Απαντήσεις σε όσα “ψέμματα διακινούνται ή υποστηρίζονται δημοσίως” από τον εκπρόσωπο της ΝΔ Άκη Σκέρτσο δίνει η Κουμουνδούρου.
Σύμφωνα με αρμόδιες κομματικές πηγές:
– Πρώτον δεν υπήρξε καμία πληροφόρηση προφορική ή γραπτή για το θέμα της Θράκης από την Κυβέρνηση πριν από τις εκλογές της 21ης Μαϊου, όπως ψευδώς αναφέρει ο κ Σκέρτσος και ισχυρίζεται στα ΜΜΕ.
– Δεύτερον ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση ή προφορική επικοινωνία με τον κ. Γεραπετρίτη ή οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της ΝΔ και το γραφείο του Προέδρου για τη Θράκη.
– Τρίτον, μετά τις εκλογές του Μαΐου απεστάλη από το Γραφείο του κ προέδρου της ΝΔ δελτίο της ΕΥΠ προς το γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επιλεκτικές πληροφορίες για όλους τους μειονοτικούς υποψήφιους βουλευτές στη Θράκη.
Κατά τις ίδιες πηγές, όπως τόνισε ο κ.Τσίπρας στον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό χθες, εμείς δεν πρόκειται ποτέ να εργαλειοποιήσουμε την ΕΥΠ διαρρέοντας πληροφορίες που έχουν κοπεί και ραφτεί στα μέτρα μας, όπως κάνει η Νεα Δημοκρατία για ψηφοθηρικούς λόγους.
Δεν το κάναμε την περίοδο 2015-2019 ως κυβέρνηση και δεν θα παίξουμε αυτό το παιχνίδι σήμερα, με πληροφορίες για τις εκτεταμένες προεκλογικές επαφές στελεχών της ΝΔ με το τουρκικό προξενείο και τον ψευδομουφτή.
Η αντιμετώπιση της τουρκικής επιρροής στη Θράκη δεν γίνεται επαναλαμβάνοντας τις κυπατζίδικες πρακτικές του παρελθόντος και ζητώντας πιστοποιητικά φρονημάτων και δηλώσεις μεταμέλειας, αλλά θωρακίζοντας την ισονομία και ισοπολιτεία στην περιοχή.
Μετωπική ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τους δύο μειονοτικούς βουλευτές
Στα… χαρακώματα βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την υπόθεση των δύο μουσουλμάνων βουλευτών του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα σε Ροδόπη και Ξάνθη και τις καταγγελίες περί στήριξης των υποψηφιοτήτων τους από το τουρκικό προξενείο. Το θέμα κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο λίγες μέρες πριν από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, με τα ανταλλασσόμενα πυρά να μην έχουν τελειωμό και τα επιχειρήματα των δύο πλευρών να αναδεικνύονται με έμφαση και υψηλούς τόνους.
Εκ μέρους της ΝΔ, τη σκυτάλη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυριακάτικη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ πήραν χθες ο εκπρόσωπος Τύπου Άκης Σκέρτσος και άλλα κορυφαία γαλάζια στελέχη, την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας έθετε θεσμικά τις ενστάσεις του, επισκεπτόμενος τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά. Στο θέμα παρενέβη και ο Νίκος Ανδρουλάκης, καλώντας τους αρχηγούς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να δώσουν εξηγήσεις.
Τρία ερωτήματα
Στην Πειραιώς εξακολουθούν να διατηρούν το θέμα στη δημοσιότητα, το οποίο εκτιμούν ότι «στριμώχνει τον ΣΥΡΙΖΑ στα σκοινιά» και θέτουν τρία ερωτήματα, που -όπως λένε- παραμένουν αναπάντητα έως σήμερα:
α. Προς τους δύο υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί δεν παίρνουν σαφή θέση για το αν εκπροσωπούν τη μουσουλμανική ή τη δήθεν τουρκική μειονότητα;
β. Προς τον ΣΥΡΙΖΑ: Αμφισβητούν τα μηνύματα που μαρτυρούν ευθεία παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στις εσωτερικές μας υποθέσεις;
γ. Προς τον Αλέξη Τσίπρα: Διαψεύδει ότι είχε λάβει ενημέρωση πριν τις εκλογές με υλικό που τεκμηριώνει ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζονται ευθέως από το τουρκικό προξενείο;
Αυτό που καταλογίζει η ΝΔ στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «γνώριζε αλλά δεν έκανε τίποτα για αυτό. Επέλεξε να αγνοήσει τα στοιχεία που του παρουσιάστηκαν και δείχνουν σαφή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στις ελληνικές εκλογές. Επέλεξε να μην ακούσει καν τις φωνές από το εσωτερικό του ίδιου του κόμματός του, που από τον Ιανουάριο προειδοποιούσαν ότι για λίγες χιλιάδες ψήφους είχαν πουλήσει την ψυχή τους στο τουρκικό προξενείο. Και αφού ξαναθυμήθηκε τον τοξικό εαυτό του, μιλώντας για “κυπατζίδικες πρακτικές” και λογικές μαφίας, προσπαθεί να παίξει πάλι με τους θεσμούς, καταφεύγοντας σε ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα με τη χθεσινή επίσκεψή του στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό».
Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την επίσκεψη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με τη ΝΔ, προσπάθησε να εμπλέξει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό στην υπόθεση, μιλώντας για ηχηρή παρέμβαση εκ μέρους του στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και για «δήθεν άδειασμα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η αλήθεια όμως, σημειώνουν στην Πειραιώς, «είναι, για μια ακόμη φορά, πολύ διαφορετική από αυτή που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο κ. Σαρμάς με δήλωσή του καταδίκασε τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου. Προφανώς όταν ο κ. Σαρμάς τονίζει ότι “πρέπει να ασκούν απερίσπαστοι τα πολιτικά τους δικαιώματα” δεν αναφέρεται στην προσπάθεια των κομμάτων να αυξήσουν την επιρροή τους, αλλά στις έξωθεν παρεμβάσεις επιρροής».
ΣΥΡΙΖΑ: Η Δεξιά πουλάει εθνικοφροσύνη και δίνει πρόγευση για τη συνέχεια
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει αναπάντητη καμία νέα πρόκληση από τη ΝΔ, ενώ εκτιμά ότι η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά δικαιώθηκε.
Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, ο κ. Σαρμάς δεν επρόκειτο, φυσικά, να παρέμβει ανοικτά στην πολυήμερη τακτική της ΝΔ «εις βάρος όχι απλώς του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ευαίσθητης, εθνικά, περιοχής της Ροδόπης», ωστόσο έκανε το μέγιστο που μπορούσε, εκ του ρόλου του:
«Η ελληνική Πολιτεία και κάθε κυβέρνησή της αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες χωρίς διάκριση ανάλογα με το θρήσκευμα ή άλλο ανάλογο κριτήριο», είπε, με την ηχηρή επισήμανση: «Όλοι οι Έλληνες ως μέλη της δημοκρατικής πατρίδας, κατανοώντας τις απαιτήσεις, πρέπει απερίσπαστοι να ασκούν όλα τους τα πολιτικά δικαιώματα».
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αυτή η έμμεση πλην σαφής σύσταση «δεν έφτασε στην Πειραιώς», με τον εκπρόσωπο της ΝΔ Άκη Σκέρτσο να κλιμακώνει την επίθεση: χαρακτηρίζοντας αφενός την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Μαξίμου «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» και, αφετέρου, να αποκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «εθνική εξαίρεση».
Η αντίδραση της Κουμουνδούρου ήταν άμεση και σκληρή: «Ο εκπρόσωπος της ΝΔ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ “εθνική εξαίρεση”, νεκρανασταίνοντας τη διχαστική τοξικότητα των μετεμφυλιοπολεμικών χρόνων», τόνισε η εκπρόσωπος του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου.
Για να προσθέσει: «Για μία ακόμα φορά στην πρόσφατη ελληνική Ιστορία, η Δεξιά πουλάει εθνικοφροσύνη ενώ στην πράξη εξυπηρετεί την τουρκική προπαγάνδα. Η συνεχιζόμενη αθλιότητα με τη μειονότητα αποτελεί πρόγευση για το τι θα σημάνει την επαύριο των εκλογών μια ανεξέλεγκτη παντοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Το ξεκαθαρίζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο: Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. Κόντρα στην προσπάθεια ορμπανοποίησης της Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εγγυητής της δημοκρατίας. Ο φόβος δεν θα περάσει».
Η κ. Μπακογιάννη είχε πάρει 18% στη Ροδόπη
Ένα από τα ερωτήματα που έχει αφήσει αναπάντητα η Πειραιώς αφορά το υψηλό ποσοστό που είχε λάβει η Ντόρα Μπακογιάννη στη Ροδόπη, στις εκλογές του Μαΐου του 2012. Για την ακρίβεια, το κόμμα Δημοκρατική Συμμαχία που ίδρυσε όταν διεγράφη από τον Αντώνη Σαμαρά.
Σε εκείνες τις εκλογές, η ΔΗ.ΣΥ., που πανελλαδικά δεν έπιασε το κατώφλι εισόδου στη Βουλή, έφτασε στο 17,95% στη Ροδόπη, με τη ΝΔ λίγο πιο πάνω, στο 18,23%. «Βγήκε τότε κανείς να πει ή να υπονοήσει ότι τη στήριξε… το τουρκικό προξενείο; Όχι. Τώρα η ίδια και το κόμμα της το κάνουν, επειδή βγήκε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή», λένε.
Και όχι μόνο. Η Όλγα Γεροβασίλη, σε δημόσια παρέμβασή της έθεσε χθες ερωτήματα με νόημα, για να αναδείξει την ορθή, πολιτικά, στάση που κράτησαν όλα τα κόμματα στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, σε αντίθεση με τον τρόπο που κινείται η ΝΔ σήμερα. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Επιτρέπεται να μπούμε σε συζήτηση για το αν ο εκλεγμένος περιφερειάρχης της Θράκης (σ.σ. της ΝΔ) παρέθεσε γεύμα ιφτάρ στον Τούρκο πρόξενο;
Θα ζητήσετε μήπως δηλώσεις μετανοίας και πιστοποιητικά φρονημάτων από την υποψήφια βουλευτή της ΝΔ που φωτογραφήθηκε και με τον ψευτομουφτή και με τον Τούρκο πρόξενο; Πρέπει να μπούμε σε τέτοια συζήτηση; Με αυτή τη λογική, όταν το κόμμα της κ. Μπακογιάννη πήρε 2,5% στην Ελλάδα και 18% στη Ροδόπη, ήταν δουλειά του τουρκικού προξενείου; Ένας μόνο νομός δεν έγινε μπλε στις τελευταίες εκλογές. Για 10-15.000 ψήφους δεν μπορεί να απειλεί και να παίζει παιχνίδια ο κ. Μητσοτάκης».
«Ή ψηφίζετε εμάς ή θα έχετε προβλήματα»
Εν κατακλείδι, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι:
– Πρώτη φορά βγαίνουν ανακοινώσεις επειδή η μουσουλμανική μειονότητα επέλεξε κάποιον υποψήφιο, ενώ έχει επιλέξει και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ.
– Το τουρκικό προξενείο πάντα τη δουλειά του έκανε και η Ελλάδα συντεταγμένα αντέκρουε, μέχρι σήμερα.
– Ο Αλέξης Τσίπρας ανάγκασε, μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, τον Ταγίπ Ερντογάν να μιλήσει ο ίδιος για μουσουλμανική μειονότητα.
– Η ΝΔ να πάψει να ψάχνει φαντάσματα για να απειλήσει την ελληνική κοινωνία οριζόντια πλέον: ή ψηφίζετε ΝΔ ή θα έχετε προβλήματα. Διότι αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε σε όλο το πανελλήνιο.
Ν. Ανδρουλάκης: Να δώσουν εξηγήσεις οι Μητσοτάκης και Τσίπρας
Επίθεση τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς» την αντιπαράθεση για τη Θράκη, ενώ ζήτησε «να δώσουν εξηγήσεις οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας».
Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: «Δεν πρέπει να υπάρχει βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου που να αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, χριστιανός ή μουσουλμάνος» (σ.σ. περί μουσουλμανικής και όχι “τουρκικής” μειονότητας).
Κάλεσε, επίσης, τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει γιατί δεν ψήφισε τον νόμο για την αλλαγή του μουφτή πέρυσι το καλοκαίρι, ενώ παρατήρησε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη, παρά την εμπειρία που έχει, πήγε στη Θράκη και μίλησε σε Έλληνες πολίτες ανεξάρτητα αν είναι χριστιανοί ή μουσουλμάνοι ως πολιτευτής της δεξιάς του ’60. «Ο λόγος που άκουσα στο βίντεο που έχει αναρτηθεί, είναι προσβλητικός για το σύνολο του ελληνικού λαού και πιστεύω ότι και η κυρία Μπακογιάννη μέσα στην ημέρα πρέπει να ανασκευάσει», είπε.
Αναφέρθηκε εκ νέου δε, στις πρωτοβουλίες που πήρε το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά: «Το 1995 γκρέμισε τις μπάρες. Το ΠΑΣΟΚ έφτιαξε τον νόμο του 5 τοις χιλίοις και μπήκαν οι Έλληνες μουσουλμάνοι στα πανεπιστήμια και μέσα σε 20 χρόνια, με επίσημα στοιχεία που έχω, πενταπλασιάστηκαν οι επιστήμονες από τα ελληνικά πανεπιστήμια στη μουσουλμανική μειονότητα της Ροδόπης».