Με την πλάτη στον τοίχο παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τράβηξε το χαρτί του ανασχηματισμού, αλλά αντί για λύσεις είδε να ξεπροβάλλουν περισσότερα προβλήματα. Εξαρχής ήταν πολύ δύσκολο να αντιστραφεί μια παγιωμένη εικόνα εδώ και αρκετό καιρό με κάποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Συνήθως αυτές οι ανακατατάξεις της εκάστοτε κυβέρνησης περνούν αδιάφορες στην κοινωνία και δύσκολα ένας ανασχηματισμός θα καθορίσει την πορεία μιας κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο ασφάλειας θέλησε να κινηθεί, όπως φάνηκε από τις επιλογές του, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παρά το γεγονός ότι ο ανασχηματισμός πραγματοποιήθηκε ως αποτέλεσμα της μαζικής αποδοκιμασίας της κοινωνίας και με στόχο να δοθεί η αίσθηση ότι το μήνυμα ελήφθη και θα υπάρξει επανεκκίνηση, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε άτολμες αλλαγές προσώπων, με το βλέμμα στραμμένο στη διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών και όχι στους πολίτες. Κράτησε στα πόστα τους πρόσωπα τα οποία με τις δηλώσεις τους είχαν εξοργίσει την κοινωνία στη σκιά του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Οι προσδοκίες, λοιπόν, ήταν αρκετά χαμηλές, όμως μια σειρά από ατυχείς εμπνεύσεις μετέτρεψαν το αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργό σε ένα πρωτοφανές φιάσκο. Το Μέγαρο Μαξίμου κατάφερε να περάσει κάτω από έναν ήδη πολύ χαμηλά τοποθετημένο πήχη και στο άκουσμα της νέας υπουργικής σύνθεσης το αναμενόμενο αίσθημα αδιαφορίας αντικαταστάθηκε από έναν νέο γύρο σφοδρών πυρών για τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη.
ΣΥΝΕΧΕΣ ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ

(ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΤΡΑ/EUROKINISSI)
Η παραίτηση του Αρίστου Δοξιάδη, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή του, απόρροια ενός αδιάκοπου σφυροκοπήματος των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αποτέλεσε το πρώτο ισχυρό επικοινωνιακό πλήγμα, όμως δεν έμελλε να είναι και το τελευταίο. Η κυβέρνηση κατάφερε έπειτα από καιρό να στρέψει την πολιτική επικαιρότητα από τα Τέμπη, τραβώντας όμως τα βλέμματα πάνω της για τους εντελώς λάθος λόγους. Η φυγή Δοξιάδη έπαψε γρήγορα να αποτελεί πρώτη είδηση, γιατί ακόμα ένας νεοεισερχόμενος στο υπουργικό σχήμα βρέθηκε στο στόχαστρο σφοδρών αντιδράσεων για τις απόψεις του στα εθνικά ζητήματα. Ο Νίκος Τσάφος, νέος υφυπουργός Ενέργειας, βρίσκεται ήδη κάτω από πιέσεις παραίτησης και οι εξηγήσεις που επιχειρεί να δώσει για τις αμφιλεγόμενες θέσεις του στα ελληνοτουρκικά θέματα δεν πείθουν ούτε τα «γαλάζια» στελέχη.

(ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΤΡΑ/EUROKINISSI)
Την αρχή των επικρίσεων κατά του κ. Τσάφου έκανε ο Θάνος Πλεύρης, ενώ πυρ ομαδόν εξαπέλυσαν και οι βουλευτές Ανδρέας Κατσανιώτης, Στέλιος Πέτσας, Αγγελος Συρίγος. Την ίδια ώρα, το φιάσκο του ανασχηματισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη επιβεβαίωσε, πέραν πάσης αμφιβολίας, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με τη Ν.Δ. Θοδωρής Καράογλου, ο οποίος εξαπέλυσε ευθείες βολές για τις επιλογές του πρωθυπουργού, παραδεχόμενος ότι «πήγε στράφι» ο ανασχηματισμός, ενώ για τον νέο υφυπουργό Ενέργειας Νίκο Τσάφο σημείωσε ότι «είναι άσχετος από πολιτική», στον απόηχο των αμφιλεγόμενων αντιλήψεών του για Ελλάδα και Κύπρο. Αναμφίβολα τα παραπάνω δείχνουν ότι η κυβέρνηση κατάφερε να βάλει ένα μοναδικό «αυτογκόλ» στην ιστορία των ανασχηματισμών κι, αντί να περιορίσει τις απώλειες, επιβεβαίωσε ότι η κρίση που διέρχεται είναι παρατεταμένη και πιθανώς μη αναστρέψιμη, ενώ κι ο ανασχηματισμός μοιάζει περισσότερο με αρχή μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, παρά μιας ουσιαστικής επανεκκίνησης.
Σταθερά στα… σχοινιά ο πρωθυπουργός, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Αυτό το κλίμα δυσαρέσκειας αποτύπωσε και η δημοσκόπηση της Alco. Τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν επιφύλασσαν αισιόδοξα νέα για το κυβερνών κόμμα, με την τραγωδία των Τεμπών να έχει αλλάξει άρδην την εικόνα του πολιτικού σκηνικού. Σε ποσοστό 86% οι πολίτες νιώθουν οργή, απογοήτευση και ανασφάλεια, ενώ το 53% των ερωτώμενων δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο από τον πρωθυπουργό. Η απόδοση της κυβέρνησης την ίδια στιγμή αφήνει τελείως ανικανοποίητο το 55% των ερωτηθέντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες η ικανοποίηση από την απόδοση της κυβέρνησης μειώνεται διαρκώς. Οι μη ικανοποιημένοι ήταν στο 47% τον Ιανουάριο και στο 53% τον Φεβρουάριο. Ακόμα το 66% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι θα επιθυμούσε μια άλλη διακυβέρνηση και το 50% προτιμά τις πρόωρες εκλογές. Οσο για τον πρόσφατο ανασχηματισμό, το 66% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι δεν θα βελτιώσει την απόδοση της κυβέρνησης.
Τα πάντα κινούνται γύρω από τα Τέμπη…

Υπό το βάρος αυτής της άκρως προβληματικής και ασθμαίνουσας εικόνας, η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι τα Τέμπη καθορίζουν το πολιτικό κλίμα κι έτσι επιδόθηκε σε ακόμα ένα τέχνασμα, με απολύτως επικοινωνιακά χαρακτηριστικά. Το ημερολόγιο έδειχνε 5/3 όταν η Ν.Δ. έκανε δεκτή τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλου. «Απορρίπτουμε το κατηγορητήριο, δεχόμαστε όμως τη σύσταση της προανακριτικής για να μην υπάρχει καμία σκιά» έλεγαν με μια φωνή κορυφαία στελέχη της. Ο ίδιος ο Τριαντόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης για να διευκολύνει τη διαδικασία. Προφανώς, όμως, η γραμμή άλλαξε γιατί ο κόσμος έχει στραμμένη την προσοχή του σε αυτή την υπόθεση και μια διαδικασία με πολιτικές αντεγκλήσεις, νέα στοιχεία, μάρτυρες που θα ήταν στην κορυφή της επικαιρότητας θα πολλαπλασίαζε το πολιτικό κόστος. Η σύνθεση, άλλωστε, των μελών της επιτροπής από πλευράς Ν.Δ. αποτελούνταν από εφεδρικούς βουλευτές, με δύο εξ αυτών να παραιτούνται ύστερα από λίγες ώρες. Οι αρνήσεις πρωτοκλασάτων βουλευτών να σηκώσουν το βάρος μιας θυελλώδους προανακριτικής ανάγκασε τον πρωθυπουργό να διαβεί το μονοπάτι που του απέμεινε. Αποκαλώντας «ηρωική» την πρωτοβουλία του κ. Τριαντόπουλου να οδηγηθεί στον «φυσικό του δικαστή», επέλεξε ξανά να κλείσει άγαρμπα ακόμα μία διαδικασία, ελπίζοντας να μην αναγκαστεί σε κάποιο δημόσιο βήμα να αναφερθεί σε ακόμα μία κακή στιγμή του Κοινοβουλίου.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2025)