Πρόωρες εκλογές βλέπει ο Economist στην Ελλάδα, θεωρώντας ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη στήριξη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σχολιάζοντας τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης, ο Economist αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός θέλει μεν να υιοθετήσει πιο σκληρή γραμμή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται από την τοποθέτηση αρκετών μελών που ανήκουν στην δεξιά πτέρυγα του κόμματος, αλλά φτιάχνει και το πλαίσιο προετοιμασίας για πρόωρες εκλογές.
Το περιοδικό θεωρεί δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους από ανεξάρτητους βουλευτές για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Εκφράζει την εκτίμηση ότι η κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ παραμένει άθικτη, καθώς, τα δύο κόμματα συγκέντρωσαν μαζί μεγαλύτερο ποσοστό από εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τονίζει ότι οι κινήσεις στη σκακιέρα του ανασχηματισμού καταδεικνύουν στροφή προς την πιθανότητα πρόωρων εκλογών.
Παράλληλα, το περιοδικό τονίζει ότι τα «γαλάζια» στελέχη, αρκετά από τα οποία αντιπροσωπεύουν την Β΄Αθήνας, την μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ελλάδας, όπου η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε πολύ χαμηλά ποσοστά, θα εργαστούν για να κερδίσουν εκ νέου την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων.
Μεγάλη η λίστα των μέτρων
Σχετικά με την επιλογή του προσώπου του υπουργού Οικονομικών, ο Economist σχολιάζει ότι ο Α. Σαμαράς επέλεξε τεχνοκράτη εκπαιδευμένο στις ΗΠΑ, τον Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος έχει πολλή δουλειά μπροστά του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο διάδοχος του Γιάννη Στουρνάρα έχει μεγάλη λίστα με μέτρα που πρέπει να ληφθούν και θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις επαγγελματικών ομάδων, όπως οι φαρμακοποιοί και οι παραγωγοί γάλακτος.
Ο Economist σχολιάζει και την μετακίνηση του Νίκου Δένδια τονίζοντας ότι ο νέος υπουργός Ανάπτυξης έχει να διαχειριστεί δύο κρίσιμα μέτωπα: να μοιράσει την κοινοτική χρηματοδότηση και να διαχειριστεί τις ξένες επενδύσεις.