Ομιλία πρωθυπουργού: Ημίμετρα, εμμονή στους έμμεσους φόρους & «εικονική πραγματικότητα»

Αν προκύπτει ένα βασικό συμπέρασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Βελλίδειο, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου το βράδυ, αυτό είναι το εξής: Μπροστά στα μεγάλα προβλήματα της συνεχιζόμενης εδώ και 3 χρόνια ακρίβειας, της διαρκούς συμπίεσης του επιπέδου της αγοραστικής δύναμης για τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, της απειλής ενός νέου κύματος «λουκέτων» που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εταιρίες του πολύπαθου πρωτογενούς τομέα και του λιανικού εμπορίου από τις «καυτές» τιμές του ρεύματος (όπως ο ΣΕΒ και 11 ακόμη φορείς εκπροσώπησης εργοδοτών τόνισαν προς τον πρωθυπουργό, δύο ημέρες πριν την ομιλία του, με κοινή ανακοίνωση τους η οποία έπαιξε στα «ψιλά» από τα περισσότερα ΜΜΕ) η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικών που να δίνουν ουσιαστικές λύσεις.

Το πρωθυπουργικό «καλάθι» για τον πολύ δύσκολο Χειμώνα που ακολουθεί δεν έχει παρά μόνο αποσπασματικά μέτρα, με κεντρικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων για χάρη των επικοινωνιακών κυβερνητικών αναγκών και της διαμόρφωσης μιας «εικονικής πραγματικότητας», πολύ μακριά από τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες και ο κόσμος του επιχειρείν.

Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα, η χορήγηση αυξήσεων της τάξης του 2% και κάτι στους συνταξιούχους, η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα κατά 40 ευρώ, μικτά (!) κατά μέσο όρο τα επόμενα 3 χρόνια (με στόχο να φτάσει στα 950 ευρώ, μικτά, δηλαδή στα 787 ευρώ, καθαρά το… 2027!) μαζί με την περίπου ισόποση αύξηση που εκτιμάται ότι θα λάβουν οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι τον επόμενο χρόνο, τα «ρεγάλα» σε ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες (γιατρούς ΕΣΥ, ένστολους, κ.α.) και ειδικές κοινωνικές ομάδες (όπως οι δικαιούχοι επιδόματος τέκνου, ελάχιστου εισοδήματος και αναπηρικών επιδομάτων) και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις (με ένα όφελος της τάξης των περίπου 300 ευρώ), σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα πιο σταθερό παρόν και ένα καλύτερο αύριο για το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Η κυβέρνηση, με ξεκάθαρη τη στάση του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, απέναντι στο ζήτημα αυτό, παραμένει στις ράγες τις οποίες διαμόρφωσε την τελευταία πενταετία, στηρίζοντας τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στους υπέρογκους έμμεσους φόρους και στην ύπαρξη αρκετού «μαύρου χρήματος» στην αγορά λόγω της ανυπαρξίας ουσιαστικού ελέγχου σε συγκεκριμένους κλάδους (όπως, για παράδειγμα, στον κατασκευαστικό).

Ακόμη και απέναντι στο φαινόμενο της «καρτελοποίησης» κλάδων που επηρεάζουν άμεσα το φαινόμενο της συνεχιζόμενης ακρίβειας, και το οποίο έστω και με «comme if faut» τρόπο το επισημαίνουν όλο και πιο έντονα ακόμη και οι συστημικοί φορείς (όπως, μεταξύ άλλων, η ΤτΕ και οι φορείς εκπροσώπησης των επιχειρήσεων) το «πρωθυπουργικό καλάθι» το οποίο παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης, δεν έχει ούτε μισό μέτρο για την αντιμετώπιση του.

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι οι πιθανότητες «λένε» ότι η πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις και η κοινωνία μετά το πέρας της κρίσης του COVID19, θα συνεχιστεί και το 2024 και προφανώς μέχρι το 2027, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου (βλ. αλλαγή πολιτικής από τη σημερινή κυβέρνηση). Είναι αδύνατον τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, των πολιτών και του κόσμου του επιχειρείν, να αντιμετωπιστούν με επικοινωνιακά τρικ, όσο και αν το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως προβάλλοντας μια «εικονική πραγματικότητα», οι πολίτες θα ζήσουν σε ένα καλύτερο, σε σχέση με το σημερινό, περιβάλλον.

Ποια είναι τα 45 μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

1) Μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου κατά μια ποσοστιαία οι ασφαλιστικές εισφορές, αντί για μισή ποσοστιαία μονάδα που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός

2) Από 1η Ιανουαρίου αυξάνονται περισσότερες από 2.000.000 συντάξεις με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ από 2,2% έως 2,5%.

3) Τον Δεκέμβριο 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα μέχρι 1.600 ευρώ που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά, θα λάβουν έως και 200 ευρώ.

4) Από τον Απρίλιο ο κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμοστεί, βάση της κείμενης νομοθεσίας, από τα 830 ευρώ που ήδη είναι, με στόχο να ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027.

5) Οι 767.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού, θα εισπράξουν τον Δεκέμβριο μια επιπλέον δόση του επιδόματος.

6) Οι 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ θα ενισχυθούν με 200 ευρώ, όπως και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.

7) Οι 205.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα το λάβουν αυξημένο κατά 50%.

8) Από την Ανοιξη, σχεδόν 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες ετήσιες αυξήσεις οι οποίες, σταδιακά, θα φτάσουν και τα 100 ευρώ τον μήνα.

9) Η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, που ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 130 ευρώ τον μήνα.

10) Πρόσθετο κίνητρο έως 7.200 ευρώ ετησίως στους ιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.

11) Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε 37.000 πολίτες με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

12) Νέο πρόγραμμα “Μαριέττα Γιαννάκου” για την αναβάθμιση και ανακαίνιση εκατοντάδων σχολείων ύψους 250 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με στόχο το ποσό αυτό να αυξηθεί σημαντικά μέσω ιδιωτικών χορηγιών.

13) Αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης των ένστολων (Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, Αστυνομία και Πυροσβεστική)

14) Καταργείται πλήρως το Τέλος Επιτηδεύματος με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση.

15) Το ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελματιών θα μειώνεται και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500, ενώ το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά.

16) Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Σταθερής Τηλεφωνίας που ανέρχεται σε 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες άνω των 100Mbps.

17) Ενισχύονται κατά 20 εκατομμύρια τα επιδόματα προς νέους γονείς, με 173.000 vouchers και 20.000 νέες θέσεις παιδικών σταθμών.

18) Οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για 

19) αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας. Σύγκλιση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων με των πολύτεκνων, ανεξάρτητα από εισόδημα: από τον διορισμό στο Δημόσιο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.

20) Οι “Νταντάδες της Γειτονιάς” θα επεκταθούν με vouchers έως 500 ευρώ για κάθε παιδί.

21) Άμεση κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών.

22) Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών και απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

23) Αναμόρφωση των επιδομάτων ανεργίας ώστε να μην λειτουργούν ως άλλοθι αδήλωτης εργασίας στρέφοντας τις ενισχύσεις σε όσους έχουν αληθινή ανάγκη

24) Αλλαγές στα τρία βασικά κοινωνικά επιδόματα: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης και παιδιού.

25) Μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025 και για τα επόμενα χρόνια τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο.

26) Θεσμοθετείται ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι και να καταργείται μέρος του οφειλόμενου κεφαλαίου ενώ σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή θα γίνεται με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης εμπράγματων βαρών.

27) Πρόγραμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια.

28) Σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών δημόσιων γαιών που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τις εκτάσεις αυτές, επενδυτές του χώρου θα αναλάβουν να καλλιεργούν, κατασκευάζοντας θερμοκήπια μεγάλης κλίμακας αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας.

29) Ξεκινά το Πρόγραμμα “Σπίτι Μου” ΙΙ, ύψους 2 δισ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.

30) Πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών.

31) Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.

32) Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος.

33) Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο.

34) Αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ  από θεομηνίες.

35) Οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως, δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.

36) Όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει, υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Διαφορετικά, δεν θα αποζημιώνονται. Κάτι που θα ισχύσει και για κάθε νέο συμβόλαιο, όπως και για την ανανέωση παλαιάς σύμβασης οχημάτων ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης.

37) Διευρύνονται τα κίνητρα για την καινοτομία, τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και εξαγορές με φορολογικές εκπτώσεις μέχρι και 315% για επενδύσεις στην έρευνα.

38) Περιορίζεται στις 100.000 ευρώ το ελάχιστο όριο κεφαλαίου μιας εταιρίας που προκύπτει από μετασχηματισμό μικρότερων.

39) Παρελθόν το Τέλος Χαρτοσήμου σε εκατοντάδες συναλλαγές: από τους τόκους των επιχειρηματικών δανείων ή τις ασφαλιστικές πράξεις έως τις πιστώσεις για εισαγωγές και τους προϋπολογισμούς τεχνικών έργων. Και από τη σύσταση μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων μέχρι την απλή έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος.

40) Χορήγηση “Golden Visa” για κεφάλαια που θα εισάγονται για την χρηματοδότηση startup εταιριών με τουλάχιστον 250.000 ευρώ

41) Ιδρύεται νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, με κεφάλαια 300 εκατομμυρίων για να παρέχει κίνητρα σε δυναμικές πρωτοβουλίες ειδικά σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία.

42) Διαμορφώνονται 12+ 1 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης με πολλά μικρά και μεγάλα έργα σε κάθε δήμο και κάθε ορεινή ή νησιωτική κοινότητα.

43) Κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών με στόχο τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%, κυρίως στις εξαγωγικές μας επιχειρήσεις.

44) Επιβάλλεται Τέλος Κρουαζιέρας ανά επιβάτη που θα αποβιβάζεται σε ελληνικό λιμάνι. Υψηλότερο σε Σαντορίνη και Μύκονο, χαμηλότερο στα υπόλοιπα λιμάνια, με κλιμάκωση ανά περίοδο.

45) Αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών. Τα συγκεκριμένα έσοδα θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ