Αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο του Economist «Η Ευρώπη και ο Αραβικός Κόσμος» που διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας υπό την αιγίδα και της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ.
«Η Ελλάδα που σας υποδέχεται σήμερα είναι μια άλλη Ελλάδα. Είναι η Ελλάδα που άρχισε να βγαίνει από την κρίση μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, απευθυνόμενος σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους του αραβικού κόσμου και της ΕΕ.
«Τώρα η Ελλάδα μπορεί να παρουσιάσει ένα εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα, το μεγαλύτερο στην ΕΕ» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, παρατηρώντας ότι «το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας κινείται κάτω από το ευρωπαϊκό όριο του 3% του ΑΕΠ» και σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα παρουσιάζει τώρα, ως χώρα, όλα τα στοιχεία της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας».
Αναφερόμενος στις εργασίες του συνεδρίου, υποστήριξε ότι αποτελεί προοίμιο για την υπουργική σύνοδο των 28 κρατών της ΕΕ και των κρατών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα στις 10 και 11 Ιουνίου, με στόχο την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του αραβικού κόσμου.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Βενιζέλος στην ενίσχυση της λεγόμενης Νότιας Γειτονίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία που προσδίδει σε αυτήν η Ελλάδα και η ελληνική προεδρία στην ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα «η αραβική άνοιξη που μας γέννησε ελπίδες να ολοκληρωθεί πράγματι ως άνοιξη», ενώ υπογράμμισε το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει για την ασφάλεια και ειδικότερα για την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και για την πολιτική σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος «υπάρχουν οι πολιτιστικές, οι ιστορικές, οι συναισθηματικές, οι οικονομικές προϋποθέσεις για να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τον αραβικό κόσμο, τη σχέση ανάμεσα στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο».
Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι τεταγμένη στον σκοπό αυτό» και εξέφρασε την βεβαιότητά του, ότι τόσο το συνέδριο του Economist όσο και η υπουργική σύνοδος του Ιουνίου θα λειτουργήσουν ως εφαλτήριο «για να πετύχουμε αυτόν τον κοινό μας στόχο».