Πολύ σύντομα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόκειται να προχωρήσει στην έκδοση προαιρετικού προτύπου για την επισήμανση των ελληνικών προϊόντων ζωικής προέλευσης (γάλα, κρέας, κοτόπουλο, αυγά, προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας) ως προϊόντων που προέρχονται από ζώα τα οποία έχουν τραφεί με μη γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές. Αυτό προκύπτει από έγγραφο της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιλένας Αποστολάκη που διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση σχετικής ερώτησης των ανεξάρτητων βουλευτών Φώτη Κουβέλη, Αθανασίου Λεβέντη, Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού.
Όπως διευκρινίζει η υφυπουργός, “η εν λόγω σήμανση αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για την ενίσχυση του δικαιώματος του καταναλωτή στην ελευθερία επιλογής, δικαίωμα που στηρίζει όχι μόνο τον καταναλωτή, αλλά και τον Ελληνα παραγωγό, εφόσον του δίνει τη δυνατότητα να αποδείξει την ποιοτική ανωτερότητα των προϊόντων που παράγει”.
Η κ. Αποστολάκη διαβεβαιώνει τους βουλευτές ότι η απόφαση για την έκδοση και εφαρμογή προαιρετικού προτύπου για την επισήμανση των συγκεκριμένων προϊόντων, προωθείται με τις αναγκαίες συνεργασίες. Ενημερώνει επιπλέον ότι στην Τεχνική Επιτροπή που θα αναλάβει την τελική έγκριση του προτύπου θα συμμετέχουν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), ο Σύνδεσμος Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΠΕΕ), η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΥΖ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), η Πανελλήνια Ένωση Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (ΠΕΜΙ), το Γενικό Χημείο του Κράτους, ο ΕΦΕΤ, η Greenpeace και η Ακαδημαϊκή Κοινότητα.
Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει επίσης πως “παρά το γεγονός ότι η κοινοτική νομοθεσία δεν προβλέπει την υποχρεωτική επισήμανση των τροφίμων που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένες τροφές, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υλοποιεί την πρωτοβουλία αυτή και συντάσσεται με τις υπόλοιπες τέσσερις κοινοτικές χώρες (Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία και Ιρλανδία) που το έχουν ήδη πράξει”.