Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για πάταξη φοροδιαφυγής

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που εστιάζεται στην πάταξη της φοροδιαφυγής, μέσω και της θέσπισης αυστηρών ποινών κάθειρξης για τη μη καταβολή ΦΠΑ, αλλά και ανασυγκρότησης των φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

 

Απαντώντας στις αιτιάσεις των εκπροσώπων των μικρομεσαίων, που κατηγόρησαν τους συντάκτες του νομοσχεδίου για «αυστηρότητα αναντίστοιχη της κατάστασης στην αγορά», αλλά και ενστάσεων ακόμα και από κοινοβουλευτικά του ΠΑΣΟΚ («αυστηρότητα ναι, αλλά όχι και με ποινές εμπόρων ναρκωτικών», παρατήρησε ο Κώστας Γείτονας), η εισηγήτρια του νομοσχεδίου, Έλενα Παναρίτη, σημείωσε πως η αρχή της αναλογικότητας στις ποινές δεν θα πρέπει να εξετάζεται μονάχα σε σχέση με άλλου είδους παρανομίες, αλλά και σε διακρατικό επίπεδο, αναφορικά με την ένταση ομοειδών προβλημάτων.

 

«Οι νόμοι στην Κολομβία για ένα γραμμάριο κοκαΐνης είναι ασύλληπτα δεινότεροι σε σχέση μ’ αυτούς στην Ελλάδα, αλλά αυτό είναι αναλογικά σωστό, γιατί εκεί σκοτώνονται άνθρωποι στον πόλεμο των ναρκωτικών. Η Ελλάδα σήμερα, αντιμετωπίζει μια φοροδιαφυγή 15 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, τη στιγμή που βρίσκεται στην χειρότερη ύφεση», υπενθύμισε η κ. Παναρίτη.

 

«Έχουμε αναλογιστεί ότι το μεγάλο κομμάτι της φοροδιαφυγής είναι αυτό που δεν δηλώνεται και όχι αυτό που αφορά την μη υποβολή ΦΠΑ;», αντείπε ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ). «Φτιάξτε όποιον καινούργιο μηχανισμό θέλετε. Μπορείτε να έχετε έξω από κάθε μικρή επιχείρηση έναν εφοριακό που να ελέγχει αν κόβεται ή όχι το παραστατικό; Θα πρέπει να πειστούν οι άνθρωποι πως τους συμφέρει και αυτό δεν γίνεται μόνον με ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά με εύχρηστο και απλό φορολογικό σύστημα», υποστήριξε.

 

«Η διαδικασία για πάταξη της φοροδιαφυγής, προϋποθέτει τρία πράγματα: Απλούστευση, απλούστευση και απλούστευση», σημείωσε και ο Δημ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος δήλωσε πως το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο, εναντιωνόμενο μεταξύ άλλων, στην μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις Α.Ε. από το 24% στο 20%» και στην «ασυλία των οφ σορ που κατέχουν ακίνητα και είναι συνδεδεμένα με ναυτιλιακές εταιρείες».

 

«Σταδιακά στην Ε.Ε. ο φορολογικός συντελεστής του μεγάλου κεφαλαίου μειώνεται και αυξάνεται ταυτόχρονα η έμμεση φορολογία στα λαϊκά εισοδήματα», παρατήρησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). «Στο όνομα της προστασίας της επιχειρηματικότητας, θα καταλήξουμε να μηδενίσουμε τους φορολογικούς συντελεστές. Αυτή η αλληλουχία δεν θα σταματήσει πουθενά. Θα υπάρχει στη χώρα μας μια έρημος φορολογικών και υπόλοιπων δικαιωμάτων, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου», τόνισε ο βουλευτής.

 

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Χρήστος Σταϊκούρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «συνεχείς αναδιπλώσεις σε ό,τι αφορά την φορολόγηση και την τμηματική καταβολή του ΦΠΑ» και υποστήριξε πως το νομοσχέδιο, αν και εμπεριέχει θετικές διατάξεις και προθέσεις (όπως η καταβολή του ΦΠΑ σε δόσεις, ή ο συμψηφισμός χρεών και απαιτήσεων προς το Δημοσίου), καταλήγει με τις διαδικασίες που θεσπίζει να υπονομεύει την αποτελεσματικότητά τους. «Δεν υπήρξε εκ μέρους της κυβέρνησης, ούτε μία αλλαγή σε άρθρο του νομοσχεδίου, παρά την πληθώρα παρατηρήσεων εκ μέρους των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων» διαμαρτυρήθηκε ο Γιάννης Βρούτσης.

 

«Η κυβέρνηση με τον πανικό που της προκαλούν οι εξελίξεις στη ροή των εσόδων, δημιουργεί ένα ανεξέλεγκτο ελεγκτικό σώμα, του οποίου οι υπερεξουσίες θα εξελιχθούν σε μια νέα διεφθαρμένη υπηρεσία, που θα εκβιάζει τον πολίτη με πολύ μεγάλη άνεση» παρατήρησε η ανεξάρτητη βουλευτής, Ντόρα Μπακογιάννη. «Ενώ η κυβέρνηση λέει πως θα καταργήσει τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, καθιστά την λειτουργία του ακόμα πιο προβληματική. Με δεδομένο ότι τα αδικήματα γίνονται αυτόφωρα, δεν θα μπορέσετε να το αντέξετε» προειδοποίησε την κυβέρνηση, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

 

«Κάποιοι θέλουν και την πίττα αφάγωτη και τον σκύλο χορτάτο. Συναγωνίζονται σε ατάκες για δήθεν «χαράτσι», «φοροκυνηγητό» κλπ. Εμείς θέλουμε καθαρές κουβέντες: Το πάρτι σε βάρος των φορολογικών υποζυγίων και των συνεπών φορολογούμενων, πρέπει να πάρει τέλος», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς.

 

Απέναντι στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Κουσελάς αντέταξε πως το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην πρόληψη της φοροδιαφυγής και όχι στην καταστολή της. «Στη συζήτηση που προηγήθηκε, υπήρξαν ακρότητες και υπερβολές, όσον αφορά την ερμηνεία διατάξεων. Είπαν κάποιοι πως για ένα ευρώ ή για μη υποβολή φορολογικής δήλωσης, φτάνει κανείς στο αυτόφωρο. Μέχρι 15.000 ευρώ δεν συνιστά ποινικό αδίκημα. Και για το εισόδημα και για το ΦΠΑ, μέχρι και 75.000 ευρώ, για να πάει κάποιος σε αυτόφωρο, υπάρχει ολόκληρη διαδικασία. Το ποινικό μέρος ακολουθεί την εκδίκαση στα φορολογικά δικαστήρια. Ας μην προστρέχουμε λοιπόν σε υπερβολές», συνέστησε ο κ. Κουσελάς.

 

Από την άλλη, ο υφυπουργός Οικονομικών υπενθύμισε πως «από τους 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες, οι 725.000 δηλώνουν κάτω από το αφορολόγητο» και πως «κάθε χρόνο χρειαζόμαστε σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, πολύ υψηλότερα από τις δαπάνες μας».

 

«Χρειαζόμαστε μια δημοσιονομική αυτοδυναμία που σήμερα δυστυχώς δεν την έχουμε. Με Μνημόνιο ή χωρίς Μνημόνιο, όσο τα έσοδα υστερούν σε σχέση με τις δαπάνες ή θα πρέπει να κόβουμε διαρκώς δαπάνες ή θα πρέπει να πατάσσουμε την φοροδιαφυγή και να διευρύνουμε την φορολογική βάση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουσελάς.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ