Σε έντονη αντιπαράθεση για τις ευθύνες για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μεταξύ της κυβέρνησης και σύσσωμης της αντιπολίτευσης, εξελίχθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του απολογισμού και ισολογισμού του κράτους του 2009.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης κάλεσε σε συναίνεση και ομοψυχία τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. «Οι πολίτες σήμερα δεν θέλουν να ακούσουν τι κάναμε στο παρελθόν. Θέλουν προτάσεις και όπου είναι δυνατόν συναίνεση και ομοψυχία. Ο δρόμος τα επόμενα χρόνια θα είναι γεμάτος δυσκολίες και ιδιαιτερότητες. Ευθύνη μας είναι να προστατεύουμε τον κοινωνικό ιστό και την κοινωνική συνοχή για να μπορέσουμε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση με το μικρότερο δυνατό κόστος», είπε στην ομιλία του ο κ. Σαχινίδης.
Κάλεσε δε όλες τις πολιτικές δυνάμεις αλλά ειδικά την ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να συμμετάσχει στον διάλογο. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το πολιτικό σύστημα έχει πολλές ευθύνες για το που βρισκόμαστε γιατί φτάσαμε σε ένα σημείο να έχουμε συνηθίσει τους πολίτες μόνο σε ευχάριστες ειδήσεις. Το αποτέλεσμα είναι, όταν έρχεται η δύσκολη ώρα της αλήθειας οι πολίτες να προτιμούν να απαντούν με τον στίχο του Σαββόπουλου “αφού δεν έχεις νέα ευχάριστα να πεις, καλύτερα να μην μας πεις κανένα”».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης είπε ότι η Ελλάδα έφτασε σήμερα στο σημείο να προσεγγίζει χρέος 160%, όσο είχε μετά τον Πόλεμο, ενώ αντιδρώντας στο κάλεσμα για συνεννόηση αναγνώρισε πως το έγκλημα είναι συνολικό και «είμαστε όλοι απολογούμενοι στο μέτρο του δυνατού».
Πρόσθεσε δε ο κ. Κεφαλογιάννης ότι πρέπει να γίνουν τομές γιατί αλλιώς το πολιτικό σύστημα είναι υπόλογο στην ιστορία διότι δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί και στο μέλλον η ιστορία αυτή με τα δημόσια οικονομικά.
Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να κάνει την τομή στον νέο προϋπολογισμό και της ζήτησε να αφήσει την αντιπαράθεση με την ΝΔ για τα οικονομικά «γιατί είναι χαμένη από χέρι».
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) τόνισε ότι στον απολογισμό καταγράφεται η διαχρονική ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ της βάρβαρης επίθεσης στα λαϊκά στρώματα με την ταυτόχρονη ενίσχυση της θέσης του μεγάλου κεφαλαίου. Ανέφερε επίσης ότι η σημερινή κυβέρνηση αποδείχθηκε πως είχε προσχεδιάσει την καταφυγή στον μηχανισμό.
Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στις ευθύνες του δικομματισμού για την πορεία της οικονομίας, είπε πως η ΝΔ άφησε «κρανίου τόπο», αλλά και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και ήδη 18 μήνες δεν έκανε τίποτα. “Ποιος είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ σήμερα; Ο Πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένος! Πρώτον, δε μπορεί να κάνει εκλογές”, πρόσθεσε.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει την «ελλειμματολογία» και βλέπει τα πάντα κάτω από την μονεταριστική δημοσιονομική λογική που επέβαλε η τρόικα τη χώρα και ζήτησε να φύγει το «κατεστημένο τόξο» για να ανοίξουν προοδευτικοί σοσιαλιστικοί δρόμοι.
Τους προβληματισμούς τους για την οικονομική κατάσταση της χώρας και την πορεία της οικονομικής πολιτικής εξέθεσαν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ο Δημήτρης Λιντζέρης, απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο υφυπουργό είπε πως η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί παρά να στηριχτεί σε αλλαγές που θα υπερβαίνουν υποχρεώσεις του Μνημονίου και θα κατανέμουν δίκαια τα βάρη.
Ο Θανάσης Παπαγεωργίου ανέφερε ότι οι αγορές δεν αντιδρούν στη συνταγή της τρόικα γιατί δεν βλέπουν άμεση προοπτική για το χρέος και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να όλες οι πολιτικές δυνάμεις να απαιτήσουν να γίνει ρύθμιση του χρέους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και με ένα καλό επιτόκιο.
Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είπε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δει τι θα κάνει στη σχέση του με την κοινωνία και τους πολίτες και τόνισε πως πρέπει να αλλάξουμε ρότα να δούμε την ανάπτυξη και το υπουργείο οικονομικών να δει τα νομοσχέδια που δεν τα έχει προγραμματίσει καλά.
Ο Γιάννης Αμοιρίδης είπε πως το τραγικό χθεσινό γεγονός και με μια κοινωνία που είναι στα κάγκελα πρέπει να μας προβληματίσει και συμπλήρωσε πως πρέπει να δοθεί η οικονομική δυνατότητα ώστε να μειωθεί η πίεση της κοινωνίας ώστε οι πολίτες να νιώθουν πιο ασφαλείς.
Ο Σπυροπάνος Μαργέλης εκτίμησε πως δεν φτάνουν μόνο οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, χρειάζεται προσπάθεια ώστε οι αλλαγές, οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις να υλοποιούνται στην πράξη, να πιάνουν τόπο.