Το δύσκολο δεκαήμερο του Γιώργου Παπανδρέου αρχίζει

Δέκα μέρες με πέντε ενδιάμεσους σταθμούς συνιστούν το πιο κρίσιμο διάστημα από την υπογραφή του μνημονίου, που ξεκινάει σήμερα για τον Γιώργο Παπανδρέου και ολοκληρώνεται προπαραμονή των Χριστουγέννων. Κατά πολλούς ο δύσκολος χειμώνας του πρωθυπουργού, αλλά και των πολιτών, μόλις τώρα αρχίζει μαζί και με την έλευση του πρώτου χιονιά το περασμένο Σαββατοκύριακο.

 

 

 

Το πολυνομοσχέδιο


Πρώτο θέμα για τον πρωθυπουργό η υπερψήφιση αύριο το βράδυ του επείγοντος πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά και τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η επίσπευση της ψήφισης των παραπάνω δυο διαρθρωτικών αλλαγών προήλθε ύστερα από σχετική παρότρυνση του Ντομινίκ Στρος Καν προς τον κ. Παπανδρέου, ώστε ο Έλληνας πρωθυπουργός να βρεθεί σε λιγότερο δυσχερή θέση τόσο στο συγκρουσιακό πεδίο της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, αλλά και στη συνέχεια να έχει μια καλή βάση εκκίνησης ενόψει των σκληρών διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης.

 

Την ίδια ώρα το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι εκρηκτικό, με πολλούς βουλευτές να διαμαρτύρονται για το ότι επελέγη η διαδικασία του κατεπείγοντος για δυο ουσιαστικά εντελώς διαφορετικά νομοσχέδια, που… «τσουβαλιάστηκαν» σε ένα. Ενώ την ίδια ώρα αίσθηση δημιουργεί και η επαναλαμβανόμενη τοποθέτηση από τουλάχιστον δυο κορυφαίους υπουργούς, ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ένα εθνικό σχέδιο υπέρβασης της κρίσης, το οποίο θα υπερβαίνει το μνημόνιο.

 

Αυτά βεβαίως, δεν σημαίνουν ότι το πολυνομοσχέδιο δεν θα υπερψηφιστεί, ωστόσο επειδή ο κίνδυνος κάποιου λευκού ή αποχής πάντα ελλοχεύει, ολόκληρο το Σαββατοκύριακο πολλοί αρμόδιοι… «ψηφολέκτες» του πρωθυπουργικού γραφείου πέρασαν το χρόνο τους τηλεφωνώντας σε «επικίνδυνους» βουλευτές, προς τους οποίους επέσειαν την κρισιμότητα της κατάστασης.

 

Οι συναντήσεις με τους αρχηγούς


Δεύτερος σταθμός, που θα προηγηθεί χρονικά της ψηφοφορίας στη Βουλή, αλλά τελικώς έπεται σε σημασία, οι συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τους αρχηγούς των κομμάτων. Το γεγονός ότι η συγκυρία έφερε τις συναντήσεις να πραγματοποιούνται την ίδια ημέρα με την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, όπου η άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι σχεδόν καθολική, μειώνει εξ αντικειμένου και τις λιγοστές πιθανότητες θετικού αποτελέσματος από αυτές. Επίσης, ο πρωθυπουργός, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, δεν θα συναντήσει τελικά τους πιο ευεπίφορους προς σύγκλιση Φ. Κουβέλη και Ντ. Μπακογιάννη, εκτός αν κάτι αλλάξει μέσα στην ημέρα.

 

Οι απεργίες


Ο τρίτος σταθμός αυτού του δεκαημέρου για τον Γ. Παπανδρέου είναι η τροπή και το αποτέλεσμα των απεργιακών κινητοποιήσεων που κορυφώνονται την Τετάρτη, με τη γενική απεργία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, αλλά στον ευαίσθητο τομέα των συγκοινωνιών της πρωτεύουσας και τον ΟΣΕ, όλα είναι ανοικτά για να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Πέρα από την εικόνα γενικής παράλυσης της χώρας και καθολικής αντίδρασης των εργαζομένων στις κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, ο πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά ανήσυχος για το γεγονός ότι ήδη σοβεί οξύτατη εσωτερική κρίση στην ΠΑΣΚΕ. Η οποία αν επεκταθεί –ήδη οι «πράσινοι» του ΟΣΕ αποσχίστηκαν- θα απειλήσει την πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ, οπότε, σε συνδυασμό και με την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γ. Παναγόπουλος, κάθε σενάριο συγκράτησης των αντιδράσεων των εργαζομένων, μέσω χειρισμών στους «πράσινους» συνδικαλιστές, δείχνει να ακυρώνεται.

 

Οι Βρυξέλες


Ξεπερνώντας τον σκόπελο του πολυνομοσχεδίου και με «ζωντανές» τις αντιδράσεις των εργαζομένων, ο κ. Παπανδρέου μεσοβδόμαδα καλείται να συγκρουστεί στις Βρυξέλες με την Άνγκελα Μέρκελ και αυτούς που την ακολουθούν (Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία κ.α.) για τρία θέματα: πρώτον, την σύνθεση του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης μετά το 2013, όπου ο Γαλλογερμανικός άξονας είναι ανένδοτος στη συμμετοχή και ιδιωτών, ενώ οι ηγέτες των χωρών με αδύναμες οικονομίες θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα τις οδηγήσει σε κίνδυνο χρεοκοπίας. Δεύτερον, την αύξηση των πόρων του Ταμείου Διάσωσης και τρίτον, την έκδοση ευρωομολόγου, προτάσεις τις οποίες ο Γαλλογερμανικός άξονας απορρίπτει. Το κλίμα είναι ιδιαιτέρως δυσμενές για τις ελληνικές θέσεις, αλλά σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «αυτή η Σύνοδος κρύβει εκπλήξεις», ανάμεσα στις οποίες θεωρείται η κατάθεση από τον κ. Παπανδρέου της ελληνικής θέσης, ότι οι αλλαγές στη Συνθήκης της Λισαβόνας (παρότι δεν προβλέπεται) θα εγκριθούν στη χώρα μας κατόπιν δημοψηφίσματος.

 

Και ο προϋπολογισμός


Και πριν καλά – καλά γυρίσει ο κ. Παπανδρέου από τις Βρυξέλες, αρχίζει η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Του πιο κρίσιμου και δύσκολου προϋπολογισμού της μεταπολίτευσης που περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους 6,13 δισ. ευρώ, με τη συνολική δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας για την επόμενη χρονιά να ξεπερνάει τα 14 δισ. ευρώ. Προϋπολογισμός, στον οποίο ενσωματώνονται άφθονα φοροεισπρακτικά μέτρα, αύξησης του ΦΠΑ από το 11% στο 13%, αλλά και μειώσεις, όπως στον τουρισμό και τα φάρμακα, ενώ μειώνεται και ο φορολογικός συντελεστής των αδιανέμητων κερδών στις επιχειρήσεις από το 24% στο 20%.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ