«Τα νούμερα θα βγουν αν προχωράμε σταθερά και με συνέπεια όλες τις αναγκαίες αλλαγές που θα φέρουν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά και τα δημόσια οικονομικά σε έλεγχο», δηλώνει στο «Εθνος» ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης.
Παραδέχεται, όμως, ότι ακόμη δεν υπάρχει καταγραφή της δημόσιας περιουσίας: «Αυτή είναι μια πικρή αλήθεια. Γίνεται πολλή συζήτηση για την περιουσία του κράτους, αλλά δεν την ξέρουμε, ούτε έχουμε μια καλή εκτίμηση για την αξία της»…
Θα σας βγουν τα νούμερα ή πάμε ολοταχώς για χρεοκοπία;
Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας η χώρα έφτασε τον Μάιο του 2010, όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να δηλώσει αδυναμία πληρωμής ενός μεγάλου χρεολυσίου. Με τις προσπάθειες του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, καταφέραμε να πείσουμε τους εταίρους μας, έστω και την τελευταία στιγμή, να στηρίξουν τη χώρα. Συμφωνήσαμε σε ένα πακέτο στήριξης 110 δισ. ευρώ και αποφύγαμε αυτό το ενδεχόμενο. Τα «νούμερα» θα βγουν αν προχωράμε σταθερά και με συνέπεια όλες τις αναγκαίες αλλαγές που θα φέρουν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά και τα δημόσια οικονομικά σε έλεγχο.
Τι θα κάνετε αν η Ενωση δεν πάρει τις αποφάσεις που θέλετε;
Αυτήν τη στιγμή στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης γίνεται μια σημαντική συζήτηση. Δεν ωφελεί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Υπάρχει επιφυλακτικότητα από τις χώρες που καλούνται να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του κόστους της κρίσης χρέους. Δύο πράγματα θέλω να πω. Πρώτον, ότι πέρα από την τελική μορφή που θα πάρουν οι αποφάσεις στην Ευρώπη υπάρχει από όλους, και ειδικότερα από τις χώρες που έχουν ειδικό βάρος σε αυτήν τη συζήτηση (όπως η Γερμανία), η δηλωμένη βούληση για την ενίσχυση του ρόλου του κοινού νομίσματος.
Δεύτερον, εμείς -ανεξάρτητα των αποφάσεων που ληφθούν- πρέπει να συνεχίσουμε το πρόγραμμα αλλαγών της χώρας. Πέρα από την ειλημμένη απόφαση για την επιμήκυνση, είτε υπάρξει ευρωομόλογο, είτε μείωση του επιτοκίου, είτε δυνατότητα επαναγοράς του χρέους, είτε όποιος συνδυασμός επιμέρους προτάσεων που έχουν κατατεθεί, τίποτα από όλα αυτά από μόνο του δεν θα μας σώσει εάν δεν αλλάξουμε τη χώρα από μια χώρα καταναλωτή και εισαγωγέα αγαθών και υπηρεσιών σε μια χώρα που έχει ρόλο στον διεθνή καταμερισμό της εργασίας και της παραγωγής.
Θα έχουμε δεύτερο κύκλο στο ασφαλιστικό και στους μισθούς;
Θα καταθέσουμε μέχρι τον Ιούνιο το νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο. Η προσπάθεια για τον εξορθολογισμό των αμοιβών του δημοσίου τομέα δεν είναι δεύτερος κύκλος ενός σχεδίου μείωσης μισθών. Δεν είναι λογικό εργαζόμενοι με τα ίδια προσόντα και τις ίδιες αρμοδιότητες να αμείβονται με διαφορετικό τρόπο. Ταυτόχρονα δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να αξιολογούμε την παραγωγικότητα του ανθρώπινου δυναμικού. Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, οι αναλογιστικές μελέτες θα μας δώσουν μια καθαρή εικόνα για τα Ταμεία. Αν κάποια είναι προβληματικά, θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά τους.
Με τη δημόσια περιουσία τι γίνεται; Διαβάζουμε ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη καταγραφή…
Αυτή είναι μια πικρή αλήθεια. Γίνεται πολλή συζήτηση για την περιουσία του κράτους, αλλά δεν την ξέρουμε, ούτε έχουμε μια καλή εκτίμηση για την αξία της. Αρα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια σωστή αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας. Είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια να καταγράψουμε το συντομότερο δυνατόν μέρος της περιουσίας αυτής, έτσι ώστε να προχωράμε και ταυτόχρονα με την αξιοποίησή της. Αυτό θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε σε ταχύτερη μείωση του χρέους.
Την αναθέρμανση της οικονομίας, που λέγατε προεκλογικά, πότε θα τη δούμε; Και η ανάπτυξη καθυστερεί πολύ…
Βρισκόμαστε στο δυσκολότερο σημείο μιας προσπάθειας μεγάλων αλλαγών που στοχεύουν να επαναφέρουν την ελληνική οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012. Πολλοί αμφιβάλλουν ότι υπάρχει προοπτική εξόδου από την ύφεση, γιατί όταν είσαι πριν από την κορυφή του βουνού δεν μπορείς να δεις την κοιλάδα που υπάρχει από την άλλη πλευρά. Μην ξεχνάμε ότι η ανάπτυξη κινείται αρνητικά από το 4ο τρίμηνο του 2008. Η Νέα Δημοκρατία, σε μια απέλπιδα προσπάθεια, άνοιξε τις κάνουλες του κρατικού χρήματος, αλλά και τα ελλείμματα εκτόξευσε και την οικονομία οδήγησε σε ύφεση. Ετσι, λοιπόν, το ουσιαστικό ερώτημα είναι τι ανάπτυξη θέλουμε. Η απάντησή μας είναι μια ανάπτυξη που στηρίζεται σε επενδύσεις και εξαγωγές. Και τα τελευταία μηνύματα από τις εξαγωγές είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Πειθαρχία στόχων
Νέα μέτρα θα χρειαστείτε;
Αν με ρωτάτε αν είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε το έλλειμμα κάτω από τα 3 δισ. ευρώ το 2015, η απάντησή μου είναι «ναι, είμαστε αποφασισμένοι». Με παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών και στο σκέλος των εσόδων με μία αναλογία 2 προς 1. Είναι λάθος να μιλάμε για νέα μέτρα κάθε φορά που επικαιροποιείται το πρόγραμμα. Αυτό που χρειάζεται είναι πειθαρχία στους στόχους που καταγράφονται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.
Για τη ΝΔ
Είναι σε τροχιά απαξίωσης
Φοβάστε κοινωνική έκρηξη και πολιτική απαξίωση του ΠΑΣΟΚ;
Αν κάποιος κινδυνεύει να απαξιωθεί πολιτικά είναι η Νέα Δημοκρατία, που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση το 2009 και τώρα παραιτείται και από τον θεσμικό ρόλο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι δυνατόν να υποστηρίζει ότι μπορεί να μειώσει τα ελλείμματα σε ενάμιση χρόνο και να αρνείται να προσέλθει στον διάλογο για τη δημοσιονομική πορεία στα επόμενα χρόνια; Το μόνο που με απασχολεί είναι η επιτυχία της πολιτικής μας. Δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας, γιατί διακυβεύεται το μέλλον της χώρας. Ευτυχώς η πλειοψηφία των Ελλήνων έχει επίγνωση της κατάστασης και στηρίζει τις προσπάθειες που γίνονται.