υπάρξουν; Γιατί ακούσαμε και τέτοια πράγματα μετά τις εκλογές, ιδιαίτερα από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ. Πως μπορούν να φανταστούν τα θέματα του κόσμου της εργασίας, της οικονομίας; Νομίζω ότι, επιτέλους, η συζήτηση πρέπει να πάει εκεί.
Εμείς επιχειρήσαμε να κάνουμε τη συζήτηση πάνω σε αυτά τα ζητήματα, αλλά η υπεροπλία στον δημόσιο διάλογο ήταν με αυτούς που δεν ήθελαν κάτι τέτοιο, είτε με στροφή της συζήτησης σε άλλες εποχές και καταστάσεις, έστω του πρόσφατου παρελθόντος, είτε σε δευτερεύοντα ζητήματα. Δεν πετύχαμε να διαμορφώσουμε το πεδίο της αντιπαράθεσης πάνω στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Θα το επιχειρήσουμε τώρα. Νομίζω ότι κάθε εκλογικό αποτέλεσμα μας κάνει όλους πιο ώριμους, κάνει και τους πολίτες πιο ώριμους. Πολύς κόσμος έχει τρομάξει από το ενδεχόμενο να έχουμε μια ακόμη πιο ισχυρή, παντοδύναμη και τελικά ανεξέλεγκτη και αλαζονική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Απλή αναλογική
Μπορούν να ειπωθούν πολλά για το κατά πόσο έγκαιρα και στον σωστό χρόνο δώσαμε τη μάχη ως προς τη δημιουργία ευνοϊκότερων όρων, άρα και πολιτικής πίεσης προς την κατεύθυνση της συνεργασίας στη βάση της απλής αναλογικής. Μόνο που αυτή η συζήτηση, επαναλαμβάνω, δεν μπορεί να γίνει σε βάθος λίγες μέρες πριν από τις επόμενες εκλογές. Εγώ δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η απλή αναλογική είναι ένα τρικ. (…) Η κύρια ευθύνη που χάθηκε η ορατή διέξοδος για μια εναλλακτική, συμμαχική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση συνεργασίας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων βαραίνει τους υπόλοιπους και άρα αυτοί είναι και οι βασικοί υπεύθυνοι που δεν ενδυναμώθηκε, δεν ήταν ελκτική μια τέτοια πρόταση συνεργασίας. Να βγάλει ο κόσμος τα συμπεράσματά του.
Κεντροαριστερά
Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ενιαίος χώρος της Κεντροαριστεράς. Εμείς είμαστε η Αριστερά, κάποιοι άλλοι αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντροαριστερά, υπάρχει ένας ευρύτερος χώρος αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, Δημοκρατική Παράταξη το λένε εδώ στην Ελλάδα, τέτοιος όρος δεν υπάρχει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εμείς, όπως έχουμε αυτοπροσδιοριστεί και από το πρόσφατο Συνέδριό μας, είμαστε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, αριστερή δύναμη, η οποία κατόρθωσε τα τελευταία χρόνια να γίνει ένα σημείο αναφοράς ευρύτερων αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων και πάντοτε επιδιώκει τη δημιουργία ενός πλειοψηφικού μπλοκ μέσα στην κοινωνία, μέσα από πολιτικές συνεργασίες και κοινωνικές συμμαχίες. Αυτή είναι η δική μας στρατηγική, άρα δεν είναι το θέμα μιας πρωτοκαθεδρίας, έτσι όπως την αναφέρετε, που δίνει την εντύπωση του ενιαίου χώρου. Δεν είναι ενιαίος ο χώρος. Όταν βλέπω στελέχη του ΚΙΝΑΛ, την επομένη των εκλογών να λένε ότι “δεν έχουμε σκεφτεί εάν θα συνεργαστούμε με τη ΝΔ”, αυτό δείχνει γιατί, τελικά, δεν απαντούσαν όταν τους ρωτούσαμε εάν το μόνο πρόβλημα σε μια τέτοια συνεργασία είναι το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη ή αν αντιλαμβάνεστε ότι το πρόγραμμά σας είναι συγγενές με της ΝΔ; Βλέπετε πόσο σύνθετα είναι τα ζητήματα;
Εχθρός για εμάς είναι η ΝΔ, ο νεοφιλελευθερισμός, οι δεξιές αντικοινωνικές πολιτικές. Έχουμε ξεκαθαρισμένα τα μέτωπά μας και τις σχέσεις μας με αυτή την πολιτική. Αυτά τα θέματα μπορεί, δυστυχώς, να μη τα έχει ξεκαθαρίσει το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, απ’ ότι φαίνεται και από τη στάση του προεκλογικά και καλείται, για δεύτερη φορά, να τα ξεκαθαρίσει. Γι’ αυτό σας λέω, αν μπορείς να κάνεις κυβέρνηση με τη ΝΔ και το αφήνεις ανοιχτό, τότε πράγματι, φαίνεται ότι μπορεί να είναι ο εχθρός σου ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η ανάγκη για μια αλλαγή πορείας της χώρας σε όλα τα επίπεδα, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη και αυτή μπορεί να υλοποιηθεί μόνο από μια κυβέρνηση που θα κινηθεί σε μια τέτοια κατεύθυνση. Επαναλαμβάνω ότι δεν μπορούμε να συμφιλιωθούμε με καταστάσεις που βλέπουν τα δημόσια αγαθά ως εμπόρευμα, που θέλουν να αλλάξουν το Σύνταγμα, όπως μας είπε ο κ. Γεωργιάδης, για να πάμε σε ένα πιο συρρικνωμένο Σύνταγμα σε σχέση με τα θέματα της Δημοκρατίας, που θέλουν να ξαναγράψουν, με τους δικούς τους όρους και να αποτυπωθεί αυτό και στο θεσμικό πεδίο, την υπόθεση της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα, που ήταν μια θετική περίοδος για την Γ’ Ελληνική Δημοκρατία.