Ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ θα βρεθεί σήμερα το πρωί, μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά, στις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά. Στη συνέχεια θα έχουν κατ’ ιδίαν συνομιλίες και διευρυμένη συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου, θα παραστούν στην υπογραφή των συμφωνιών και θα απευθύνουν χαιρετισμό στο φόρουμ «Κίνα – Ελλάδα Ναυτιλία, Επενδύσεις και Εμπόριο».
Επίσης ο κινέζος ηγέτης θα συναντηθεί το μεσημέρι της ίδιας ημέρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ενώ θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.
Η αρχική επιθυμία του Λι Κετσιάνγκ ήταν να επισκεφθεί την Κρήτη και τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, όπου σύμφωνα με το πρόγραμμα θα βρεθεί με τη σύζυγό του και το πρωθυπουργικό ζεύγος της Ελλάδας το Σάββατο, ενώ θα επισκεφθεί και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Σαμαράς: Η Ελλάδα, πύλη της Κίνας προς την Ευρώπη
Χθες οι δύο άνδρες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Μαξίμου και ακολούθησε συνέντευξη Τύπου, όπου ανταλλάχθηκαν θερμά λόγια.
Ο κ. Λι αναφέρθηκε στα φιλικά του αισθήματα απέναντι στην Ελλάδα και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα και η Κίνα είναι πανάρχαιες χώρες με πολιτισμό και Ιστορία, η μία φωτίζει στην Ανατολή και η άλλη στη Δύση».
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η χώρα του δεν εγκατέλειψε ποτέ τη σχέση συνεργασίας της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι «η Κίνα θα συνεχίσει να είναι μακροπρόθεσμος επενδυτής των ελληνικών ομολόγων, θα παροτρύνουμε τις κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, τους κινέζους καταναλωτές να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα και τους πολίτες να επισκεφθούν τη χώρα», προκαλώντας χαμόγελα στον Α. Σαμαρά.
«Η επιτυχής έκδοση των ομολόγων δηλώνει ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να ξεπεράσει την κρίση δημοσίου χρέους. Η κινέζικη κυβέρνηση στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση και εύχεται να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», είπε.
«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη και η αρχή ενός ευρωπαϊκού διαδρόμου από και προς την Ευρώπη και την Άπω Ανατολή», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς. Εξέφρασε δε την εκτίμησή του για τη στήριξη της Κίνας στα τελευταία δύσκολα χρόνια, που η Ελλάδα δοκιμαζόταν από την κρίση.
«Εξετάσαμε συνολικά τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας- Κίνας που από το 2006 μέχρι σήμερα έχει κάνει βήματα προόδου. Ο διμερής πολιτικός διάλογος θα ενισχυθεί με επαφές των υπουργών και της πολιτικής ηγεσίας με συγκεκριμένη ατζέντα και συγκεκριμένα βήματα. Μεγάλο τμήμα των συνομιλιών αφιερώθηκε στις εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες. Χαίρομαι για την εκτίμηση της κινεζικής ηγεσίας στη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, είπε μεταξύ άλλων.