Το Εμπάργκο, η Ευρώπη και στο βάθος… ο χειμώνας
Μουδιασμένη παρακολουθεί η ευρωπαϊκή κοινότητα το ρωσικό εμπάργκο στα προϊόντα της και κάνει σχέδια επί χάρτου, για την στάση που θα τηρήσει στο ενδεχόμενο που η ρωσική πλευρά επεκταθεί και στο κλάδο της ενέργειας, κλείνοντας τις κάνουλες τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο.
Η ελληνική πλευρά θέτει σε επιφυλακή τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Ρεβυθούσα καθώς και τρεις παλαιές πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ ώστε να υποδεχτεί τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG) τα οποία θα μεταφέρουν αυξημένη ποσότητα αερίου.
Υπό αυτό το πρίσμα ο συγκεκριμένος σχεδιασμός ενέχει τον κίνδυνο των κερδοσκοπικών παιχνιδιών. Δηλαδή λόγω ενδεχόμενης διακοπής της τροφοδοσίας ρωσικού αερίου οι ποσότητες να πωλούνται σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές, φόβος ο οποίος εκφράζεται έντονα και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Οι φοβίες προκύπτουν από το γεγονός ότι –ίσως για μεγάλο χρονικό διάστημα- τόσο η Ελλάδα όσο και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωπαϊκής οικογένειας θα πρέπει να αναζητήσουν από μόνες τους άλλες πηγές τροφοδοσίας κάτι το οποίο θα δημιουργήσει ταυτόχρονη ζήτηση από όλη την Ευρώπη και μεγάλη άνοδο των τιμών, δηλαδή ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία βρίσκονται σε κόκκινο φόντο καθώς δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις LNG, ενώ, αντίθετα χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν από μέτριες έως μηδενικές επιπτώσεις στο ενεργειακό τους ισοζύγιο από την έλλειψη του Ρώσικου φυσικού αερίου καθώς είναι εκείνες που παραδοσιακά κατέχουν μεγάλα μερίδια και συμβολαιοποιημένες ποσότητες στην αγορά LNG.
Υπάρχει λοιπόν ενδεχόμενο να παρατηρηθούν και περιπτώσεις όπου, κράτη-μέλη θα βρεθούν σε πλήρες αδιέξοδο ενεργειακά από την έλλειψη ρώσικου φυσικού αερίου.