Ποια υπουργεία έχουν ανοικτά «μέτωπα» με τους δανειστές
Σε ποιους τομείς θα γίνει η «μάχη» των διαπραγματεύσεων
Σε… αγώνα δρόμου βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι υπουργοί της κυβέρνησης, προσπαθώντας να κλείσουν τα «ανοικτά» μέτωπα που έχουν με την τρόικα. Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων που θα γίνει με τους δανειστές αναμένεται να είναι πολύ δύσκολος, αφού πολλές μεταρρυθμίσεις έχουν μείνει στα «χαρτιά», εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου.
O νέος, ιδιαίτερα κρίσιμος, γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά για την κυβέρνηση στις 8 του επόμενου μήνα, που αναμένεται να έρθει η τρόικα και η οποία αναμένεται να παραμείνει για διαβουλεύσεις, τόσο με το οικονομικό επιτελείο, όσο και με τα άλλα υπουργεία, έως τις 18 του μήνα.
Τώρα θα πρέπει μέσα σε λίγες μέρες να υλοποιηθούν τα περισσότερα από τα 12 προαπαιτούμενα μέτρα, έτσι ώστε η χώρα μας να «περάσει» τις εξετάσεις της τακτικής αξιολόγησης, και να πάρει στην συνέχεια την δόση του Ιουνίου ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ για τον Ιούλιο θα πρέπει να υλοποιήσει και τα υπόλοιπα νέα μέτρα για να εγκριθεί και η δόση του Ιουλίου ύψους 1 δισ. ευρώ.
Τα νέα μέτρα
Τα προαπαιτούμενα που ζητεί η τρόικα μέχρι το τέλος του μήνα, είναι η ψήφιση των νόμων για το υπαίθριο εμπόριο για την αδειοδότηση των επενδύσεων και το χωροταξικό σχεδιασμό, αναθεώρηση της λίστας με τους φόρους και τις χρεώσεις υπέρ τρίτων, ψήφιση νόμου με τον κώδικα συμπεριφοράς για τα κρατικά και κυβερνητικά στελέχη, Κοινοί Υπουργική Απόφαση για το συμψηφισμό της επιστροφής του ΦΠΑ και των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ψήφιση του νόμου που θα διασφαλίσει την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.
Για τον επόμενο μήνα, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει υλοποιήσει τα μέτρα που αφορούν την η υιοθέτηση νομοθεσίας για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των επικουρικών ταμείων και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1/2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ, ψήφιση του νόμου για τα δάση, ψήφιση του νόμου για τη μικρή ΔΕΗ, εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, νομοθεσία για τη «δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων» με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς, πολυνομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο, αλλά και την κατάργηση από 1/2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων) που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.
Τα ανοικτά «μέτωπα»
Στο υπουργείο Οικονομικών, ο Γκίκας Χαρδούβελης βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με το χρόνο και με ένα… βουνό από νέα μέτρα που πρέπει να υλοποιήσει. Οιαντιθέσεις ανάμεσα στην τρόικα και στο οικονομικό επιτελείο είναι πολλές και ξεκινούν από το δημοσιονομικό κενό του 2015, που η τρόικα το υπολογίζει στα 2 δισ. ευρώ το 2015 και αυξάνεται στα 3,7 δισ. το 2016. Πράγμα που σημαίνει ότι για να αποφευχθούν νέες περικοπές μισθών, κοινωνικών παροχών αλλά και συντάξεων θα πρέπει να καταγραφεί δραματική μείωση στις δημόσιες δαπάνες.
Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να «τρέξει» και μια σειρά από φορολογικά μέτρα όπως να επανασχεδιασθεί η εισφορά αλληλεγγύης με ουδέτερο δημοσιονομικά τρόπο, να γίνουν αλλαγές στο σύστημα ΦΠΑ (στο στόχαστρο μπαίνουν απαλλαγές και μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά), την αξιολόγηση του ειδικού φόρου ακινήτων από το φθινόπωρο και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών από το 2015.
Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να θέσουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και μια σειρά από μέτρα που θα έχουν να κάνουν με την διευκόλυνση των φορολογούμενων και την ελάφρυνση των φόρων, με κυριότερο τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και τις βελτιώσεις στην καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο. Όμως, οι δανειστές ζήτησαν, ήδη, από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να καταθέσει πακέτο ισοδύναμων μέτρων.
Δύσκολα είναι τα πράγματα και για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς η τρόικα ζητά, μέσα στο καλοκαίρι να γίνουν περίπου οι 7.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ. Με την άφιξή τους στην Αθήνα, οι τροϊκανοί θα εξετάσουν σχολαστικά το τι έχει γίνει μέχρι τώρα στις απολύσεις και θα ζητήσουν να μάθουν που έχει φτάσει η εφαρμογή του προγράμματος αναφορικά με τις 11.000 απολύσεις που θέλουν να γίνουν μέσα στο έτος. Επίσης, η τρόικα έχει ζητήσει και «εξορθολογισμό» των πρόσθετων αποδοχών των υπαλλήλων, δηλαδή νέες μειώσεις σε μισθούς.
Το δυσκολότερο πρόγραμμα έχει «πέσει» στο υπουργείο Εργασίας και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναμένεται να γίνουν σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα. Η «μάχη» με την τρόικα αναμένεται να γίνει σε τρία «μέτωπα» -στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, στην ενοποίηση των Ταμείων και στην καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Οι βασικοί άξονες για τις παρεμβάσεις θα γίνουν μέσα στον Ιούλιο, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να κλείσουν όλα τα νέα μέτρα.
Ήδη, τα προαπαιτούμενα για τον Ιούνιο, ξεκίνησαν με την μείωση επικουρικών συντάξεων στα ελλειμματικά ταμεία και θα κορυφωθούν με την κατάργηση από 1.1.2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κ.λπ.), των ομαδικών απολύσεων και την κατάργηση του επιδόματος των τριετιών. Τυχόν αποδέσμευση των τριετιών θα σημάνει απώλειες 5%-15% στους μισθούς. Στο μεταξύ, στην επικείμενη επίσκεψη της τρόικας αναμένεται να τεθεί για μία ακόμα φορά και το θέμα της ρύθμισης των οφειλών, αλλά είναι άγνωστο αν θα το δεχτούν τώρα οι δανειστές μας.
Υπουργείο Ανάπτυξης
Στο «κόκκινο» βρίσκεται για την τρόικα και το υπουργείο Ανάπτυξης, και οι δανειστές μας θα εξαντλήσουν την πίεσή τους για να εφαρμοστεί το σύνολο και των 329 μέτρων που πρότεινε ο ΟΟΣΑ. Επίσης, νέα μεγάλη «κόντρα» θα υπάρξει σχετικά με το γάλα, αφού το υπουργείο θα προτείνει τη διατήρηση του χαρακτηρισμού «φρέσκο» στις συσκευασίες γάλακτος αλλά επέκταση του σχετικού ορίου ζωής από τις 5 στις 10 ημέρες για το αγελαδινό γάλα «χαμηλής παστερίωσης») και στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, που η χώρα μας ζητά να συνεχιστεί η διάθεσή τους αποκλειστικά από τα φαρμακεία, για δοκιμαστική περίοδο λίγων μηνών, με δυνατότητα μείωσης των τιμών τους.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι ετοιμάζεται και η νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, καθώς το νομοσχέδιο που προωθείται για την πώληση της αποκαλούμενης “μικρή ΔΕΗ” και έχει, ήδη, προκαλέσει και τις πρώτες αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού σχηματισμού.