Πιστός στην προσπάθεια ελληνογερμανικής προσέγγισης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έρχεται σήμερα στο Βερολίνο, προσκεκλημένος του Γερμανού Ομοσπονδιακού προέδρου Γιοάχιμ Γκάουκ.
Κατά την σύντομη παραμονή του στην γερμανική πρωτεύουσα, ο κ. Παπούλιας θα παρευρεθεί σε εκδήλωση που διοργανώνεται στο προεδρικό ανάκτορο «Bellevue» για την 10η επέτειο των Υποτροφιών του Ιδρύματος «Robert Bosch», οι οποίες αφορούν την μετεκπαίδευση και ανταλλαγή νέων ηλικιακά στελεχών από υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης μεταξύ δέκα ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με το Ίδρυμα, οι χώρες είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ισπανία, στις οποίες θα προστεθεί σήμερα και η Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης, η Γερμανίδα υπουργός Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας Μανουέλα Σβέσιγκ και ο Έλληνας πρεσβευτής στο Βερολίνο Παναγιώτης Ζωγράφος θα υπογράψουν Διακήρυξη Προθέσεως για την Ίδρυση του ελληνογερμανικού «Ιδρύματος Νεολαίας», ενώ θα κηρυχθεί η έναρξη του ελληνογερμανικού «Ταμείου για το Μέλλον» που χρηματοδοτείται από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, με περίπου ένα εκατομμύριο ετησίως. Στο πλαίσιο άλλωστε των εργασιών του Ταμείου, ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων και φοιτητών από τις Μαρτυρικές Πόλεις που έχουν υποστεί τις ναζιστικές θηριωδίες βρίσκεται από την Δευτέρα στο Βερολίνο σε ενημερωτική επίσκεψη.
Την επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας σκιάζουν οι επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί από τους κύκλους που ηγούνται των ελληνικών διεκδικήσεων για πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι ενδεικτικό ότι εδώ και έναν μήνα έχει κατατεθεί κοινοβουλευτική ερώτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ στην οποία διατυπώνεται σαφής προβληματισμός για τις πραγματικές προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης και για τους όρους που ενδεχομένως προβλέπονται για την δημιουργία του. Εκφράζεται, με άλλα λόγια, η ανησυχία μήπως επαναληφθεί η διάταξη που σημειώνεται στο αντίστοιχο γερμανοτσεχικό Ταμείο για το Μέλλον, ότι «οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι δεν θα επιβαρύνουν τις σχέσεις τους με πολιτικά και νομικά ζητήματα που απορρέουν από το παρελθόν».
Στην ίδια ερώτηση επισημαίνεται ακόμη ότι «η γερμανική πλευρά ζητά σήμερα επιτακτικά από τα Δημοτικά Συμβούλια των Μαρτυρικών Πόλεων να απαντήσουν εάν θα αποδεχθούν ή όχι τους όρους των ιδρυτικών πράξεων του Ταμείου». Στο πλαίσιο των ίδιων επιφυλάξεων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής του Συμβουλίου Διεκδίκησης των Αποζημιώσεων Μανόλης Γλέζος δήλωσε ότι έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει να ενημερώσει σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς αποτέλεσμα.
Δεν είναι ακόμη γνωστό πώς θα τοποθετηθεί σήμερα ο Κάρολος Παπούλιας. Δεν αποκλείεται πάντως να τονίσει ότι η δράση οποιουδήποτε ελληνογερμανικού ιδρύματος δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι ισοδυναμεί με παραίτηση της Ελλάδας από την διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.
Χθες πάντως, σε μια απρόοπτη κίνηση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να επισκεφθεί το υπό ανέγερση κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο, το οποίο έπρεπε να έχει παραδοθεί από τον Απρίλιο του 2012. Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την απογοήτευσή του για την καθυστέρηση, έκανε μάλιστα λόγο για «Γεφύρι της Άρτας» και ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες και να αναληφθεί, όπως είπε, επιτέλους, μια σοβαρή προσπάθεια για την ολοκλήρωση του έργου.
Το κτίριο κατασκευάζεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο του ελληνικού δημοσίου στην ειδυλλιακή περιοχή του «διπλωματικού τετραγώνου», όπου βρίσκονται οι περισσότερες πρεσβείες στο Βερολίνο και θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της ελληνικής αποστολής στην γερμανική πρωτεύουσα, το προξενείο, αλλά και την πρεσβευτική κατοικία, εξοικονομώντας ετησίως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για το ελληνικό δημόσιο.