Και όπως είπε ο τρόπος αντιμετώπισης των πολυεθνικών “δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο ένα κράτος μέλος. Εδώ πρέπει να υπάρχει μια κεντρική παρέμβαση στην Ευρώπη γιατί αφορά, υπερβαίνει την κάθε χώρα, υπερβαίνει την κάθε κυβέρνηση και πολλές φορές υπερβαίνει και την κάθε αγορά”.
Και συνέχισε λέγοντας, “Η επιστολή που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός και αφορά αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που χαρακτηρίζονται ως εδαφική περιορισμοί εφοδιασμού, και τις οποίες χρησιμοποιούν πολλές φορές πολυεθνικές εταιρείες για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος μεταξύ των διαφορετικών χωρών, είναι η πρώτη επιστολή που στέλνεται από πρωθυπουργό κράτους μέλους προς την πρόεδρο της Επιτροπής, η κα φον ντερ Λάιεν”
Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ακόμη ότι “αυτό σημαίνει λοιπόν ότι η Ελλάδα για άλλη μια φορά πρωτοπορεί και σε αυτό τον τομέα, δηλαδή στην προσπάθεια να προστατεύσουμε τον καταναλωτή, τον Ευρωπαίο και τον Έλληνα κατ’ επέκταση από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των πολυεθνικών εταιρειών που οδηγούν τις τιμές των προϊόντων στα ύψη.
Το καλάθι στην Ελλάδα φθηνότερο από άλλες χώρες
Mάλιστα, όπως τόνισε, η κ. φον ντερ Λάιεν αναγνώρισε και εκείνη ότι υπάρχουν προσπάθειες πολλές φορές από πολυεθνικές εταιρείες που πουλάνε πανομοιότυπα προϊόντα σε διαφορετικές τιμές στις χώρες της Ευρώπης, να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους εις βάρος των καταναλωτών.
Μιλώντας για το καλάθι του καταναλωτή δήλωσε ότι “στην Ελλάδα, σε σχέση με τα αντίστοιχα καλάθια στη Ρουμανία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στη Γαλλία και στη Γερμανία είναι φθηνότερο σε μέσους όρους, άρα σημαίνει ότι εδώ τα μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν σταδιακά”.