Για συμφωνία αναβάθμισης της διμερούς συνεργασίας Ινδίας – Ελλάδας σε στρατηγική σχέση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ινδό ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι.
“Πρώτος στόχος μας είναι να διπλασιάσουμε, ακόμη και μέσα στην επόμενη τετραετία, το διμερές εμπόριο”, τόνισε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι Ελλάδα και Ινδία συμπλέουν απόλυτα “στον στόχο της θαλάσσιας ασφάλειας και στην τήρηση του δικαίου της θάλασσας”.
Υπενθύμισε παράλληλα ότι στην Ελλάδα ζει και εργάζεται μια πολύ δυναμική ινδική κοινότητα.
“Η Ελλάδα είναι η πιο κοντινή γεωγραφική χώρα από πλευράς Ευρώπης στην Ινδία, η οποία αποτελεί μια οικονομική υπερδύναμη”, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
Συνεχάρη παράλληλα τον Ναρέντρα Μόντι για την κατάκτηση του νοτίου πόλου της Σελήνης από ινδικό διαστημικό σκάφος.
Η συνάντηση, όπως συνέχισε ο Πρωθυπουργός, διεξήχθη σε μια περίοδο πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την εφαρμογή του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, η επίσκεψη του κ. Μόντι είναι ιστορική, καθώς είναι η πρώτη από επικεφαλής της ινδικής κυβέρνησης μετά τον Σεπτέμβρη του 1983, όταν την Ελλάδα είχε επισκεφθεί η Ίντιρα Γκάντι.
“Και οι δύο κυβερνήσεις μας προχωρούν σε τολμηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις – και οι δύο βρισκόμαστε στη δεύτερη τετραετή θητεία μας”, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος κατέληξε ότι αποδέχεται με χαρά την πρόσκληση του ομολόγου του να επισκεφθεί την Ινδία.
Ν. Μόντι: Συνεργασία στους τομείς Άμυνας και Ασφάλειας
Ο κ. Μόντι εξέφρασε αρχικά τη συμπαράστασή του στην Ελλάδα και στα θύματα των καταστροφικών πυρκαγιών των τελευταίων ημερών.
Ο Ινδός πρωθυπουργός έκανε λόγο για πανάρχαιες εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ ελλαδικού και ινδικού χώρου και σημείωσε και εκείνος ότι μετά από ένα μεγάλο χάσμα 40 ετών, ένας Ινδός πρωθυπουργός επισκέπτεται την Ελλάδα.
“Όμως ούτε το βάθος ούτε η θέρμη των σχέσεών μας έχει μειωθεί έστω και κατ΄ ελάχιστον”, είπε.
Ο κ. Μόντι έκανε κι εκείνος λόγο για την αναβάθμιση της σχέσης των δύο χωρών σε στρατηγική, με έμφαση στους τομείς άμυνας και ασφάλειας, υποδομών, αγροτικής υποδομής, παιδείας, αναδυόμενων τεχνολογιών.
Μίλησε ακόμη για τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του διμερούς εμπορίου έως το 2030, αλλά και των επενδύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Συμπλήρωσε, δε, ότι πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία κινητικότητας και μετανάστευσης μεταξύ των δύο χωρών.
Σε σχέση με την Ουκρανία, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας, “υποστηρίζουμε τη διπλωματία και τον διάλογο”.