Μήνυμα… επιβίωσης η επιλογή Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε πρόσωπο εμπιστοσύνης, που γνωρίζει ότι θα του παράσχει στήριξη όποτεδήποτε χρειαστεί, «υπακούοντας» παράλληλα και στα πολιτικά «θέλω» της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ

Οι πρόσφατες χριστουγεννιάτικες διακοπές και ο καθαρός αέρας που εισέπνευσε στην εξοχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν καταπολέμησαν το αίσθημα ανασφάλειάς του στη λήψη της τελικής απόφασης για το προτεινόμενο πρόσωπο της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ο Κ. Μητσοτάκης προχώρησε στον φαινομενικά ασφαλή δρόμο μιας κομματικής υποψηφιότητας, σπάζοντας την πολιτική παράδοση που θέλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από το αντίπαλο ιδεολογικό στρατόπεδο της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ομως ο πρωθυπουργός ζύγισε τις επιλογές του αλλά και τις εσωκομματικές φωνές και επιβεβαίωσε ότι οι μέρες ηγεμονίας του έχουν παρέλθει. Υπάκουσε «στα θέλω» της κοινοβουλευτικής του ομάδας, φοβούμενος ένα ντόμινο απροσδόκητων εξελίξεων. Η επέλαση και η κατάληψη κυβερνητικών θέσεων από σημιτικούς εκσυγχρονιστές είχαν ήδη προκαλέσει τη δυσφορία σε υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και με την επιλογή Τασούλα ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα κατευνασμού των εσωκομματικών εντάσεων που ενίσχυσε και η διαγραφή Σαμαρά.

Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε παράλληλα ένα πρόσωπο το οποίο πρωτίστως το εμπιστεύεται απολύτως, γνωρίζοντας ότι θα του παρέχει στήριξη οποτεδήποτε χρειαστεί, δίχως να του προκαλεί προβλήματα. Δεδομένα ο δρόμος γι’ αυτή τη διαφυγή ασφαλείας είχε ανοιχτεί πολύ καιρό πριν. Η δυνατότητα ο ΠτΔ να εκλέγεται από τη Βουλή με σχετική πλειοψηφία ήταν νομοθετική παρέμβαση της «γαλάζιας» παράταξης και θεσπίστηκε ακριβώς για τέτοιες στιγμές. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Τασούλας θα αναδειχθεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα αποκλειστικά με τις ψήφους της Ν.Δ. και ενδεχομένως κάποιων μεμονωμένων από τους ανεξάρτητους βουλευτές, όμως πολύ μακριά από μια αυξημένη πλειοψηφία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εν χορώ έκαναν λόγο για μια συντηρητική επιλογή στενών «κομματικών ορίων» ιδιοκτησιακής αντίληψης, ενώ επικαλέστηκαν και όσα ανέφερε η Μαρία Καρυστιανού και στους λόγους για τους οποίους δεν θα έπρεπε να βρεθεί ο κ. Τασούλας στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η διαδικασία της ψηφοφορίας για τον νέο ΠτΔ θα έχει ακόμα ένα παράδοξο. Ο Κώστας Τασούλας γνώριζε πολύ καλά όταν έλεγε από βήματος της Βουλής ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί σύντομα από το αξίωμα του προέδρου της βουλής. Ο κ. Τασούλας δεν σκοπεύει να παραιτηθεί προτού ολοκληρωθούν οι ονομαστικές ψηφοφορίες που θα τον χρίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα συμμετέχει κανονικά στις ψηφοφορίες για την εκλογή του στο πρώτο πολιτειακό αξίωμα, οι οποίες φαίνεται πως θα ολοκληρωθούν στις αρχές Φεβρουαρίου, με δεδομένο ότι η εκλογή του υπολογίζεται να συντελεστεί στην τέταρτη ψηφοφορία (όπου χρειάζονται 151 ψήφοι) και ανάμεσά τους μεσολαβούν πενθήμερες παύσεις. Μοναδικό μεταπολιτευτικό παράδειγμα που πρόεδρος της Βουλής χρημάτισε Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αυτό του Γιάννη Αλευρά, ο οποίος όμως είχε οριστεί ex officio για λίγες μέρες και συγκεκριμένα στο μεσοδιάστημα από την παραίτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή από την Προεδρία μέχρι την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη.

Λακωνική Σακελλαροπούλου

Με λίγα λόγια τυπικού ύφους σχολίασε την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η απερχόμενη ΠτΔ τόνισε ότι μέλημά της ήταν να εκπληρώσει τα καθήκοντά της με τη μεγαλύτερη δυνατή ευθύνη και ευχαρίστησε για την τιμή και την εμπιστοσύνη τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον νέο Πρόεδρο που θα εκλεγεί από τη Βουλή των Ελλήνων.

Οι ημερομηνίες και η μέρα εκλογής του ΠτΔ

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου θα αρχίσουν οι διαδικασίες εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση. Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων (200) του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες. Αν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία, τότε η διαδικασία επαναλαμβάνεται ακόμα μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (150). Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 17/1/2025)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ