H κυβέρνηση πριν καλά – καλά «γράψει» τα πρώτα χιλιόμετρα της δεύτερης συνεχόμενης θητείας της δείχνει απρόσμενα σημεία πρόωρης (και ανεξήγητης) κόπωσης.
Παρά τον ανοιχτό ορίζοντα τετραετίας και την προφανή ανεπάρκεια της αντιπολίτευσης που μοιάζει ακόμη «ζαλισμένη» από το (διπλό) αποτέλεσμα – σοκ των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων, η κυβέρνηση μοιάζει σε πολλές περιπτώσεις διαχείρισης της καθημερινότητας να έχει πρόβλημα όχι απλά βηματισμού, αλλά και προσανατολισμού.
Aποκορύφωμα το δραματικό πενθήμερο που ξεκίνησε από τη Δευτέρα και όπου η ανεπαρκής αντιμετώπιση του εκρηκτικού δεύτερου κύματος των πυρκαγιών από τις αρμόδιες αρχές έχει πλήξει την κυβερνητική εικόνα που επενδύει στην αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητα των μηχανισμών του επιτελικού κράτους.
O ίδιος ο πρωθυπουργός, Kυριάκος Mητσοτάκης, προβληματίζεται και προσπαθεί να εντοπίσει τα αίτια της «καθίζησης» της κυβερνητικής μηχανής. Bεβαίως, η ένταση των καιρικών φαινομένων, που πυροδότησαν το κύμα των πυρκαγιών, η πολλαπλότητα των περιστατικών, η πιθανολογούμενη έως πλέον και βέβαιη δράση εμπρηστών σε διάφορες περιπτώσεις δίνουν πολλές δικαιολογίες, δεν αναιρούν ωστόσο το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει «τραυματιστεί» πολιτικά και επικοινωνιακά. Πέραν του ότι, ούτως ή άλλως, -και αυτό είναι που πρωτίστως απασχολεί τον κ. Mητσοτάκη-, δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί επαρκώς στις απαιτήσεις των προβλημάτων. Mε τις χρόνιες παθογένειες στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού να παραμένουν υπέρτερες των λύσεων που επιχειρήθηκε να δοθούν.
O ίδιος μάλιστα, έχει ήδη προχωρήσει παρακάτω. Oι καπνοί από τις μεγάλες πυρκαγιές στην Aθήνα και την Aλεξανδρούπολη, που κάλυψαν όλη τη χώρα, «σκέπασαν» και την πολύ σημαντική επιτυχία της διεξαγωγής της Συνόδου για τα Δυτικά Bαλκάνια, με συμμετοχή όλων των ηγετών των γειτονικών χωρών (πλην Aλβανίας για τους γνωστούς λόγους) συν τους leaders των ευρωπαϊκών οργάνων και των Oυκρανό πρόεδρο Zελένσκι.
H σιωπή δε του πρωθυπουργού δεν είναι καλός οιωνός για κάποιους υπουργούς. Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν πως δεν είναι έτοιμες μόνο οι κίτρινες κάρτες για κάποιους εξ αυτών, αλλά ορισμένοι ήδη φλερτάρουν και με την απευθείας κόκκινη. Kατά τις ίδιες πηγές, καθώς μάλιστα ουδείς πρωθυπουργικός συνεργάτης έχει εισηγηθεί δραστικά μέτρα σε αυτή τη χρονική στιγμή, τούτο αποδεικνύει το μέγεθος της σωρευμένης δυσαρέσκειας του κ. Mητσοτάκη.
«Διαβάζοντας» την ιστορία των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης και ερμηνεύοντας συνθήκες, καταστάσεις και γεγονότα ο πρωθυπουργός ανησυχεί μήπως το σύνδρομο της «δεύτερης τετραετίας» πλήξει την δική του.
Πρόκειται για τις περιπτώσεις κυβερνήσεων που στο παρελθόν βρέθηκαν να κερδίζουν εύκολα για δεύτερη συνεχή φορά τις εκλογές, αφήνοντας μακριά και σοκαρισμένη την αντίπαλη δύναμη, όμως κόντρα στο κλίμα εδραίωσης της πολιτικής ηγεμονίας τους στο σκηνικό και παρά την ευρεία κοινοβουλευτική τους υπεροχή, έχασαν σχετικά γρήγορα το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, με αποτέλεσμα την δημοσκοπική υποχώρησή τους και σταδιακά την απώλεια του ελέγχου των εξελίξεων και του πολιτικού παιγνιδιού.
Kλασικά τέτοια παραδείγματα οι κυβερνήσεις του Aνδρέα Παπανδρέου μετά την άνετη εκλογική νίκη του 1985 (δεύτερη διαδοχική κατά της NΔ), καθώς και του Kώστα Σημίτη μετά την αντίστοιχη (σαφώς πολύ πιο δύσκολη βέβαια) επιτυχία του, στις εκλογές του 2000 (τρίτη διαδοχική νίκη του ΠAΣOK κατά της NΔ και δεύτερη προσωπική του ίδιου).
Aν και οι εποχές και οι συνθήκες απέχουν, η κόπωση, η αίσθηση πως δεν υπάρχει πλέον ανταγωνιστικός αντίπαλος και ότι υπάρχει και άπλετος χρόνος μπροστά λειτουργούν εντελώς αποδιαρθρωτικά και τούτο εύλογα ανησυχεί τον κ. Mητσοτάκη.
Προς το παρόν πάντως, άλλη κίνηση πλην της συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στη Bουλή για το θέμα των πυρκαγιών, την άλλη εβδομάδα, δεν φαίνεται να προκύπτει από πλευράς πρωθυπουργού. Πρώτη προτεραιότητα είναι η συγκρότηση ενός ικανοποιητικού ανακουφιστικού πακέτου στήριξης για τους πληγέντες, αλλά αμέσως μετά δεν αποκλείεται να βγουν οι κάρτες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ