Σαμαράς και Χαρδούβελης ξεκινούν μπαράζ επαφών
Fast track κλείσιμο για τα προαπαιτούμενα επιχειρούν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης οι οποίοι προχωρούν σε σειρά συναντήσεων με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για την καταγραφή των εκκρεμοτήτων.
Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος με επιστολή του προς τους υπουργούς έδωσε εντολή να κλείσουν με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης ύψους 1 δισ. ευρώ και να διευθετηθούν οι 600 μνημονιακές εκκρεμότητες.
Καυτός Σεπτέμβρης
Ανοιχτά παραμένουν ακόμα μέτωπα των υποχρεώσεων που θα έπρεπε να έχουν κλείσει από την περασμένη Άνοιξη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να επισπευτεί η υλοποίησης τους πριν φθάσει η Τρόικα στην Αθήνα για τον 5ο κύκλο αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Σημειώνεται ότι όλες οι μνημονιακές υποχρεώσεις θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί πριν τις 15 Σεπτεμβρίου. Ειδικά για τα προαπαιτούμενα, το Υπουργείο Οικονομικών επιζητεί να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, καθώς αυτά συνδέονται με τη 2η υπό- δόση του 1 δισ. ευρώ και με τα 2,1 δισ. ευρώ από τα κέρδη κεντρικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα.
Τα κυριότερα «καυτά» θέματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο των φθινοπωρινών διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας είναι:
1. Κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015 και του 2016, που υπολογίζονται από την τρόικα στα 2 δισ. ευρώ και 1,7 δισ. ευρώ αντιστοίχως (συνολικά, δηλαδή, 3,7 δισ. ευρώ). Αναπόσπαστο τμήμα της συζήτησης θα αποτελέσει το τελικό σχέδιο για τις «επανορθώσεις» στα ειδικά μισθολόγια μετά τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις, αλλά και για σειρά φορολογικών μέτρων, όπως η αλλαγή του συστήματος ΦΠΑ. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα διεκδικήσει το πρώτο πακέτο φοροελαφρύνσεων, προσβλέποντας στη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% το 2015 και την πλήρη κατάργησή της από το 2016, στη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
2. Κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, που σύμφωνα με το ΔΝΤ εντοπίζεται από τον Μάιο του 2015. Η Αθήνα έχει ήδη προτείνει τρόπους να περιοριστεί η «τρύπα» αυτή, ενώ προσβλέπει και στη συμβολή των νέων ομολογιακών εκδόσεων.
3. Κατάργηση των περισσότερων υφιστάμενων κοινωνικών επιδομάτων και παροχών από το 2015 και ένταξή τους σε ένα ενιαίο επίδομα που θα ονομαστεί «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» και θα καταβάλλεται μόνο σε όσους έχουν ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 4.800 ευρώ.
4. Διευθέτηση των «κόκκινων δανείων».
5. Εφαρμογή του νέου μισθολογίου στον Δημόσιο Τομέα, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη κριτήρια αποδοτικότητας των υπαλλήλων.
6. Δρομολόγηση αλλαγών στο ασφαλιστικό.
7. Περαιτέρω άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων και επανεξέταση των απαιτήσεων της τρόικας για αλλαγές στα εργασιακά.