Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να μην πάρει σωστές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, τόνισαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) Πωλ Νιρουπ Ράσμουσεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την ευκαιρία της συνεδρίασης στην Αθήνα του προεδρείου του ΕΣΚ.
Ανέφεραν επίσης ότι η Ευρώπη χρειάζεται όραμα και βούληση και ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται καινοτόμα εργαλεία, όπως είναι το ευρωομόλογο και ο πόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Από την πλευρά του ο κ. Ράσμουσεν είπε ότι είναι ώρα για να συγκροτηθεί ένας ευρύς μηχανισμός στήριξης και να μειωθούν παράλληλα τα επιτόκια του δανεισμού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
Τόσο ο κ. Ράσμουσεν όσο και ο κ. Παπανδρέου επέρριψαν την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση και τη δυσκολία στη λήψη αποφάσεων στη συντηρητική πλειοψηφία της Ευρώπης και κυρίως στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί. “Η Ευρώπη βρίσκεται σε λάθος σχέδια”, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΚ.
Ο κ. Ράσμουσεν ανέφερε ότι το ΕΣΚ θα παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στο σχέδιο ανταγωνιστικότητας των συντηρητικών το οποίο αφορά τόσο στην ανάπτυξη όσο και στα δημοσιονομικά.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Ράσμουσεν είπε ότι οι συντηρητικοί ηγέτες δεν πρέπει να κοιτάζουν μόνο τα χρήματα αλλά και το μέλλον της Ευρώπης. Ενώ ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πάρει θαρραλέες αποφάσεις και πρόσθεσε ότι η κρίση στην χώρα μας δεν είναι μοντέλο για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Όπως τόνισαν οι κκ. Παπανδρέου και Ράσμουσεν το Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας δεν είναι απάντηση στην κρίση. Η Ευρώπη τόνισαν έχει δυνατότητες να δημιουργήσει την ηρεμία που θεωρούν απαραίτητη οι αγορές, αλλά οι συντηρητικές ηγεσίες δεν προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα.
Απαντώντας σε ερώτηση για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και αν αυτός μπορεί να διώξει τις αγορές από την Ευρώπη ο κ. Ράσμουσεν είπε ότι με ένα ελάχιστο ποσοστό που προτείνεται από τους σοσιαλιστές μπορούν να εξευρεθούν 340 έως 350 δισ. ευρώ.
Παράλληλα επικαλέστηκε μελέτες σκοπιμότητας που έχει κάνει το ΕΣΚ, σύμφωνα με τις οποίες οι αγορές δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Ευρώπη, γιατί και πάλι θα συνεχίζουν να κερδίζουν χρήματα. Ταυτόχρονα πρόσθεσε, η Ευρώπη θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση. Κάλεσε επίσης την κ. Μέρκελ να αλλάξει στάση και να καταλάβει ότι η Γερμανία χρειάζεται γείτονες με καλές οικονομίες και όχι με οικονομίες σε κρίση. “Είναι προς το συμφέρον τόσο των χωρών όσο και της Ευρώπης”, είπε.
Οι κκ. Παπανδρέου και Ράσμουσεν ρωτήθηκαν για την απουσία από τη Σύνοδο του ΕΣΚ των πρωθυπουργών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, την οποία απέδωσαν στις πιέσεις που δέχονται από τις αγορές αυτή την περίοδο. Ο κ. Παπανδρέου μάλιστα ανέφερε ότι αδίκως οι δύο χώρες στοχοποιούνται και ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να σταματήσει την επιδρομή εναντίον τους με την έκδοση ευρωομολόγου. Επίσης τόνισε ότι δεν χρειάζεται και δεν πρέπει η Ισπανία και η Πορτογαλία να “σπρωχθούν” στο μηχανισμό στήριξης.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο σημαντική είναι η ημερομηνία για την Ελλάδα η 25η Μαρτίου, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό σταθμό, αλλά η Ελλάδα, σε περίπτωση που οι αποφάσεις δεν θα είναι οι αναμενόμενες, θα προχωρήσει και θα στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις. Πρόσθεσε, όμως, ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι με τις αποφάσεις θα επηρεαστεί θετικά ή αρνητικά όλη η Ευρώπη και επανέλαβε ότι η Σύνοδος Κορυφής είναι μια ευκαιρία να αλλάξει σελίδα η Ευρώπη που δεν έχει την πολυτέλεια να μην πάρει σωστές αποφάσεις.