Τέλος στα σενάρια της εκλογολογίας έβαλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Η δική μας φυγή δεν είναι ούτε εκλογές, ούτε να εγκαταλείψουμε το έργο και τις ευθύνες μας, όπως έκανε η ΝΔ, αλλά είναι φυγή προς τα μπρος, να αλλάξουμε τη χώρα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Ανέφερε επίσης ότι η πορεία που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν θα ανακοπεί, αλλά θα συνεχιστεί αταλάντευτα, γιατί αφήνουμε πίσω τον παλιό τόπο που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό τον κόσμο, τόνισε, τον αφήνουμε πίσω μας για πάντα.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που γίνονται αυτό τον καιρό στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αφορούν, μεταξύ άλλων, και τη ρύθμιση του χρέους στην ευρωζώνη. Τάχθηκε υπέρ της λήψης απόφασης το συντομότερο δυνατόν και ζήτησε και τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε αυτή τη μάχη, τονίζοντας ότι αν σταθούμε όρθιοι και ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας.
Ο πρωθυπουργός δέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα συντονισμού στην κυβέρνηση, τα οποία ωστόσο θεώρησε ότι προκύπτουν από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα εδώ και πολλές δεκαετίες και αναγνώρισε στους υπουργούς και γενικά στα κυβερνητικά στελέχη ότι καταβάλλουν υπερπροσπάθεια για να αλλάξουν τα πράγματα. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό, τόνισε, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν και λάθη και εντάσεις σε αυτή την προσπάθεια.
Μίλησε για την κατάσταση που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ πριν από 17 μήνες, ενώ έκανε έναν σύντομο απολογισμό με συγκεκριμένα παραδείγματα για το έργο που επιτέλεσε η κυβέρνηση σε αυτό το διάστημα, τονίζοντας ότι αυτό το έργο δεν μπορεί να το υποτιμά κανείς. Θέτοντας το ερώτημα αν αυτές οι αλλαγές που έγιναν είναι υπέρ ή κατά των πολιτών, επιτέθηκε στους αμφισβητίες, λέγοντας “ως εδώ και μη παρέκει η διαστρέβλωση της πραγματικότητας”.
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, δήλωσε ότι κατανοεί όλα αυτά τα προβλήματα, αλλά κατηγόρησε την αντιπολίτευση και μέρος των μέσων ενημέρωσης ότι προσπαθούν να τα εκμεταλλευτούν πολιτικά.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ πριν από 17 μήνες, τόνισε ότι η χώρα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και πρόσθεσε ότι αν αυτή αποφεύχθηκε, αυτό έγινε χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης και των πολιτών.
Πρόσθεσε ο δρόμος για να φθάσουμε στο στόχο είναι μακρύς και γι΄ αυτό πρέπει να βαδίζουμε με σταθερό βήμα και να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας.
Χαρακτήρισε το χρέος ως το μεγαλύτερο βαρίδι που άφησε η ΝΔ στο λαιμό της νέας γενιάς, διπλάσιάζοντάς το όπως διπλασίασε και το έλλειμμα. Ουσιαστικά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, οι της ΝΔ έπνιξαν τις επόμενες γενιές για να ζήσουν καλύτερα οι ίδιοι και οι δικοί τους.
Αναφέρθηκε επίσης στο κλίμα που συναντούσε πριν από ένα χρόνο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε σχέση με την Ελλάδα, την οποία οι Ευρωπαίοι ήθελαν να εγκαταλείψουν στην τύχη της. Παρ΄όλα αυτά, όπως είπε, η κυβέρνηση κατόρθωσε να πείσει ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και πέτυχε τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης.
Θεώρησε εκ του ασφαλούς την κριτική από την αντιπολίτευση και ειδικά την αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία κάλεσε να διατυπώσει τη δική της εναλλακτική πρόταση. Αρκετά με τα παραμύθια και την κριτική, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι όλοι θυμόμαστε και πάνω από όλα ο λαός, πώς ήταν η Ελλάδα πριν από ένα χρόνο.
Ο πρωθυπουργός διαμαρτυρήθηκε για την κριτική που του ασκήθηκε για το γεγονός ότι είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μόνο προδότη δεν με είπαν επειδή έψαχνα χρήματα για τη χώρα μου, είπε ο κ. Παπανδρέου και αναρωτήθηκε ότι αν δεν γινόταν αυτό, ποιος θα πλήρωνε, ο κ. Καραμανλής, ο κ. Σαμαράς, ο κ. Ρουσόπουλος, ο κ. Αλογοσκούφης, ο κ. Βουλγαράκης; “Ποιος; Με όλους θα μιλώ για να σώσω τη χώρα μου”, συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου και υπογράμμισε ότι “εμείς ως παράταξη δεν είμαστε μαθημένοι να σταυρώνουμε τα χέρια, όπως άλλοι και να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους”. Κατηγόρησε δε τη ΝΔ ότι κατόπιν όλων αυτών κάνει κλεφτοπόλεμο.
Δεν περιμένω δικαίωση από τη ΝΔ για όσα κάναμε και κάνουμε, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, αλλά ζήτησε να υπάρχει έστω υποτυπώδης έκφραση αναγνώρισης και σεβασμού στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση από την παράταξη που την ανέδειξε.
Παλεύουμε, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, για ανεξαρτησία, να φύγουμε απο κάθε εξάρτηση και επιτήρηση. Σημείωσε ότι πολλοί θα ήταν εκείνοι οι οποίοι θα ήθελαν να αξιοποιήσουν την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα για να μας αναγκάσουν να υποχωρήσουμε όχι μόνο στα οικονομικά θέματα αλλά και στα εθνικά. Στις συζητήσεις που είχε όλο αυτό το διάστημα στην Ευρώπη και αλλού ο κ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές, όπως είπε, ότι όλα αυτά δεν είναι ανταλλάξιμα ούτε διαπραγματεύσιμα και ότι η κυβέρνηση θα διαχειριστεί την κατάσταση με βάση το εθνικό συμφέρον. Ανέφερε δε ως παράδειγμα το γεγονός ότι απέτρεψε την αφαίρεση της ψήφου από την Ελλάδα λόγω της κατάστασης στην οποία βρέθηκε.
Με τον ίδιο τρόπο, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση θα διαχειριστεί και τη δημόσια περιουσία. Θα αξιοποιήσουμε, είπε, τη δημόσια περιουσία αλλά δεν πουλάμε δημόσια γη. Ανέφερε επίσης ότι κάθε φορά που βρίσκεται στο εξωτερικό και τον ρωτούν σχετικά, διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα εξοφλήσει τα δάνειά της και μάλιστα με τόκο.
Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο χρέος, το χαρακτήρισε ως το μεγάλο βάρος της χώρας και τόνισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να βγει η χώρα στο συντομότερο δυνατόν στις αγορές με χαμηλότερο επιτόκιο. Στο σχεδιασμό είναι επίσης η δημιουργία προϋποθέσεων για να μπορεί η χώρα να διακόψει και το σημερινό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε, οι αγορές και οι αναλυτές βλέπουν ακόμα ρίσκα και δυσκολίες για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να διαχειριστεί το μεγάλο χρέος της.
Η απάντηση σε αυτό, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι μια συντονισμένη πολιτική από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα διαμορφώσει καλύτερους όρους για τη ρύθμιση και του ελληνικού χρέους.
Η συγκεκριμένη μάχη θα δοθεί αυτό το μήνα, ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι περιμένει και τη συμβολή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα κάνει ό,τι μπορεί για την επιτυχία της προσπάθειας.
Χρειάζεται να τελειώνουμε το νωρίτερο, τόνισε, για να μπορέσουμε (σσ χώρες με προβλήματα ) να κάνουμε ό,τι πρέπει για τις οικονομίες μας σε κλίμα ηρεμίας και ασφάλειας ειδικά αυτή την περίοδο με την κατάσταση αστάθειας που υπάρχει στον αραβικό κόσμο.
Πάντως, ξεκάθαρισε ότι ακόμα και αν όλα πάνε κατ΄ευχήν στις διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν θα έχουν τελειώσει όλα. Αυτό που χρειάζεται, ανέφερε, είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα διότι αν συνεχίζουμε μόνο να αγοράζουμε, να μην παράγουμε και να μην εξάγουμε, δεν θα τα καταφέρουμε.
Ο κ. Παπανδρέου έδωσε μια πρώτη και αισιόδοξη γεύση για την πορεία της οικονομίας. Χαρακτήρισε άθλο τη μείωση του ελλείμματος κατά έξι μονάδες, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να επαναληφθεί και για δεύτερο χρόνο γιατί θα μας εξόντωνε. Η οικονομία, πρόσθεσε, δείχνει σταδιακά θετικά σημάδια. Και ανέφερε ότι η ύφεση θα περιοριστεί σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2011 και θα μπορέσει να σταματήσει στο δεύτερο εξάμηνο, ώστε από το 2012 να πάμε σε θετικούς ρυθμούς.
Υπήρξαν επίσης και άλλα θετικά σημάδια, όπως η αύξηση των εξαγωγών κατά 30%, η σημαντική αύξηση του δείκτη παραγγελιών από το εξωτερικό και οι πολύ θετικές ενδείξεις για μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης το καλοκαίρι.
Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το ασιατικό μοντέλο, τονίζοντας ότι η μείωση των μισθών δεν μπορεί να είναι το βασικό μέλημα για να πετύχουμε την ανταγωνιστικότητα. Πρέπει, υπογράμμισε, να μειώσουμε την κρατική γραφειοκρατία, να αναπτύξουμε την παιδεία, να προωθήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ ανέφερε ότι εάν εφαρμόζονταν η ευνομία και η διαφάνεια θα είχαμε εξοικονόμηση 4-8% του ΑΕΠ και δεν θα χρειαζόμασταν ούτε δάνεια, ούτε μηχανισμούς στήριξης.
Τέλος, αναφερόμενος στα θέματα “ανυπακοής” , τόνισε ότι και ο ίδιος θα μπορούσε να πει “ναι” στην ανυπακοή, αλλά στην ανυπακοή απέναντι σε αντιλήψεις και πρακτικές που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση, απέναντι στο φακελάκι, στο γρηγορόσημο, στους εφοριακούς, στη διαφθορά εν γένει.