Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει καμία κρυφή ατζέντα, δεν σκοπεύει να θέσει ο ίδιος στη συζήτηση άλλα θέματα και δεν θα κρατήσει κλειστά χαρτιά για τις προοπτικές της χώρας και για τις δικές του κινήσεις.
Στενοί συνεργάτες του έλεγαν ότι στη βάση αυτών των δεδομένων θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να του εκθέσουν τις απόψεις τους και αν έχουν κάποιο εναλλακτικό σχέδιο δράσης να προτείνουν.
Οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς έχουν οριστεί για την ερχόμενη Τρίτη, 8 Μαρτίου. Ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει διαδοχικά τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαρά, τη Γενική Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Γ. Καρατζαφέρη και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα.
Παρότι η πρωτοβουλία αυτή του Πρωθυπουργού αιφνιδίασε τα κόμματα και πυροδότησε πλήθος σεναρίων για τις πραγματικές επιδιώξεις του κ. Παπανδρέου, συνεργάτες του έλεγαν ότι η απόφαση να προσκαλέσει σε διάλογο τους πολιτικούς αρχηγούς είχε ληφθεί αρκετές ημέρες νωρίτερα αλλά δεν υλοποιήθηκε εξαιτίας της ασθένειας του Πρωθυπουργού.
Οι ίδιες πηγές, λένε επίσης, ότι ο διάλογος με την Αριστερά θα είναι αδιέξοδος δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον κ. Αντ. Σαμαρά με τον οποίο ευελπιστούν ότι ακόμα και αν διατηρήσει τις αντιμνημονιακές του θέσεις θα υπάρξει ένα ελάχιστο πεδίο εθνικής συνεννόησης.
Από την πλευρά του πρόεδρου της ΝΔ, όμως εκφράζονται καταρχήν επιφυλάξεις για την ειλικρίνεια των προθέσεων του Πρωθυπουργού και αποσαφηνίζει ότι συμφωνία μπορεί να προέλθει μόνο στη βάση των προτάσεων που έχει διατυπώσει το κόμμα του. Οι προτάσεις της ΝΔ εφάπτονται σε κάποια σημεία με τις κυβερνητικές προτάσεις ωστόσο ο κ. Σαμαράς φέρεται να είναι σταθερά προσανατολισμένος στην άποψη ότι η κυβερνητική πολιτική οδηγείται σε αδιέξοδο με μόνη λύση τις εκλογές.
«Εμείς έχουμε ξεκάθαρες θέσεις και απόψεις και η πολιτική μας είναι γνωστή» έλεγε σε στενούς του συνεργάτες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που εμφανίζεται αρκετά επιφυλακτικός από την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού. Ο κ. Σαμαράς, μόλις πληροφορήθηκε την κίνηση του κ. Παπανδρέου να καλέσει σε συνάντηση τους πολιτικούς αρχηγούς, φέρεται να είπε σε συνομιλητές του, ότι δεν μπορεί να προβλέψει τον Πρωθυπουργό.
Στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. θεωρούν ότι υπάρχουν περιορισμένα περιθώρια για συμφωνία με την κυβέρνηση, από τη στιγμή που υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην οικονομία. Στη συνάντηση ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επαναλάβει τις θέσεις της Ν.Δ. για την οικονομία και θα τονίσει ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι αδιέξοδη. Μάλιστα, θα τονίσει στον Πρωθυπουργό, ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να αλλάξει η οικονομική πολιτική.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η Ν.Δ. δεν μπορεί να παράσχει συναίνεση, από τη στιγμή που με την ακολουθούμενη πολιτική, δεν συμφωνεί –όπως λένε και «γαλάζια» στελέχη- και μεγάλο τμήμα της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ. Στη Ν.Δ. αισθάνονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την κίνηση του Πρωθυπουργού να ζητήσει συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς και δεν είναι λίγα τα κορυφαία στελέχη που θεωρούν ότι ο κ. Παπανδρέου με τη στάση του «άδειασε» τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Και αυτό, διότι το αίτημα του κ. Παπακωνσταντίνου, κατά τα ίδια στελέχη, για διάλογο σχετικά με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα 2012-2014, ήταν προσχηματικό και άνευ ουσίας. Παράλληλα, ανέφεραν, ότι δικαιώνεται η θέση της Ν.Δ. να μην προσέλθει στη συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών.
Οι αιτιάσεις αυτές έφθασαν ως το Μέγαρο Μαξίμου, όπου η κάλυψη στον υπουργό Οικονομικών ήταν πλήρης. «Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού είναι πολύ ευρύτερη και δεν σχετίζεται με την πρόταση σε διάλογο που απηύθυνε στα κόμματα ο υπουργός Οικονομικών για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο», σχολίαζαν.
Πρώτη καταχώρηση: 03 Μαρτίου 2011, 19:57