Ως δημοψήφισμα για το Μνημόνιο, που θα έπρεπε να είχε γίνει το 2010, περιγράφει τις επικείμενες ευρωεκλογές ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Μάλιστα, δηλώνει βέβαιος ότι ο λαός θα εκφράσει την αντίθεσή του.
Σε ό,τι αφορά την συνεργασία του με τους ευρωπαίους εταίρους σε περίπτωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «όλοι στο ίδιο κλαδί καθόμαστε» και προσθέτει ότι τον διάλογο με την Γερμανία θα τον επιβάλουν οι ίδιες οι καταστάσεις.
«Στο δημοψήφισμα αυτό ο ελληνικός λαός θα εκφράσει την αντίθεσή του στο μνημόνιο, την αντίθεσή του σε αυτές τις πολιτικές τις αδιέξοδες, τις αναποτελεσματικές που έχουν δημιουργήσει μιαν ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Αυτό κατά τη γνώμη μου θα σηματοδοτήσει πολιτικές εξελίξεις και στην Ελλάδα, αλλά και στη στάση της Ευρώπης προς την Ελλάδα», τονίζει ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle και στην ερώτηση, κατά πόσο η προσωπική στοχοποίηση της Καγκελαρίου Μέρκελ κατά την προεκλογική περίοδο θα δυσκολέψει αργότερα τη συνεργασία με το Βερολίνο σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, απαντά: «Η άνοδος στη διακυβέρνηση της χώρας μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, με στόχο την κοινωνική σωτηρία και την απαλλαγή της Ελλάδας από τα σκληρά μνημόνια της λιτότητας, θα βρει συμμάχους στην Ευρώπη. Όχι μόνο στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά ακόμη και μέσα στη Γερμανία. Διότι, ξέρετε, στο ίδιο κλαδί καθόμαστε. Αν κάποιος αυτό το πριονίζει, είναι βέβαιο ότι θα πέσουμε όλοι». Με άλλα λόγια, επισημαίνει ο συντάκτης, ο Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι τον διάλογο με τη γερμανική κυβέρνηση θα τον επιβάλουν οι ίδιες οι καταστάσεις.
Κληθείς να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το εάν η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα στηρίξει τελικά τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει κατ’ αρχήν ότι είναι θετικό βήμα την προεδρία να αναλαμβάνει ο υποψήφιος του κόμματος που κερδίζει τις εκλογές και τονίζει ότι αυτό δεν μπορεί να αναιρεθεί. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για μια θεσμική κρίση σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη και για την πορεία της», διευκρινίζει και, σε ό,τι αφορά τον κ. Σουλτς, παραπέμπει στις προγραμματικές θέσεις του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων, «να σταματήσουμε άμεσα τη λιτότητα, να ξαναβρούμε τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ που είναι η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, η κοινωνική συνοχή» και προσθέτει: «Υπ’ αυτή την έννοια, η όποια συζήτηση για την εκλογή του επόμενου προέδρου μετά το αποτέλεσμα των εκλογών θα συναρτάται απόλυτα με τις προγραμματικές θέσεις που θα πάρουν οι υποψήφιοι για την προεδρία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα».
Στο δημοσίευμα γίνεται ακόμη αναφορά στην επικείμενη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Μόσχα και στο εκεί πρόγραμμα των συναντήσεών του, αλλά και στην αναφορά του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του στην ανάγκη η Ευρώπη να απαιτήσει την απομάκρυνση των φασιστικών στοιχείων από όλα τα κλιμάκια της ουκρανικής κυβέρνησης ως προϋπόθεση για την αποκατάσταση της ειρήνης και στην τοποθέτηση του κ. Τσίπρα υπέρ της άποψης του επικεφαλής της Κ.Ο. της Linke Γκρέγκορ Γκίζι ότι και η Ρωσία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο.
Η Deutsche Welle αναφέρεται ακόμη στο «κούρεμα» χρέους που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου της γερμανικής Αριστεράς, στο πρότυπο του 1953 για την Γερμανία, αλλά και στις ευχαριστίες του προς την Linke για την στήριξή της σε ό,τι αφορά τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, καθώς, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «είχε προηγηθεί απόφαση των συνέδρων, με την οποία ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση να προτείνει στην Ελλάδα «έντιμες» διαπραγματεύσεις για πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις των θυμάτων, όπως επίσης και για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο».