Θέλουμε μια Ευρώπη των λαών για την ενίσχυση της δημοκρατίας, είπε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ στο Ευρωκοινοβούλιο μαζί με τους υπόλοιπους υποψηφίους τον Ζαν Κλον Γιούνκερ, τον Μάρτιν Σουλτς, το Γκι Φέρχοφσταντ και τη Σκα Κέλλερ.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε μεταξύ άλλων για την ανεργία, το χρέος, την έξοδο από την κρίση, αλλά και την Ουκρανία.
«Θέλουμε μια Ευρώπη των λαών»
Θέλουμε μια Ευρώπη των λαών για την ενίσχυση της δημοκρατίας όπου οι πολίτες θα αποφασίζουν με δημοψηφίσματα και οι αποφάσεις δεν θα παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες. είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας στο ερώτημα γιατί οι πολίτες να τον ψηφίσουν.
Επίσης είπε ότι στόχος είναι να φύγει άμεσα την τρόικα από τους ευρωπαϊκούς λαούς και τρίτον τόνισε ότι θα επιδιώξει μια διάσκεψη για το χρέος προκειμένου να βγούμε από την κρίση.
«Εκπροσωπώ τη χώρα πειραματόζωο»
Στην αρχή του ντιμπέιτ και παρουσιάζοντας τον ευατό του ο κ. Τσίπρς είπε: «Εκπροσωπώ τη χώρα που η ευρωπαϊκή ηγεσία επέλεξε για να γίνει το πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας τα αποτελέσματα της οποίας εύχομαι να μην τα ζήσει κανείς άλλος».
Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στους άλλους υποψηφίους, ειδικότερα τους υποψηφίους που στηρίζονται από τα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική και τους ρώτησε εάν αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι ιστορία επιτυχίας ή τραγωδίας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους Ευρωπαίους πολίτες να στηρίξουν την αριστερά προκειμένου να σταματήσει η λιτότητα και να ξαναβρούμε τις δημοκρατικές αξίες.
Για την «γάγγραινα» ανεργία
Κληθείς να απαντήσει για το ζήτημα της ανεργίας ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ανεργία είναι δομική και δεν αντιμετωπίζεται με πολιτικές λιτότητας.
Η λύση για την ανεργία είναι να προχωρήσουμε σε γενναίες αποφάσεις, σε μια νέα συμφωνία για την ενίσχυση της απασχόλησης που θα περνάει μέσα από την ανάπτυξη.
Με τις ίδιες πολιτικές η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται και ιδίως η ανεργία των νέων που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.
Για την έξοδο από την κρίση
Για να βγούμε από την κρίση χρειάζεται ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και να σταματήσουμε την παράνοια του χρέους, απάντησε ο κ. Τσίπρας σε σχετική ερώτηση.
Πρέπει να βρούμε λύση για το χρέος ανάλογη με αυτή που δόθηκε στην μεταπολεμική Γερμανία είπε τονίζοντας την ανάγκη για μια διάσκεψη για την αντιμετώπιση του χρέους.
Συνολική λύση για το χρέος
Εκπλήσσομαι που ο Γκι Φέρχοφσταντ υπερασπίστηκε τα προγράμματα bail in. Είναι μια καταστροφική πολιτική που φορτώνει τα χρέη με χρέη, είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας πως χρειάζεται συνολική λύση ελάφρυνση του χρέους.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συνολική λύση ελάφρυνσης του χρέους που θα επιτρέψει και στις τράπεζες να πάρουν ανάσα.
Σε άλλη παρατήρηση του Γκι Φερχόφστατ για τη λειτουργία των τραπεζών και τη χρηματοδότηση των κομμάτων στην Ελλάδα από αυτές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το πελατειακό κράτος που στήριζε τις τράπεζες, στηρίζονταν από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα. Ωστόσο, πρόσθεσε, ενώ στην αρχή το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν δημοσιονομικό, στην πορεία το φάρμακο έκανε χειρότερη την ασθένεια.
Ευρωσκεπτικισμός
Για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή έχει αιτία και η αιτία είναι η πολιτική αυτών που κυβερνούν την Ευρώπη, τα κόμματα που στηρίζουν τον κ. Σουλτς και τον κ. Γιούνκερ, που λένε, όπως σημείωσε, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη λιτότητα, κάτι που κάνει αποκρουστική την ΕΕ.
«Αν θέλουμε να σώσουμε την ΕΕ, πρέπει να τη σώσουμε αλλάζοντάς την, γιατί τώρα αναδιανέμει φτώχεια και εξαθλίωση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Για το ουκρανικό ζήτημα
Η Ευρώπη πειραματίζεται ξανά με τα υλικά του Ψυχρού Πολέμου. Χρειάζεται διάλογος και διπλωματία, να μην αποδεχθούμε την άνοδο των νεοναζί, είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας και τόνισε την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στον ουκρανικό λαό να αποφασίσει ειρηνικά για την τύχη του τόπου του.
«Πρέπει να κλείσει η πληγή που άνοιξε στην καρδιά της Ευρώπης χρειάζεται διάλογος και διπλωματία όχι κυρώσεις» είπε και επεσήμανε την ανάγκη να μην υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση από ΝΑΤΟ και και τη Ρωσία.
«Να δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη».
Στην ερώτηση για τις κινήσεις αυτοδιάθεσης διάφορων λαών, όπως των Καταλανών ή των Σκωτσέζων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά σέβεται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, αλλά, επισήμανε, εθνικισμοί και εντάσεις δεν μπορούν να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα. «Δεν πρέπει να προκρίνουμε ως ΕΕ την αλλαγή συνόρων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «αλλά να σεβαστούμε θέσεις λαών, με μια λύση να είναι η ομοσπονδία στο πλαίσιο του κράτους».
Το ίδιο πρόσθεσε μπορεί να ισχύσει και με την Ουκρανία, που πρέπει να είναι γέφυρα μεταξύ Ρωσίας-ΕΕ με μια ομοσπονδιακή δομή.
Για την μεταναστευτική πολιτική
Αναποτελεσματική χαρακτήρισε την πολιτική της καταστολής όσον αφορά στην μεταναστευτική πολιτική. Αυτό που χρειάζεται, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα είναι η αναθεώρηση της πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης.
Ειδικότερα για το μεταναστευτικό πρόβλημα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι οξύμωρο η Ε.Ε. να θέλει να αντιμετωπίσει ένα παγκόσμιο πρόβλημα τη στιγμή που συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις εκεί όπου δημιουργούνται εστίες μετανάστευσης, όπως στο Αφγανιστάν ή στη Λιβύη.
Έτσι οι άνθρωποι, πρόσθεσε, που δεν έχουν άλλη προοπτική στη ζωή τους, επιλέγουν να φύγουν αναζητώντας καλύτερη ζωή.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να έχει μετατραπεί η Μεσόγειος σε νεκροταφείο, ενώ τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του Δουβλίνο ΙΙ και υπέρ της δίκαιης κατανομής των μεταναστών μεταξύ των κρατών – μελών.
«Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη», είπε.
Σεβασμός στις θρησκευτικές πεποιθήσεις αλλήλων
Κάθε πολίτης που ζει σε μια χώρα κράτος μέλος της Ε.Ε.. πρέπει να σέβεται τους συνταγματικούς κανόνες και κάθε κράτος να σέβεται τις πολιτισμικές παραδόσεις του καθενός, το δικαίωμα να πιστεύει σε όποιο θεό θέλει, είπε ο κ. Τσίπρας.
Ωστόσο επεσήμανε τον κίνδυνο κινημάτων συντηρητισμού και αναχρονισμού λέγοντας πως συντηρητισμός είναι και αυτό που συμβαίνει στην Ισπανία με την απαγόρευση των αμβλώσεων.
Περί συμμετοχής των πολιτών στις ευρωεκλογές
Για μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη, έκανε λόγο ο κ. Τσίπρας αποδίδοντας σε αυτές τις αιτίες το γεγονός αποχής των πολιτών από τις ευρωεκλογές.
«Το Ευρωκοινοβούλιο χάνει αρμοδιότητες Οι Σύνοδοι Κορυφής αποφασίζουν ότι θέλει η Α. Μέρκελ…. οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι θα ακουστεί η φωνή τους», είπε.
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον Γιούνκερ και τον κ. Σουλτς ρώτησε: «Τι έγινε στις διαβουλεύσεις των Καννών που ήσασταν μαζί με τον Ζοζέ Μπαρόζο;»
Ο κ. Τσίπρας ακόμη τους ρώτησε με ποιο δικαίωμα η Ε.Ε. συζητούσε παρασκηνιακά για την αντικατάσταση δύο πρωθυπουργών (Γ. Παπανδρέου και Σ. Μπερλουσκόνι) για να τοποθετηθούν τεχνοκράτες.
Επίσης ρώτησε για ποιο λόγο η Ε.Ε. έπρεπε να επιβάλλει στην Ελλάδα, τι είδους δημοψήφισμα θα γίνονταν στην χώρα μας παραβιάζοντας τους συνταγματικούς κανόνες.
Στην παρατήρηση ότι αρκετοί πιστεύουν ότι κανείς από τους συμμετέχοντες στο ντιμπέιτ δεν θα είναι πρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι πολύ ενοχλητικό που η κ. Μέρκελ δημόσια λέει ότι μπορεί κανείς από εμάς να μην είναι πρόεδρος και αδίκως μαζευτήκαμε εδώ.
Όλα αυτά, πρόσθεσε, ενοχλούν τους πολίτες που γυρίζουν την πλάτη στην Ε.Ε. Γι αυτό, σημείωσε, είναι δεδομένο ότι αυτό που φοβούνται είναι η Δημοκρατία.
Όλα αυτά συντελούν, είπε ο κ. Τσίπρας στην αρνητική εικόνα της Ευρώπης και κατέληξε επαναλαμβάνοντας την ερώτηση προς τον κ. Γιούνκερ ζητώντας να απαντήσει αν πέτυχε το πρόγραμμα στην Ελλάδα. Όλα αυτά, είπε συμβάλλουν στο να διαλυθεί το όραμα της ενωμένης Ευρώπης, δυστυχώς για όλους μας.
Η διαφθορά είναι φαινόμενο δομικό
Για την λειτουργία των λόμπι στις Βρυξέλλες και τη διαφθορά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το φαινόμενο της διαφθοράς είναι δομικό, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό νότο και σημείωσε ότι είναι υπόθεση της Ε.Ε. στο σύνολό της να την αντιμετωπίσει.
Για την καταπολέμησή της διαφθοράς χρειάζεται αποτελεσματική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Απαιτείται πολιτική βούληση κυβερνήσεων-Ε.Ε. απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.