Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, έχουν αναλάβει το άχαρο έργο της ενημέρωσης των βουλευτών του κόμματός τους για την αναγκαιότητα των μέτρων για τις εργασιακές σχέσεις, τις περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ και τις φορολογικές αλλαγές που η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένη να επιβάλει.
Συγκεκριμένα, θα προσπαθήσουν από κοινού να πείσουν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι η κατάργηση των εργασιακών συμβάσεων και η επιβολή επαχθέστερων για τους φορολογούμενους μέτρων αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο για την συνέχιση του κυβερνητικού έργου και την ολοκλήρωση του στόχου που έθεσε ο πρωθυπουργός: Να εξέλθει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο και την διεθνή εποπτεία.
Το ζήτημα δεν είναι και τόσο απλό. Πολλοί μιλούν για «πικρό ποτήρι» που πρέπει να πιούν μέχρι τέλους οι δύο υπουργοί, γιατί δεν είναι λίγοι όσοι διατείνονται πως οι αλλαγές αυτές καταστρατηγούν θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, κεκτημένα με αγώνες και θυσίες δεκαετιών. Επιπλέον, μεγάλος αριθμός βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος παραμένουν ανενημέρωτοι ως προς το εύρος των μεταρρυθμίσεων που καλούνται να υπερψηφίσουν.
Για παράδειγμα, η κα Β. Παπανδρέου δεν δίστασε να δηλώσει ότι «υπάρχει έλλειμμα συντονισμού και ταχύτητας στην κυβέρνηση» και ότι «υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας». Πρόσθεσε μάλιστα πως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά δεν είναι και τόσο ευτυχείς με τόσα που συμβαίνουν γύρω τους. «Για να πετύχουμε, πρέπει να υπάρχει η αίσθηση ότι τα μέτρα είναι δίκαια», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, παραδέχθηκε πως «αποτελεί σοβαρότατη παράλειψη της κυβέρνησης η μη εκπόνηση έως σήμερα ενός εθνικού σχεδίου που θα υπερβαίνει τις επιταγές του Μνημονίου».
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσαν τα βέλη του εναντίον του κ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας, εφόσον ο υπουργός μόνος του προβαίνει σε «επικαιροποίηση» του Μνημονίου και εκ των υστέρων ζητά από αυτούς να το υπερψηφίσουν «με το πιστόλι στο κεφάλι», όπως χαρακτηριστικά είπε ο βουλευτής Νίκος Σαλαγιάννης.
«Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος που έχει επιλέξει η κυβέρνηση ακυρώνεται η δημοκρατία και ο συνδικαλισμός», συμφώνησαν οι περισσότεροι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι, υπό την απειλή εξασφάλισης της εκάστοτε δόσης δανείου, βρίσκονται προ τετελεσμένων γεγονότων και καλούνται να υποστηρίξουν πράγματα για τα οποία δεν έχουν γνώση.