Ο Γιώργος Παπανδρέου θα υποδεχθεί σήμερα τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την άφιξή του στην Αθήνα, πριν ο τελευταίος ξεκινήσει διήμερη περιοδεία σε Μακεδονία και Θράκη με κατάληξη τη Θεσσαλονίκη και το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στις 11.15 το πρωί, πιθανότατα παρουσία και του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, με τον οποίο θα συναντάτο ούτως ή άλλως ο Τούρκος πολιτικός.
Στη συνέχεια θα αναχωρήσει την Τετάρτη για την Αλεξανδρούπολη και από εκεί θα μεταβεί σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Καβάλα, ενώ την Πέμπτη θα επισκεφθεί το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Το κτίριο δωρήθηκε στο τουρκικό κράτος από το Δήμο Θεσσαλονίκης το 1935 και στεγάζει σχετικό μουσείο.
Η άφιξη Νταβούτογλου έρχεται λίγες ημέρες μετά την συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, στην οποία αναφέρθηκε και στο Καστελόριζο, που προκάλεσε την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Με ολιγόλογη δήλωση του Γρ.Δελαβέκουρα η ελληνική πλευρά διευκρίνισε ότι όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα η Ελλάδα διερευνά με την Τουρκία την πλήρη οριοθέτησή της από τη Θράκη μέχρι το Καστελόριζο.
Ο τούρκος ΥΠΕΞ για το θέμα του Καστελόριζου και της περίληψής του στην συμφωνία (που επηρεάζει δραματικά την κατανομή των περιοχών επιρροής των δύο χωρών) είπε στην Καθημερινή της Κυριακής ότι «η Τουρκία έχει βάσιμες νομικές και πολιτικές θέσεις, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανόμενης και της Χάγης. Και γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία διαφωνούν σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ασχετα όμως με τη γεωγραφική συνάφεια ή άλλα θέματα, εμείς θέλουμε να λύσουμε όλες τις διαφορές μας με την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό».
Η αντίδραση της ΝΔ ήρθε μία ημέρα μετά, την Καθαρή Δευτέρα.
Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους σημείωσε ότι «επειδή ο κ. Νταβούτογλου -παρ’ όλο που χρησιμοποίησε διαφορετικό ύφος- δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να επαναλάβει τις γνωστές θέσεις του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου σε βάρος της χώρας μας, προκαλεί απορία το γεγονός ότι το Ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών δεν βρήκε τα κατάλληλα λόγια για να αποδοκιμάσει, με τον τρόπο που έπρεπε, τις δηλώσεις αυτές».