Μετά από συνέλευση που πραγματοποίησαν χθες στο κτήριο Υπατία οι μετανάστες απεργοί πείνας αποφάσισαν να απορρίψουν ομόφωνα την πρόταση της κυβέρνησης για “καθεστώς ανοχής”, εκτιμώντας ότι δεν ανταποκρίνεται στο αίτημά τους για νομιμοποίηση, ενώ την ίδια στιγμή βρισκόταν σε εξέλιξη διαδήλωση αλληλεγγύης στους μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας.
Επίσης απέρριψαν την πρόταση του υπουργού Υγείας για μεταφορά όλων των απεργών πείνας σε νοσοκομεία, λόγω των καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επιδεινωθούν τις επόμενες ημέρες. Οι απεργοί πείνας δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να μεταφέρονται στα νοσοκομεία, μετά από οδηγίες των γιατρών όσοι χρειάζονται νοσηλεία.
Δήλωσαν επίσης ότι η απεργία πείνας είναι δικός του αγώνας, για τον οποίο αποφασίζουν οι ίδιοι. Δεν είναι υποκινούμενοι και ζητούν να σταματήσουν τα ψέματα και οι συκοφαντίες που διαδίδονται από τα ΜΜΕ και την κυβέρνηση.
Εκ μέρους των γιατρών που παρακολουθούν την υγεία των απεργών πείνας ο Θανάσης Καραμπέλης δήλωσε: «Θα θέλαμε να είναι όλοι στα νοσοκομεία, γιατί θα ήταν πιο ασφαλείς, όσον αφορά τις ανάγκες νοσηλείας τους. Η απόφαση πάντως είναι των ίδιων των απεργών πείνας και εμείς δεν αναγκάζουμε κανένα παρά τη θέλησή του. Η κυβέρνηση με αυτά που προτείνει δεν λύνει το πρόβλημα, γιατί δεν μπορεί να θεωρηθεί λύση το να εισαχθούν στα νοσοκομεία και να μείνουν εκεί μέχρι να πεθάνουν». Συμπλήρωσε δε ότι σήμερα τέσσερις απεργοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, στο οποίο συνολικά βρίσκονται εξήντα έξι άτομα.
Ο Νίκος Γιαννόπουλος από την πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους 300 χαρακτήρισε «επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης» όσα λέγονται περί υποκινητών και τόνισε ότι «όλοι ξέρουν ότι αυτό δεν ισχύει. Νοιαζόμαστε περισσότερο και από τους ίδιους για τη ζωή τους, τη στιγμή που η κυβέρνηση τους θυμήθηκε την 39η ημέρα για να κάνει διάλογο μαζί τους».
Από τους απεργούς πείνας ο Χασάν ζήτησε την παρέμβαση της ελληνικής δικαιοσύνης και συγκεκριμένα του εισαγγελέα για δημοσίευμα στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, που τον παρουσιάζει να δηλώνει ότι οι υποστηρικτές της απεργίας πείνας δεν τον αφήνουν να κάνει βόλτα έξω από το κτήριο.
Διαδήλωση αλληλεγγύης στους μετανάστες
Νωρίς το βράδυ ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες – απεργούς πείνας στο κέντρο της Αθήνας. Η διαδήλωση είχε καλεστεί στις 18:00 το απόγευμα στο Μουσείο από τους ίδιους τους μετανάστες – απεργούς πείνας και την “Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης”. Στην διαδήλωση συμμετείχαν πάνω από 1000 άτομα.
Η βελτιωμένη κυβερνητική πρόταση για 12μηνο “καθεστώς ανοχής”
Νωρίτερα, είχε ολοκληρωθεί η συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση και Υγείας κ. Α. Λοβέρδου με εκπροσώπους των μεταναστών – απεργών πείνας και της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, στο κτίριο της ΓΣΕΕ, χωρις να επιτευχθή κάποια συμφωνία.
Η βελτιωμένη πρόταση της κυβέρνησης προς τους μετανάστες, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, ήταν η αύξηση του χρονικού διαστήματος του καθεστώς ανοχής που τους προσφέρεται από τους 6 στους 12 μήνες και εξέταση κι άλλων λύσεων, εφ’ όσον σταματήσει η απεργία πείνας. Πιο συγκεκριμένα, προτάθηκε στους μετανάστες να μπουν σε καθεστώς ανοχής για έξι μήνες με δέσμευση να άλλους έξι μήνες επέκταση. Για τη συνέχεια θα εξεταστούν οι λύσεις αφού πρώτα οι απεργοί λύσουν την απεργία τους.
Σύμφωνα με το νόμο, το υπό ανοχή καθεστώς χορηγείται σε παρανόμους μετανάστες όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι όπως τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω απεργοί πείνας. Συνιστά αναστολή απέλασης για έξι μήνες. Η αναβολή απέλασης μπορεί να ανανεωθεί για εύλογο χρονικό διάστημα, ύστερα από απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Επίσης, το υπό ανοχή καθεστώς προβλέπει δυνατότητα νόμιμης εργασίας για όσο καιρό παραμένει ο αλλοδαπός στη χώρα. Ομως, για την εφαρμογή του νόμου και κατά συνέπεια των συγκεκριμένων διάταξεων -οι οποίες προστέθηκαν στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις Επιστροφές- απαιτείται η έκδοση προεδρικού διατάγματος, το οποίο εκκρεμεί.
Από τους απεργούς πείνας ζητήθηκε χορήγηση ανθρωπιστικού καθεστώτος, πρόταση που απορρίφθηκε. Σύμφωνα με το νόμο, το ανθρωπιστικό καθεστώς χορηγείται σε αλλοδαπούς που είχαν στο παρελθόν άδεια παραμονής ή αποδείκνυεται ότι ζουν στη χώρα ως παράνομοι για 12 χρόνια.
Στη συνάντηση, που έγινε στο κτίριο της ΓΣΕΕ, συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης με τους γενικούς γραμματείς κ. Στεφάνου και Τάκη, ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος και ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πρέσβης κ. Αμοιρίδης. Από την πλευρά των απεργών παραβρέθηκαν οι δικηγόροι κ. Ι. Κούρτοβικ και Β. Παπαδόπουλος, ο εκπρόσωπος των απεργών πείνας κ. Α. Χάτζι και τρεις απεργοί πείνας. Συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Γ. Παναγόπουλο.
Λοβέρδος: “Επίλυση του προβλήματος στο πλαίσιο που ορίζουν οι νόμοι της χώρας”
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση ο κ. Λοβέρδος δήλωσε: «Απο την πρώτη μέρα που ξέσπασε αυτή η κρίση σαν κυβέρνηση φροντίσαμε να παράσχουμε οποιαδήποτε βοήθεια αφορούσε σε θέματα υγείας των απεργών. Και όπως έχουμε ξαναπεί το πρόβλημα της ανθρώπινης ζωής δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Τις ημέρες αυτές που αρκετοί από αυτούς τους ανθρώπους αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας φροντίσαμε μετά δημόσια νοσοκομεία να τους παρέχουμε όλες τις βοήθειες.
Θέλω να επαναλάβω ότι ανάμεσα στους γιατρούς και τους ασθενείς δεν υπάρχουν διαμεσολαβητές. Σήμερα μια ομάδα γιατρών επισκέφθηκε τους απεργούς στο μέγαρο Υπατία και διαπίστωσαν ότι πρέπει να μεταφερθούν όλοι στα νοσοκομεία. Η σημερινή συζήτηση όλες οι πλευρές συμφωνήσαμε ότι το θέμα της ανθρώπινης υγείας και της ανθρώπινες ζωής δεν αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής. Θα βασίσουμε την επίλυση του προβλήματος στο πλαίσιο που ορίζουν οι νόμοι της χώρας».
Ραγκούσης: «Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια του νόμου»
Από την πλευρά του ο κ. Ραγκούσης είπε: «είμαστε εδώ μαζί με τον υπουργό Υγείας και συζητήσαμε με τους απεργούς τις παραμέτρους του προβλήματος. Είχαμε την τύχη να έχουμε μία ειλικρινή συζήτηση στην οποία τους εξηγήσαμε με κάθε ειλικρίνεια τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με τους μετανάστες.
. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του νόμου. Τους εξηγήσαμε γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε μαζικές νομιμοποιήσεις. Είμαστε ικανοποιημένoi με την σημερινή συζήτηση. Οι μετανάστες θα συζητήσουν την πρότασή μας και ελπίζω ότι θα συμφωνήσουν. Επίσης τους είπαμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε περαιτέρω συζήτηση εάν και εφόσον τερματίσουν την άμεσα την απεργία και αποδεχτούν τις προτάσεις μας».
Επιστολή φορέων της Θεσσαλονίκης στον πρωθυπουργό
Να ακούσει η κυβέρνηση με προσοχή τα αιτήματα των απεργών πείνας ζήτησαν με επιστολή τους από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου οι εκπρόσωποι των φορέων της Θεσσαλονίκης που συναντήθηκαν χθες στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της πόλης.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο πρύτανης του Α.Π.Θ., Ιωάννης Μυλόπουλος, και οι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανόλης Λαμτζίδης, της Ε.Ν.Ι.Θ, Στρατής Πλωμαρίτης, της Ε.Σ.Η.Ε Μ-Θ, Μόσχος Βοϊτσίδης, της Ε.Δ.Ο.Θ ΝΤ/ΑΔΕΔΥ, Πέτρος Κετηκίδης και του Ε.Κ.Θ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης υπογράμμισαν την ανάγκη μείωσης των ενσήμων που απαιτούνται για τη νομιμοποίηση των μεταναστών, παράτασης του χρόνου ανοχής για τους 300 απεργούς πείνας και μείωσης του χρόνου για την πλήρη νομιμοποίηση και ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.
Πιο εξειδικευμένα πρότειναν:
-την εφαρμογή της δυνατότητας έκδοσης άδειας παραμονής κατά το άρθρο 21 παρ.4 του Ν 3907/2011
– τη χορήγηση μέχρι τέσσερα εξάμηνα, ανανεώσιμων αδειών παραμονής κατά το άρθρο 24 του Ν 3907/2011 σε όσους δεσμεύονται για την παροχή νόμιμης εργασίας
– την επανεξέταση και απόδοση άδειας διαμονής σε όσους εξέπεσαν από τη νομιμοποίηση του 2005 παρά την ύπαρξη ουσιαστικών όρων σε συνδυασμό με μείωση ή αποσύνδεση σε περίοδο οικονομικής κρίσης της άδειας παραμονής από ένσημα και
-τη μείωση του προαπαιτούμενου χρόνου παραμονής των χωρίς χαρτιά σε 5ετία (από 12ετία) για την έκδοση ειδικής άδειας διαμονής του νέου άρθρου 44 του Ν 3386/05.
Ψήφισμα δημοσιογράφων για δίκαιη επίλυση του ζητήματος
Εξάλλου, με ψήφισμά τους που επέδωσαν στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, μετά τη συνέντευξη τους την Πέμπτη στο κτίριο “Υπατία”, δημοσιογράφοι από διάφορα ΜΜΕ ζήτησαν από τον πρόεδρο της Βουλής “να αναλάβει προσωπικά πρωτοβουλία για τη δίκαιη επίλυση του προβλήματος των 300 μεταναστών απεργών πείνας, πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές”.
Στο ψήφισμα διατύπωσαν την ανησυχία τους από “το διαπιστούμενο αδιέξοδο, από την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης” και τόνισαν ότι “οι ίδιοι οι απεργοί πείνας δήλωσαν έτοιμοι να προσέλθουν σε εποικοδομητικό διάλογο με τις αρμόδιες Αρχές, επί τη βάσει των αιτημάτων τους”.
Νωρίτερα χθες, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, από τον οποίο ζήτησε να υπάρξει συνολική ρύθμιση για τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Επίσης, ανακοίνωσαν ότι προς την κατεύθυνση αυτή η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στη βουλή πρόταση νόμου.
Τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν το ζήτημα των απεργών πείνας και υπογράμμισαν ότι επείγει η εξεύρεση λύσης για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Καταλήγοντας, δήλωσαν ότι η συνάντηση ήταν μια παρέμβαση – έκκληση προς την κυβέρνηση να επιδείξει γενναιότητα στις αποφάσεις της για την ικανοποίηση των αιτημάτων των 300 μεταναστών απεργών πείνας, “πριν ακολουθήσουν τραγικές μοιραίες εξελίξεις”.
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011, 16:01