Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο των Εξωτερικών με τη συμμετοχή διπλωματών, Πανεπιστημιακών και του ειδικού απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή, κατά την οποία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Γρ. Δελαβέκουρας, εξετάσθηκαν οι εξελίξεις στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή.
Επίσης εξετάστηκαν και τα ζητήματα που σχετίζονται άμεσα μ’ αυτές – όπως είναι η ανθρωπιστική βοήθεια, η μεταναστευτική πίεση, η ελληνική επιχειρηματική παρουσία, η “επόμενη μέρα”, καθώς και η ιδέα συγκρότησης ενός Κέντρου Δημοκρατίας που θα βοηθήσει την κοινωνία των πολιτών αυτών των χωρών.
Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε η συγκρότηση μιας Ομάδας Εργασίας που θα υποβάλλει τα συμπεράσματά της και τις προτάσεις της προς τον Υπουργό των Εξωτερικών, ενόψει της συμμετοχής του στο έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 10 Μαρτίου για την προπαρασκευή της έκτακτης συνόδου Κορυφής.
Απαντώντας, εξ άλλου, σε ερωτήσεις για τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών ανέφερε πως στις τρείς χώρες της περιοχής είναι επενδεδυμένη μία ελληνική επιχειρηματική δράση αξίας 1 δισ. δολλαρίων, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επιτυχείς επιχειρήσεις επαναπατρισμού ελλήνων από πέντε σημεία της Λιβύης, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή κυρώσεων, δεδομένου ότι λειτουργεί ως “ο νομιμοποιητικός παράγοντας που διευκολύνει τον καθορισμό των περαιτέρω βημάτων”.
Ο κ. Δελαβέκουρας με ιδιαίτερη έμφαση τόνισε την ανάγκη διαφύλαξης της “ενότητας της διεθνούς κοινότητας”, καθώς στη Λιβύη βρίσκεται σε εξέλιξη μια ανθρωπιστική καταστροφή, που επιδεινώνεται από τη διαρκή άσκηση βίας – “η βία πρέπει να σταματήσει άμεσα”, τόνισε και σημείωσε πως “είναι λάθος η προσπάθεια χειραγώγησης των λαϊκών κινημάτων”.
Σημειώνοντας, τέλος, ότι η κάθε χώρα ακολουθεί ένα δικό της δρόμο μετάβασης προς τη δημοκρατία, τόνισε την ανάγκη “αρωγής της διεθνούς κοινότητας” σε αυτή τη διαδικασία.