Με την επισήμανση ότι “η βία, η απειλή βίας και οι απρεπείς εκφράσεις εκφυλίζουν τις διαδικασίες στο δημοτικό συμβούλιο, υποβαθμίζουν τη δουλειά μας και μας υποβαθμίζουν στα μάτια των Αθηναίων”, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, δήλωσε χθες το βράδυ, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου, ότι θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία να καλέσει εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να συμφωνηθούν κανόνες για την ομαλή διεξαγωγή των συνεδριάσεων, “ώστε να μην διολισθαίνει σε καταστάσεις που δεν το τιμούν”.
Αφορμή για την τοποθέτηση του κυρίου Καμίνη αποτέλεσε ένταση που προηγήθηκε, όταν ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μιχαλολιάκος πρότεινε να μιλήσει κάτοικος του 6ου δημοτικού διαμερίσματος, ο οποίος εισερχόμενος στην αίθουσα άρχισε να απειλεί τον δημοτικό σύμβουλο Πέτρο Κωνσταντίνου. Νωρίτερα, εξάλλου, είχε προηγηθεί συζήτηση για την εκδήλωση του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, στην Πλατεία Αττικής, όπου ορισμένοι κάτοικοι απείλησαν να κλείσουν τα μεγάφωνα της εκδήλωσης, αν δεν αποχωρούσαν από τον χώρο της πλατείας άλλοι κάτοικοι.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, επίσης, ζήτησε την απομάκρυνση από την αίθουσα ατόμου που δεν ήταν διαπιστευμένο για την κάλυψη, με κάμερα, των συνεδριάσεων. Παράλληλα, τέθηκε από πολλούς δημοτικούς συμβούλους το ζήτημα της δυσανάλογης παρουσίας μέσα στην αίθουσα και στους διαδρόμους ατόμων από την παράταξη του κυρίου Μιχαλολιάκου, όταν είναι γνωστό ότι κάθε παράταξη δικαιούται συγκεκριμμένο αριθμό προσκλήσεων, ανάλογα με το ποσοστό που εξασφάλισε στις δημοτικές εκλογές.
Για απολύσεις στον 9,84
Ως προς άλλα θέματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κατάσταση με τους εργαζόμενους στον 9,84, με τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων Νικήτα Κακλαμάνη, Νίκου Σοφιανού, Ελένης Πορτάλιου και Πέτρου Κωνσταντίνου, για “πιέσεις σε δημοσιογράφους να παραιτηθούν και απειλές για απολύσεις”. Ο Γιώργος Αμυράς ζήτησε από τον δήμαρχο ” να φέρει το θέμα στη δημοσιότητα γιατί είναι θέμα λειτουργίας της δημοκρατίας, καθώς ο σταθμός επί σειρά ετών είχε μετατραπεί σε μηχανή δημόσιων σχέσεων”.
Ο Γιώργος Καμίνης απάντησε ότι με τον 9,84 υπάρχει ζήτημα, καθώς απορροφά 12,5 εκ. ευρώ το χρόνο,απασχολεί 384 εργαζόμενους, από τους οποίους οι 284 είναι δημοσιογράφοι, αριθμός πολύ μεγαλύτερος, όπως επεσήμανε, σε σχέση με αυτά που ισχύουν σε άλλους ιδιωτικούς σταθμούς και πρόσθεσε ότι ” ο σταθμός είτε θα εξυγιανθεί είτε θα κλείσει, πρέπει να λειτουργήσει με λιτότητα, χωρίς σπατάλη, με προορισμό την πόλη”. Ανέφερε ακόμη ότι ” θα υπάρξουν απολύσεις, αλλά να είστε βέβαιοι ότι δεν θα αναζητηθούν τα εύκολα θύματα να είναι οι συμβασιούχοι, θα υπάρξουν κοινωνικά κριτήρια”.
Παραχώρηση δημοτικού χώρου για «Αμφιθέατρο»
Στη συνεδρίαση ήρθε και μίλησε, με πρωτοβουλία της παράταξης Κακλαμάνη, ο σκηνοθέτης και δημιουργός του Αμφιθεάτρου, Σπύρος Ευαγγελάτος, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στο δημοτικό συμβούλιο για την εξεύρεση ενός κενού ακινήτου του Δήμου, προκειμένου να παραχωρηθεί για στέγαση του θεάτρου του, καθώς όπως τόνισε “το Αμφιθέατρο, μετά από 36 χρόνια λειτουργίας θα προχωρήσει στην αναστολή της λειτουργίας του, καθώς έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, την περικοπή των κονδυλίων από το Υπουργείο Πολιτισμού και την απόφαση για αποκλεισμό του από το φετινό φεστιβάλ Επιδαύρου, με την αιτιολογία ότι είχε πάρει μέρος πέρυσι”.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων, αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά του Αμφιθεάτρου στην Τέχνη δήλωσε: “Θα κοιτάξουμε στο μέτρο του δυνατού και σε συνενόηση και με τις άλλες παρατάξεις τι μπορούμε να κάνουμε”. Την ίδια απάντηση έδωσε ο κύριος Καμίνης και στον Γιώργο Αμυρά που έθεσε το θέμα στέγασης του Θεάτρου Κωφών σε ανακαινισμένο κτήριο του Δήμου.
Άλλα ζητήματα
Ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης, Νίκος Σοφιανός, έθεσε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή Μαρκόνι στον Ελαιώνα, από την έλλειψη αποχετευτικού συστήματος και ζήτησε να μπει το κόστος κατασκευής του στον προυπολογισμό του Δήμου, γεγονός για το οποίο δεσμεύτηκε ο δήμαρχος Αθηναίων.
Από τις παρατάξεις της “Λαικής Συσπείρωσης”, της “Ανοιχτής Πόλης” και της “ΑΝΤΑΡΣΥΑ” τέθηκαν, εξάλλου, τα ζητήματα των συγχωνεύσεων 21 δημοτικών σχολείων στην Αθήνα, με απόφαση της Υπουργού Παιδείας -που κατά πλειοψηφία δεν έγινε δεκτό να συζητηθεί στο Συμβούλιο- των εργαζόμενων με stage στο Δήμο και η μη πρόσληψη των 21 επιτυχόντων μουσικών της Φιλαρμονικής του Δήμου .
Δεν πάρθηκε τελικά απόφαση και αναβλήθηκε τελικά για επόμενη συνεδρίαση ο διορισμός Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, καθώς από τους 12 υποψηφίους που παρουσιάστηκαν κανείς δεν εξασφάλισε πλειοψηφία των 2/3 των συμβούλων και ο δήμαρχος Αθηναίων πρότεινε να επανέλθει σε συζήτηση και ψήφιση και με νέες υποψηφιότητες, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.
Στην συνεδρίαση κατατέθηκε και ψήφισμα της Πρωτοβουλίας Κατοίκων της Πλατείας Βικτωρίας για την άμεση επαναλειτουργία του σταθμού του ηλεκτρικού, που είναι εδώ και 8 μήνες κλειστός λόγω έργων, με αποτέλεσμα να έχει υποβαθμιστεί ακόμη πιο πολύ η ήδη επιβαρυμένη αυτή περιοχή της Αθήνας. Ολες οι παρατάξεις συμφώνησαν με το ψήφισμα και ο Στέλιος Λάμπρου της Λαικής Συσπείρωσης πρότεινε στον Δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, να αναλάβει προσωπικά την πρωτοβουλία και να έλθει σε επαφή με το αρμόδιο Υπουργείο για την άμεση απελευθέρωση και λειτουργία της μονής γραμμής Πλατεία Αττικής-Μοναστηράκι, κάτι που -όπως πρόσθεσε- και εφικτό είναι και δεν εμποδίζει το έργο των αρχαιολόγων από το Μοναστηράκι και πέρα, όσον αφορά την ανακάλυψη του βωμού του Δωδεκάθεου.
Διαβάστε επίσης: Αντιδράσεις για την στάση Μιχαλολιάκου