“Δεν καταργείται το δικαίωμα έκφρασης με το νέο νομοσχέδιο”

Δεν καταργείται το δικαίωμα έκφρασης γνώμης με το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, αλλά αντίθετα τιμωρείται η παρότρυνση πρόκλησης σε τέλεση ποινικού αδικήματος, όπως είναι οι βιαιοπραγίες κ.λπ., διευκρίνισε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Καστανίδης.

 

Το νομοσχέδιο για την “καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου” έχει ήδη δοθεί, από τις 22 Φεβρουαρίου 2011, σε δημόσια διαβούλευση, η οποία λήγει την ερχόμενη Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011.

 

Ωστόσο, υπήρξαν δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία παρερμήνευσαν τις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου.

 

Με αφορμή αυτό το γεγονός ο υπουργός Δικαιοσύνης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου κάλεσε την προοδευτική διανόηση της χώρας να λάβει θέση επί του νομοσχεδίου, αντί να σιωπά.

 

Δεν παρέλειψε ο υπουργός να αναφέρει ότι όσοι ασκούν κριτική, διαστρέφοντας επιπόλαια το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, δεν μπήκαν καν στον κόπο να το διαβάσουν. Και προσέθεσε: “Τους καλώ έστω τώρα να το πράξουν”.

 

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο, όπως ρητά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεσή του, δεν εισάγει ρυθμίσεις που είναι άγνωστες στο ισχύον Ποινικό μας Δίκαιο. Αντίθετα, στηρίζεται σε παλιότερες διατάξεις, που περιέχονται ήδη στον Ν. 927/1979 και στη Σύμβαση του ΟΗΕ “περί καταργήσεως πάσης μορφής φυλετικών διακρίσεων”, του έτους 1966.

 

Το νομοσχέδιο δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να εκσυγχρονίσει και να εμπλουτίσει τις διατάξεις αυτές, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις μας από την απόφαση – πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και “με απαρέγκλιτο στόχο τη δραστική καταπολέμηση των επικίνδυνων εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, όχι εκείνων που καλύπτονται από το αναφαίρετο δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, αλλά εκείνων που ωθούν σε μίσος ή βιαιοπραγίες κατά τρόπο που μπορεί να θέσει πράγματι σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη”, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

 

Ο κ. Καστανίδης τόνισε ακόμη ότι δεν τιμωρείται η απλή έκφραση γνώμης – ούτε καν απόψεις που είναι απροκάλυπτα ρατσιστικές ή ξενοφοβικές. Δεν τιμωρείται κανείς όταν λέει “έξω οι λαθρομετανάστες”.

 

Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, στο μέτρο που του επιτρέπει το Σύνταγμα και η ΕΣΔΑ, υπογράμμισε ο υπουργός και προσέθεσε: “Θα τιμωρηθούν, αντίθετα, όπως γίνεται και στο ισχύον Ποινικό μας Δίκαιο, αλλά και σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο, όσοι παροτρύνουν με δημόσιο λόγο έναν όχλο να εξοπλισθεί λ.χ. με ρόπαλα και αλυσίδες και να αναζητήσει θύματα μεταξύ εκείνων που δεν ανταποκρίνονται στα φυλετικά, θρησκευτικά ή πολιτισμικά του πρότυπα”.

 

Δηλαδή – συνέχισε ο κ. Καστανίδης- “τιμωρούνται, με άλλα λόγια, συμπεριφορές που προκαλούν σε βιαιοπραγίες, μίσος και αντιπαλότητα, ώστε να μπορεί να διασαλευθεί άμεσα η ομαλή κοινωνική συμβίωση”.

 

Εξ άλλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε: “Προστατεύεται, όπως και στο ισχύον δίκαιο, κάθε ομάδα που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή ή την καταγωγή της. Επεκτείνεται δε η προστασία και σε ομάδες που δεν περιλαμβάνονταν μέχρι τώρα στο νόμο, όπως αυτές που προσδιορίζονται με βάση τη θρησκεία ή και τον γενετήσιο-σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

 

Επίσης, επεκτείνεται η προστασία και σε ρατσιστικές και ξενοφοβικές εκδηλώσεις στρεφόμενες κατά πραγμάτων, που χρησιμοποιούνται από ομάδες ή πρόσωπα (π.χ. θρησκευτικά αντικείμενα, εθνικά σύμβολα, οίκοι λατρείας κ.λπ.)”.

 

Δεν τιμωρείται όμως κανείς όταν λέει “να μη αναγερθεί τζαμί στην Ελλάδα”, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και διευκρίνισε: “Θα τιμωρηθεί όμως όποιος καλεί άλλους, διακηρύσσοντας ιδέες μίσους και αντιπαλότητας, να καταστρέψουν θρησκευτικούς χώρους και μνημεία”.

 

Ούτε, ακόμη, τιμωρείται η επιστημονική έρευνα ή η έκφραση αντίθετης γνώμης, υπογράμμισε ο Καστανίδης και προσέθεσε: “Αν μια μουσουλμανική οργάνωση π.χ. πιστεύει ότι ποτέ δεν τελέστηκε το έγκλημα της γενοκτονίας σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών της Μ. Ασίας, έχει δικαίωμα να το πιστεύει και να το διακηρύσσει. Αν όμως τα μέλη της ίδιας μουσουλμανικής οργάνωσης, κακόβουλα αρνούνται τη γενοκτονία και με δραστηριότητες μίσους διεγείρουν άλλους να καταστρέψουν π.χ. τα μνημεία της γενοκτονίας ή να βιαιοπραγήσουν σε βάρος ανθρώπων, τότε ναι, πρέπει να τιμωρούνται”.

 

Με το επίμαχο νομοσχέδιο, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, εξασφαλίζεται ότι η διερεύνηση και ποινική δίωξη των εγκλημάτων ρατσισμού και ξενοφοβίας γίνεται αυτεπάγγελτα και δεν εξαρτάται από αναφορές ή καταγγελίες των θυμάτων, τα οποία είναι συχνά ιδιαιτέρως ευάλωτα και διστάζουν να κινήσουν δικαστικές διαδικασίες.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ