Στην υπογραφή μνημονίου χειρισμού κρίσεων θα προχωρήσουν σύντομα Ελλάδα και Κύπρος, όπως συμφώνησαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών Δημήτρης Αβραμόπουλος και Χριστόφορος Φωκαΐδης, στη σημερινή τους συνάντηση στην Αθήνα.
Η υπογραφή του μνημονίου θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού στην Κύπρο, μετά από την πρόσκληση που απηύθυνε ο Κύπριος ομόλογός του, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε ημερομηνία που θα καθοριστεί δια της διπλωματικής οδού.
Ο κ. Αβραμόπουλος παρείχε τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα αποτελεί το στυλοβάτη της Κύπρου και εγγυάται την ασφάλεια, την ανεξαρτησία και την εδαφική κυριαρχία της.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, το θέμα των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα διαδραματιζόμενα στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, ενώ έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων.
Ο κ. Αβραμόπουλος, χαρακτήρισε δύσκολες και πολύπλοκες τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, που διεξάγονται στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου.
«Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η εισβολή και κατοχή είναι απροκάλυπτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, το πολιτικό ζήτημα είναι διεθνούς χαρακτήρα» ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων.
Επανέλαβε δε, ότι η επίλυση του Κυπριακού πρέπει να στηρίζεται στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.
Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει τη βούληση και να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για μία συνολική λύση, που θα αποβεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, αλλά και της ασφάλειας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Από την πλευρά του, ο κ. Φωκαΐδης εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με ειλικρίνεια, για έναν έντιμο συμβιβασμό που θα τερματίσει τον μεγαλύτερο αναχρονισμό που ισχύει στην Ευρώπη, την κατοχή εδάφους ενός κράτους- μέλους της ΕΕ από ένα κράτος μη μέλος.
«Εναπόκειται στην Τουρκία να αδράξει την ευκαιρία με εποικοδομητικές προτάσεις, που να συνάδουν με αυτά που εξαγγέλλει» ανέφερε.
Εξάλλου, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει με όλες τις δυνάμεις της την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της και -όπως είπε- οι δύο χώρες βρισκόμαστε σε πλήρη συντονισμό στο θέμα αυτό.
Από την πλευρά του, ο κ. Φωκαΐδης επισήμανε ότι «οι στρατηγικές συνεργασίας που διαμορφώνουμε και υλοποιούμε με ισχυρές χώρες της περιοχής στο θέμα των υδρογονανθράκων δεν θωρακίζουν μόνο την ενάσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, αλλά υπηρετούν την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια και ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης και ενεργούν καταλυτικά ως ευκαιρία και μοχλός για την επίλυση προβλημάτων προς όφελος όλων».
«Όσο αποφασισμένοι είμαστε για να εργαστούμε για την επίλυση του Κυπριακού, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.