Θετικός εμφανίστηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Φώτη Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε:
«Πιστεύω γενικά ότι είναι ένας πολιτικός που έχει υπηρετήσει για πολλά χρόνια με ευθύνη τη θέση του και χωρίς να έχει μπει σε υποθέσεις που πληγώνουν ή διχάζουν. Γενικά, είναι κατάλληλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διότι πρέπει για μένα να είναι Πρόεδρος ένα νηφάλιο πρόσωπο, το οποίο είναι ικανό να διαχειριστεί τον θεσμικό του ρόλο. Θεωρώ ότι πληροί αυτές τις προϋποθέσεις κατά 100%».
Επιστροφές στην ΝΔ
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επιστροφής στελεχών στη ΝΔ επισήμανε: «Με πολιτικούς όρους, ναι. Αλλά με όρους προσωπικούς, δεν πιστεύω ότι υπάρχει πολιτική.
Πρώτα πρέπει να υπάρχει πολιτικό πλαίσιο για το κάλεσμα και μετά κάνεις συγκεκριμένες τις προσκλήσεις. Θεωρώ ότι με τους συναδέλφους μας που αποχώρησαν από τη ΝΔ, όπως και να είναι, έχει δημιουργηθεί ένα πολύ ισχυρό ρήγμα. Και σε επίπεδο χαρακτηρισμών και σε επίπεδο λογικής και σε επίπεδο νοοτροπίας.
Νομίζω ότι καταλαβαίνουν οι ακροατές, διότι δεν θέλω να προσωποποιώ πράγματα… Πρώτα πρέπει να γίνει η πολιτική συστράτευση και μετά η πρόσκληση σε ατομικό επίπεδο».
Για το κύμα λαθρομεταναστών
Τέλος, μιλώντας για το κύμα μεταναστών που έχει κατακλύσει το Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός δήλωσε:
«Συζητάμε για 996 – δηλαδή 1.000 ανθρώπους – στη διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών, από την Παρασκευή. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχουμε δεχθεί.
Οι 200 διασώθηκαν από τη θάλασσα και τους υπόλοιπους τους βρήκαμε, χωρίς να έχουμε κάνει κάτι. Είναι κοντά στα 100 παιδιά και σε ορισμένες περιπτώσεις παιδιά ήταν και οι διασωθέντες από τα ναυάγια. Η κατάσταση στα κέντρα κράτησης είναι στο απροχώρητο.
Η ροή είναι αυξημένη και αυτό έχει σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Τα προσφυγικά ρεύματα έχουν συγκεκριμένο χρόνο αντίδρασης απέναντι στα γεγονότα. Οι κάτοικοι στην αρχή παραμένουν για να δουν πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα και παραμένουν κοντά στην εστία τους.
Στη συνέχεια, αποφασίζουν να φύγουν διότι ο κίνδυνος συνεχίζει – και αυτό γίνεται κυρίως με τους Σύρους που βρίσκονται πάνω από ένα εκατ. στην Τουρκία – και όταν δεν έχει τελειώσει η κρίση και δεν μπορούν να γυρίσουν σπίτι τους, τότε αρχίζουν και ψάχνονται για άσυλο σε κάποια χώρα της Ε.Ε. Άλλοι τόσοι περίπου βρίσκονται σε Λίβανο και Ιορδανία. Συζητάμε για πάνω από 100.000 ανθρώπους (στα παράλια)».