Ζήτημα για την έκτακτη εκλογική επιχορήγηση των κομμάτων έθεσε το πρωί της Δευτέρας ο Σταύρος Θεοδωράκης ηγέτης της πολιτικής κίνησης το Ποτάμι. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Στ. Θεοδωράκης ζήτησε από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να μην πάρουν τα επτά εκατ. ευρώ για να κάνουν προεκλογικό αγώνα. «Τα λεφτά αυτά είναι η ενίσχυση 15.000 οικογενειών» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Η χρηματοδότηση των κομμάτων είναι πέντε φορές πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης» προσέθεσε ο Στ. Θεοδωράκης και συνέχισε παραθέτοντας λεπτομερή στοιχεία: «9.980 ευρώ θα κοστίσουν σε εμάς τα ψηφοδέλτια για τις ευρωεκλογές, ένας πολιτικός αρχηγός άκουσα ότι είπε ότι το κόμμα του θα πληρώσει 240.000 ευρώ, φαίνεται ότι υπάρχει διαφορετική αίσθηση του χρήματος»…
Σε άλλο σημείο της τηλεοπτικής του παρέμβασης ο αρχηγός του Ποταμιού υποστήριξε ότι κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έπρεπε να είχαν φύγει από μόνοι τους από την πολιτική σκηνή.
«Ατιμωτικό που δεν βρέθηκαν 5 με 10 άνθρωποι να φύγουν από την πολιτική σκηνή, εκτός όσων δεν ψηφίστηκαν ή μπήκαν στη φυλακή» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Στ. Θεοδωράκης πρόσθεσε ότι «η χώρα για να αλλάξει θέλει μεγάλες συμμαχίες έχω πει σχηματικά ότι θέλει κυβέρνηση του 51%.»
Τόνισε ότι στο Δημόσιο πρέπει να υπάρχει σύστημα αυστηρής αξιολόγησης, και πως δεν χρειάζεται η περαιτέρω συρρίκνωσή του.
Εξήγησε ότι Το Ποτάμι δεν θα προσφέρει σε καμία κυβέρνηση στήριξη «με αντάλλαγμα λίγες θεσούλες, αλλά βάσει θέσεων και προτεραιοτήτων.»
Τόνισε ότι το δημόσιο χρέος πρέπει να ρυθμιστεί αλλά είναι στρατηγικό θέμα πότε θα γίνει η ρύθμιση αυτή.
Ωστόσο έθεσε ένα επιπλέον ζήτημα: «Το πρόβλημα είναι λίγο βαθύτερο από το χρέος, αν υποτεθεί ότι οι Γερμανοί μας χαρίσουν το χρέος πιστεύει κανείς ότι με τις ίδιες δομές μετά από μερικά χρόνια δεν θα υπάρξει ξανά πρόβλημα χρέους;» διερωτήθηκε.
«Η χώρα δεν σώζεται κάνοντας το χατίρι των ξένων ούτε με επαναστατικές αερολογίες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής Του Ποταμιού.
Διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία για την ίδρυση Του Ποταμιού ήταν δική του, και μέχρι και τις εκλογές τις αποφάσεις για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου τις παίρνει ο ίδιος. «Αυτό μας ενδιαφέρει είναι να δώσουμε μια συγκεκριμένη μάχη, όχι να μπούμε σε μαραθώνιες συζητήσεις για το ενα πρόσωπο η το άλλο, συζητάμε μαζί. Το ψηφοδέλτιο έγινε με τη σύμφωνη γνώμη όλων των βασικών μου συνεργατών, και οι υποψήφιοι είναι πολίτες που δεν δέχονται εντολές απο έναν. Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα βγάλουμε και τα τυπικά όργανα, αλλά δεν θα είμαστε γραφειοκρατικό κόμμα με ατέρμονες συζητήσεις που τις αποφάσεις τις παίρνει ο αρχηγός την τελευταία στιγμή» είπε.
«Εάν αυτή η προσπάθεια δεν τιμηθεί από τον κόσμο, εάν Το Ποτάμι δεν πάει καλά, τότε με ένα 3% με 5% πας σπίτι σου, το είπα και το επαναλαμβάνω» δήλωσε για το ποσοστό που θα ικανοποιούσε να πάρει το κόμμα του στις ευρωεκλογές. «Δεν νομίζω οτι μπορούμε να προσφέρουμε κάτι αν δεν μπούμε δυναμικά στο πολιτικό σύστημα» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το αν το κόμμα του υπεπροβάλλεται από τα ΜΜΕ απάντησε ότι «το ότι Το Ποτάμι απασχολεί τα τηλεοπτικά παράθυρα αφορά τους άλλους και όχι Το Ποτάμι. Μερικές φορές συζητάνε για το ποτάμι χωρίς εκπρόσωπο Του Ποταμιού».
Ο ιδρυτής Του Ποταμιού άφησε δε αιχμές για τον Λάκη Λαζόπουλο ότι «εγώ έχω πάει φαντάρος Διδυμότειχο, έχω τα λεφτά μου εδώ, κάνω τη φορολογική μου εδώ δεν υπάρχει μετρητής πατριωτισμού».