«Πέρασε» το πρώτο προαπαιτούμενο

Το νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση

 

Με τη στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, χθες, από το Α΄Θερινό Τμήμα της Βουλής το πρώτο προαπαιτούμενο για τη δόση, το νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση.

 

Το νομοσχέδιο επιτρέπει την αλλαγή χρήσης γης απελευθερώνοντας, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τη δυνατότητα για επενδύσεις. Για θεσμοθέτηση της αυθαιρεσίας κάνει λόγο η αντιπολίτευση.

 

Η αντιπολίτευση δεν πείστηκε και αντέδρασε στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, πως οι υπερεπείγουσες διαδικασίες συζήτησης και υπερψήφισης του νομοσχεδίου απαντούν σε υποχρεώσεις της χώρας προς τους δανειστές της.

 

Ως πλέον ενδεικτικά σημεία της αντιπολιτευτικής κριτικής αναδείχθηκαν οι διατάξεις που αφορούσαν τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια, που εκπονούνται προκειμένου να καταστούν οι εκάστοτε περιοχές κατάλληλες να υποδεχθούν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας ή εν γένει «οργανωμένη αναπτυξιακή και παραγωγική δραστηριότητα».

 

Η προτεραιότητα που δίνει το νομοσχέδιο στη στόχευση αυτή, σε συνδυασμό με την απλοποίηση των υφιστάμενων διαδικασιών ελέγχου, οδήγησαν την αντιπολίτευση σε καταγγελία του σχεδίου νόμου.

 

«Χρειαζόμαστε επενδύσεις εάν θέλουμε να παράγουμε πλούτο χωρίς δανεικά»

 

«Αν θέλουμε να παράγουμε πλούτο χωρίς δανεικά, από την πραγματική οικονομία και όχι από την αγοραπωλησία άυλων τίτλων, τότε χρειαζόμαστε επενδύσεις» επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης.

 

«Για να γίνουν όμως επενδύσεις, θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα “πού μπορώ να επενδύσω, πώς και πότε”. Στην Ελλάδα όμως, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια δικαίου: ο επενδυτής έχει απέναντί του την Πολεοδομία, το Δασαρχείο, τη Δημόσια Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση, υπουργεία, περιβαλλοντικές και αρχαιολογικές προσεγγίσεις…» υπογράμμισε.

 

Το νομοσχέδιο, κατά τον κ. Μανιάτη, έρχεται να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους ζητήματα. «Δίνουμε αυξημένη συμβολή στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μειώνουμε τα επίπεδα λήψης αποφάσεων από επτά σε τέσσερα. Αντιστοιχίζουμε τους 6.000 κωδικούς αριθμούς δραστηριοτήτων με τις χρήσεις γης που προσδιορίζονται, ώστε να ξέρουμε το πώς μπορεί να συνδυαστεί ο χώρος με την αναπτυξιακή παρέμβαση» ανέφερε ο υπουργός.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ