Η θερμοκρασία του πλανήτη εκτοξεύτηκε την Τρίτη 4 Ιούλη στην πιο καυτή μέρα από τότε που καταγράφονται σχετικά αρχεία, και η Τετάρτη 5 Ιούληενδεχομένως να γίνει η τρίτη συνεχόμενη ημέρα που η Γη σημειώνει ένα ανεπίσημο ρεκόρ.
Είναι το πιο πρόσφατο σε μια σειρά ακραίων κλιματικών αλλαγών που ανησυχούν αλλά δεν εκπλήσσουν τους επιστήμονες. Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έφτασε τους 17,18 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη, σύμφωνα με το Climate Reanalyzer του Πανεπιστημίου του Maine, ένα εργαλείο που βασίζεται σε δορυφορικά δεδομένα, παρατηρήσεις και προσομοιώσεις υπολογιστή και χρησιμοποιείται από επιστήμονες του κλίματος για μια επισκόπηση της παγκόσμιας κατάστασης. Τη Δευτέρα, η μέση θερμοκρασία ήταν 17,01 βαθμοί Κελσίου, σημειώνοντας ένα ρεκόρ που κράτησε μόνο 24 ώρες.
Το προηγούμενο ρεκόρ των 16,92°C είχε μετρηθεί στις 14 Αυγούστου 2016 και επαναλήφθηκε στις 24 Ιουλίου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία των Εθνικών Κέντρων Περιβαλλοντικής Πρόγνωσης της NOAA και χρονολογούνται από το 1979. Η θερμοκρασία του αέρα, που κυμαίνεται ανάμεσα στους 12°C και 17°C κατά μέσο ημερήσιο όρο κατά τη διάρκεια του έτους, βρισκόταν κατά μέσον όρο στους 16,20°C στις αρχές του Ιουλίου στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο 1979 και το 2000, σύμφωνα με αυτό το σύστημα μέτρησης.
Το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δικές του μετρήσεις για τη Δευτέρα 3 Ιουλίου επιβεβαίωσαν ότι ήταν η θερμότερη ημέρα στη «βάση δεδομένων ERA5» που χρονολογείται από το 1940, όμως τα στοιχεία δεν είναι ακόμα διαθέσιμα για τις 4 Ιουλίου.
Για τους επιστήμονες, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια περίπτωση “εμείς σας τα λέγαμε”. «Ένα ρεκόρ σαν αυτό είναι άλλο ένα απόδειξη για την πλέον μαζικά υποστηριζόμενη πρόταση ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μας ωθεί σε ένα πιο ζεστό μέλλον», δήλωσε ο κλιματικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Κρις Φιλντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στους υπολογισμούς.
Την Τετάρτη, 38 εκατομμύρια Αμερικανοί βρίσκονταν υπό κάποιου είδους επιφυλακή για καύσωνα, δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας της Αμερικανικής Υπηρεσία Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA)Sarah Kapnick. Ανέφερε ότι η παγκόσμια θερμότητα προέρχεται από μια φυσική υπερθέρμανση του Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό που θερμαίνει τον πλανήτη καθώς αλλάζει τον καιρό σε όλο τον κόσμο πέρα από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Στις 8 Ιουνίου, η NOAA είχε ανακοινώσει την επίσημη έλευση του Ελ Νίνιο εκτιμώντας ότι «πιθανόν να προκαλέσει νέα ρεκόρ θερμοκρασιών» σε ορισμένες περιοχές.
Τον Ιούνιο, σειρά ρεκόρ καταρρίφθηκαν στην Ασία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο γνώρισε τον θερμότερο Ιούνιο που έχει ποτέ καταγραφεί. Το Μεξικό και το Τέξας επλήγησαν από ακραία κύματα ζέστης.