Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, προσέρχεται στο Μαξίμου κραδαίνοντας την σημαία της άρνησης προς την πρόταση που απηύθυνε στον πολιτικό κόσμο ο πρωθυπουργός, για συνεργασία και συνεννόηση ενόψει της κρίσης που ταλανίζει την χώρα.
«Δεν θα γίνω συνένοχος σε μία αδιέξοδη πολιτική», τόνισε χαρακτηριστικά καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι περιθώρια συμφωνίας δεν υπάρχουν. Βεβαίως, δεν παραλείπει να αφήνει ανοικτό ένα περιθώριο συνδρομής του κόμματός του στις προσπάθειες που θα καταβάλει η κυβέρνηση στην ευρωπαϊκή «παλαίστρα», αυτή την εβδομάδα. Η κυβέρνηση «οδηγεί την χώρα σε οικονομική ασφυξία», επιμένει ο κ. Σαμαράς, δηλώνοντας την αντίθεσή του προς το ενδεχόμενο απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και τον ιδιωτικό.
Επίσης αρνείται να ενστερνιστεί τις κυβερνητικές απόψεις για περαιτέρω μειώσεις μισθών, και προτίθεται να το καταστήσει σαφές και κατά την διάρκεια των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. Αλλά σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της ΝΔ αποφεύγει να συνδέσει το θέμα της «συναίνεσης» με την εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, την οποία έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, ώστε να μη δημιουργηθεί η εντύπωση του συμψηφισμού ευθυνών.
Οι αποστάσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου
Φαίνεται πως με αυτή την κεντρική πολιτική του προέδρου της ΝΔ αντιτίθεται ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος κρατάει αποστάσεις από τους χειρισμούς του αρχηγού του. «Είναι αναγκαία η εθνική συνεννόηση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων σε τρία – τέσσερα βασικά σημεία», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, προσθέτοντας: «Θα μπορούσε ο εκάστοτε πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναντώνται τακτικά, κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς ατζέντα και να συζητούν για τα μεγάλα εθνικά, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα».
Την θέση αυτή του κ. Αβραμόπουλου είναι ξεκάθαρο ότι ασπάζονται και άλλα στελέχη της Ρηγίλης, που βλέπουν με θετικό πνεύμα μια τυχόν στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής στο μισθολογικό ζήτημα αλλά και την ευρύτερη αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης στην οποία η Ελλάδα έχει περιέλθει. Μάλιστα, δεν κρύβουν πως θεωρούν ότι κυριότερος αντίπαλος του αρχηγού της ΝΔ είναι η θετική εικόνα που καταφέρνει να περνάει «προς τα έξω» ο πρωθυπουργός, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Public Issue για την εφημερίδα Καθημερινή. Άλλωστε, τα ίδια αυτά στελέχη διατείνονται ότι η «πόλωση» στην οποία εμμένει ο κ. Σαμαράς αποπροσανατολίζει και τα υπόλοιπα κόμματα της ευρύτερης κεντροδεξιάς παράταξης, που βλέπουν με καλό μάτι το ζήτημα της πανεθνικής συνεννόησης που πρότεινε ο κ. Παπανδρέου.
Σήμερα, στην Θεσσαλονίκη, ο αρχηγός της ΝΔ σκοπεύει να καταστήσει σαφές σε οικονομικούς και παραγωγικούς φορείς της συμπρωτεύουσας -και όχι μόνο- ότι μια συναίνεση της ΝΔ προς το κυβερνητικό έργο θα δυναμιτίσει καίρια τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης για πίεση, με σκοπό την λήψη μέτρων ικανών να φέρουν στην χώρα την ανάπτυξη. Και ακριβώς σε αυτό το σημείο είναι που πολλοί αναλυτές διαβλέπουν μια επερχόμενη κρίση στα εσωτερικά του κόμματος που ηγείται ο Α. Σαμαράς.