Την γρήγορη υλοποίηση του Νοτίου Διαδρόμου των αγωγών φυσικού αερίου, ενθάρρυνε ο Επίτροπος Ενέργειας Γκύντερ Έττινγκερ, σε συνάντηση που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάλεσε τα κράτη-μέλη σε διαρκή συνεργασία, ενώ παρότρυνε τις εταιρίες να αρχίσουν τόσο την πρώτη φάση του Νοτίου Διαδρόμου υπό το πρίσμα μιας πανευρωπαϊκής προοπτικής, όσο και να βελτιστοποιήσουν την περαιτέρω επέκτασή του.
Στόχος είναι ο Νότιος Διάδρομος να παρέχει μεσοπρόθεσμα στην Ευρώπη, 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από περιοχές της Κασπίας Θάλασσας και του Ιράκ. Στο πλαίσιο αυτό, ο ITGI θα μπορούσε να αποτελέσει ένα στοιχείο-κλειδί του Νοτίου Διαδρόμου, συνδέοντας την Ελλάδα και την Ιταλία και συνεισφέροντας στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο της Ιταλίας όσο και της Νοτιανατολικής Ευρώπης.
Από την πλευρά της, η κ. Μπιρμπίλη διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η ΔΕΠΑ η οποία είναι μέτοχος του ITGI και του IGB, θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τα ενδιαφερόμενα κράτη και με την ΕΕ σε αυτήν την κατεύθυνση, για να υποστηρίξουν το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου το συντομότερο δυνατό.
Σε παρέμβασή της παράλληλα στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υπουργός σημείωσε ότι ο Νότιος Διάδρομος μετά και από τα πρόσφατα γεγονότα της Λιβύης θα πρέπει να καταστεί λειτουργικός το συντομότερο δυνατό και ότι οι διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία Shah Deniz πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα και σίγουρα μέχρι το τέλος του 2011.
«Πιστεύουμε ότι η πιο αποτελεσματική οδός προς το έγκαιρο άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου είναι ο προγραμματισμός της υλοποίησής του σε τουλάχιστον δύο φάσεις και δύο κατευθύνσεις, λαμβάνοντας υπόψη την ωριμότητα έργων σύμφωνα με τα κριτήρια αγοράς», επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της προώθησης των αρχικώς διαθεσίμων 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου διαμέσου των έργων ITGI – IGB.
Στην τοποθέτησή της, η κ. Μπιρμπίλη τάχθηκε υπέρ της αύξησης του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τελική ενεργειακή κατανάλωση στην Ευρώπη, τονίζοντας την ανάγκη να μπορέσει η ΕΕ να αντεπεξέλθει στις ενεργειακές προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο εγγύς μέλλον με τρόπο αποδοτικό, και με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.