Το πρόβλημα του χρέους είναι πανευρωπαϊκό και όχι μόνον ελληνικό
Ως αναγκαία χαρακτήρισε τη διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι από μόνη της η διαγραφή δεν είναι αρκετή για την έξοδο από την κρίση.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μίλησε στην παρουσίαση του βιβλίου «Μία μετριοπαθής πρόταση για την εππίλυση της κρίσης του ευρώ» των Τζέιμς Κ. Γκάλμπρεϊθ, Στιούαρτ Χόλαντ και Γ. Βαρουφάκη, η οποία έγινε στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου, είπε ότι το πρόβλημα του χρέους είναι πανευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα και επομένως απαιτείται ευρωπαϊκή λύση.
Ο κ. Τσίπρας έφερε ως παράδειγμα τη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1953 και αυτό όπως είπε γιατί θέλει να δείξει ότι η λύση δε μπορεί παρά να είναι πολιτική, όπως η σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ευρώπης αποδεικνύει.
Επίσης ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι εντάσσει την οριστική και βιώσιμη υπέρβαση της υπερχρέωσης της χώρας στο τρίπτυχο: ανασυγκρότηση – αναδιανομή – ανάπτυξη.
Φαύλος κύκλος
Ακόμη ανέφερε ότι έχουν επιβληθεί ρυθμίσεις που τσακίζουν την εσωτερική αγορά και βάζουν τα θεμέλια της νέας ύφεσης.
Ειδικότερα ανέφερε ότι δύο χρόνια μετά το καταστροφικό PSI ξανασυζητάμε για νέα διαγραφή χρέους.
«Πρόκειται για την κατάρρευση του διακηρυγμένου στόχου της εφαρμογής του μνημονίου. Με απλά λόγια χρεοκοπία, διαγραφή δηλαδή χρέους και υφεσιακό μνημόνιο, σημαίνει νέα χρεοκοπία. Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος που πρέπει να σπάσει».
Τόνισε δε ότι για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος χρειάζεται ισχυρή διαπραγμάτευση και αυτό όπως τόνισε προϋποθέτει ισχυρή κυβέρνηση με νωπή και καθαρή λαϊκή εντολή να διαπραγματευθεί σκληρά.
Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι τόσο το κόμμα του οποίου ηγείται όσο και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, έχουν πάγια θέση ότι οι συνθήκες της Ε.Ε. πρέπει να αλλάξουν και αυτό διότι, σύμφωνα με τον ίδιο γιατί η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε βαθύ στρατηγικό αδιέξοδο.
Μίλησε δε για τη στρατηγική της ακραίας λιτότητας, την οποία αποκάλεσε «Μερκελισμό», η οποία αποδιαρθρώνει την κοινωνική συνοχή, υψώνει ένα «νέο τείχος χρήματος» ανάμεσα στους πιστωτές του Βορρά και τους χρεώστες του Νότου.
Είναι μια στρατηγική, είπε, που διαιρεί την Ευρώπη και πυροδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό και τον αντιευρωπαϊσμό στους λαούς.
«Για μας, η ενιαία Ευρώπη είτε θα είναι κοινωνική και δημοκρατική ή δε θα υπάρξει.. Γιατί, η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας που δεν αντισταθμίζεται από τη δυνατότητα της λαϊκής ετυμηγορίας στο υπερεθνικό επίπεδο, οδηγεί αναπότρεπτα σε νέους ολοκληρωτισμούς».
«Ενσωμάτωση ή ανατροπή»
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευση είπε ότι ακούει πολλές φορές ότι το δίλλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ρήξη ή ρεαλισμός κάτι που το χαρακτήρισε ανοησία.
Όπως τόνισε η ρήξη και ο ρεαλισμός δεν είναι ετερώνυμες αλλά συμπληρωματικές έννοιες.
«Ρήξη με σχέδιο ρεαλιστικό, οδηγεί σε νίκη και σημαίνει ανατροπή. Αυτό λοιπόν είναι το πραγματικό δίλλημα: ενσωμάτωση ή ανατροπή», είπε.
Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι αυτοί που διαρκώς αναπαράγουν το δίλλημα της ρήξης και του ρεαλισμού, προφανώς και θα επιθυμούσαν έναν ΣΥΡΙΖΑ συγκρουσιακό στα λόγια και ενσωματωμένο στη πράξη.
«Για εμάς όμως το ζήτημα είναι να είμαστε ριζοσπαστικοί, συγκρουσιακοί και στα λόγια και στη πράξη», σχολίασε.
Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ανάγκη να γίνουν επείγουσες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, την οικονομία και τους θεσμούς.
Μεταρρυθμίσεις που όπως τόνισε θα κλείσουν οριστικά την πόρτα στο παρελθόν για να μην ξαναβρούμε το δημόσιο χρέος μπροστά μας.
Σημείωσε ότι η έννοια μεταρρύθμιση έχει κακοπάθει και κακοφορμίσει από τα χρόνια του εκσυγχρονισμού έως τα χρόνια του τροικανισμού και διευκρίνισε ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν ταξικό πρόσημο και κοινωνική ανταποδοτικότητα και δεν θα είναι αντιμεταρρυθμίσεις κοινωνικής διάλυσης.
Ειδικότερα οι προτάσεις του κ. Τσίπρα είναι οι εξής:
Ένα νέο πολιτικό σύστημα, απεγκλωβισμένο από τη Λερναία Ύδρα της διαπλοκής, όπως είπε, αυτονομημένο από το καρτέλ της ολιγαρχίας.
«Στόχος μας να αποκόψουμε τον ομφάλιο λώρο που συνδέει το πολιτικό σύστημα με το παρασιτικό παρακράτος των ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης».
Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. «Όχι όμως απολύοντας τις καθαρίστριες του υπουργείου οικονομικών και τους σχολικούς φύλακες».
Προτεραιότητα είναι ο απογαλακτισμός της δημόσιας διοίκησης από την κομματική εξάρτηση, το ρουσφέτι και την αναξιοκρατία.
Η κατάργηση του πελατειακού κράτους.
Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για ένα φορολογικό σύστημα. Απλό, διαφανές, σταθερό και δίκαιο.
«Για να βγάλουμε από τη μέγγενη της υπερφορολόγησης τα μεσαία στρώματα. Και να αυξήσουμε, παράλληλα, τη φορολογία των υψηλών εισοδημάτων και της μεγάλης περιουσίας», τόνισε.
Ακόμη έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις στην αγορά όχι όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, «για να ανοίξουμε δήθεν τα κλειστά επαγγέλματα, αλλά για να ανοίξουμε τις αγορές από τα καρτέλ της διαπλοκής».
Μίλησε για μια σύγχρονη αντιολιγοπωλιακή νομοθεσία και μια πραγματικά ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, πλήρως λειτουργική και θεσμικά ενισχυμένη Επιτροπή Ανταγωνισμού.