Πρόταση της κυβέρνησης να περιοριστεί στο μισό η επιβάρυνση – Αντιδρά η τρόικα
Μετά τις εξαγγελίες Σαμαρά στη ΔΕΘ, η μείωση της έκτακτης εισφοράς αποτελεί το κύριο μέλημα για την κυβέρνηση και γι’ αυτό έχει προτείνει να περιοριστεί στο μισό η επιβάρυνση για τους φορολογουμένους, αρχής γενομένης από το 2015.
Το ελληνικό αίτημα έχει προκαλέσει την αντίδραση της τρόικας, η οποία αντιτείνει ότι η μείωση της εισφοράς κατά 50% θα δημιουργήσει μεγάλη «τρύπα» στα έσοδα του επόμενου έτους και γι’ αυτό ζητά ισοδύναμα μέτρα.
Αξίζει να σημειωθεί πως το μέτρο, η ισχύς του οποίου εκπνέει τον Δεκέμβριο του 2014, φέρνει κάθε χρόνο στα δημόσια ταμεία 1,37 δισ. ευρώ. Για να παραταθεί η εφαρμογή της έκτακτης εισφοράς η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή ταυτόχρονα με τον προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ρύθμιση θα προβλέπεται σίγουρα μείωση, έστω και αν το ποσοστό της (50%) χρειαστεί να σπάσει σε δύο χρόνια. Δηλαδή να είναι 30% για του χρόνου και 20% για το 2016.
Η εισφορά επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές από 1% έως 4% και σε περίπτωση που μειωθεί, οι φορολογούμενοι θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται από τον Ιανουάριο καθώς ο φόρος που τους αναλογεί παρακρατείται από τον μισθό τους.
Να υπενθυμίσουμε ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2015-2018 που έχει υπερψηφιστεί από τη Βουλή το οικονομικό επιτελείο δεν συμπεριέλαβε έσοδα από έκτακτη εισφορά. Το ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας στα τέλη Σεπτεμβρίου που θα ξεκινήσει ο νέος γύρος αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στην Αθήνα. Οι αλλαγές που θα αποφασιστούν θα ενσωματωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 το οποίο θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου.