Καυστικός ο Χρυσοχοΐδης – Για καλικάτζαρους της παράταξης έκανε λόγο ο Βενιζέλος
Έντονη κριτική για τον τρόπο λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ αλλά και το «νέο κατήφορο» στα γκάλοπ άσκησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από το βήμα της πανελλήνιας συνάντησης στελεχών του κόμματος εν όψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, στάση η οποία προκάλεσε αιχμές και σχόλια.
Ειδικότερα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αφού άσκησε κριτική στον κ. Τσίπρα, παρέπεμψε σε αναφορά του κ. Βενιζέλου περί «ανοησιών» που ακούγονται αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, για να υποστηρίξει ότι «οι ανοησίες που ακούω εγώ είναι ότι κάποιοι από τη ΝΔ δηλώνουν ότι έχουν 180» και ότι «κάποιος από τον δικό μας χώρο δήλωσε ότι έχει 190 βουλευτές».
Διερωτήθηκε δε ποιος ανοίγει αυτά τα θέματα και πρόσθεσε ότι από τότε που έγινε ανασχηματισμός δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα και πώς θα φανεί ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο. «Ο κ. Τσίπρας μπορεί να υπόσχεται ό,τι θέλει. Όμως ό,τι κι αν λέμε εμείς εδώ μέσα δεν πιάνει τόπο, αν δεν λύσουμε το θέμα της δίκαιης φορολογίας, του δίκαιου κράτους», υποστήριξε.
Επιπλέον, αναφερόμενος στον «νέο κατήφορο» που είπε ότι παρατηρεί στα γκάλοπ για το ΠΑΣΟΚ «που μας εμφανίζουν σαν Ελιά», διερωτήθηκε: «Αυτή είναι η πολιτική μας που δικαιώνεται;».
«Άκουσα έναν σύντροφο να λέει ότι ‘υπάρχουν πολλές ηγετικές υποψηφιότητες’, αυτά είναι ανοησίες πολιτική κάνουμε», είπε, αναφερόμενος στον Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος και του απάντησε.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης άσκησε κριτική για τη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ, διερωτώμενος «πού είναι η δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ;» για να προσθέσει ότι είναι η πρώτη φορά που δεν συγκαλούνται όργανα, δεν γίνεται συζήτηση, δεν λαμβάνονται αποφάσεις.
Ανέφερε ακόμα ότι συμφωνεί με τη Δημοκρατική Παράταξη όπως αυτή επιχειρείται σήμερα να διαμορφωθεί, ωστόσο τόνισε ότι το πρώτο βήμα είναι η ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε αναγκαία τη διεξαγωγή ενός έκτακτου ανοικτού αναγεννητικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ με μαζική συμμετοχή μελών και φίλων του κόμματος και με μια συγκεκριμένη στρατηγική για τα μεγάλα θέματα της χώρας. «Δεν είμαστε ουρά κανενός, δεν είμαστε τσόντα, δεν είμαστε παρακολούθημα», τόνισε.
Κωνσταντινόπουλος: Όσοι δεν εμφανίστηκαν να υποστηρίξουν την Ελιά πρέπει να σιωπήσουν
Για απαντήσεις περί της λειτουργίας του κόμματος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, είπε ότι θα πρέπει όποιος θέλει να ρωτήσει τον Γραμματέα της ΚΠΕ, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσει η Προοδευτική Παράταξη με νέες νοοτροπίες και εξήρε την προσπάθεια της Ελιάς στις Ευρωεκλογές και όσων συμμετείχαν σε αυτή. Όσοι δεν εμφανίστηκαν τότε δημόσια να στηρίξουν, πρέπει να σιωπήσουν, είπε. Αναφορικά με τον κ. Τσίπρα, μίλησε για λογική «Χάρι Πότερ».
Πιερρακάκης: Η ανανέωση δεν είναι ηλικιακό ζήτημα
Απαντώντας στον κ. Χρυσοχοΐδη, ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε ότι η φράση του που επικαλέστηκε ο υπουργός ήταν ότι παράγονται περισσότεροι ηγέτες από ό,τι υπάρχει δυνατότητα να καταναλωθούν. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είναι ο τελευταίος που πιστεύει ότι η ανανέωση είναι ηλικιακό ζήτημα.
Αιχμές Γρηγοράκου κατά Χρυσοχοΐδη
Συνέδριο ΠΑΣΟΚ που θα προτείνει εν συνεχεία τη Δημοκρατική Παράταξη, πρότεινε ο Γιάννης Μαγκριώτης.
«Πάμε όλοι μαζί», τόνισε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ο οποίος άφησε αιχμές προς τον κ. Χρυσοχοΐδη, καταλογίζοντας του ότι αφενός είχε πει ότι δεν διάβασε το μνημόνιο και, αφετέρου ότι είχε πει πως ο κ. Παπανδρέου δεν κάνει ούτε για πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε.
«Όλοι έχουμε κάνει λάθη», συνέχισε, για να προσθέσει ότι όμως τώρα όλοι είμαστε απαραίτητοι και αναγκαίοι.
Από τη θέση του στην αίθουσα, μετά την τοποθέτηση του κ. Γρηγοράκου, ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε να παρέμβει γιατί, όπως ανέφερε, βλέπει «δικηγόρους του προέδρου».
Ορισμένοι συμμετέχοντες, δυσαρεστημένοι με αυτόν τον χαρακτηρισμό, του απαντούσαν ότι «δεν είμαστε δικηγόροι», μεταξύ αυτών και ο Γιώργος Λιάνης ο οποίος του απευθύνθηκε ρωτώντας τον ποιος του δίνει το δικαίωμα να υποτιμά τον κόσμο που ήρθε και από μακριά, όπως ο ίδιος, για τη σημερινή συνάντηση.
«Ο φίλος μου ο Λεωνίδας μου έκανε προσωπική αναφορά», συνέχισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας ότι δεν έθιξε κανέναν προσωπικά, για να αναφέρει ότι εκείνος δεν ανήκει στο κόμμα κανενός προέδρου, αλλά ότι είναι και θα παραμείνει ΠΑΣΟΚ γιατί θέλει μια δημοκρατική παράταξη και όχι μια «αντιδημοκρατική» παράταξη.
Τέλος, ο Παύλος Χρηστίδης, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δείχνει να είναι εγκλωβισμένο σε μια παρελθοντολογία, συζητώντας για αυτά που είχαμε να χωρίσουμε και ελάχιστα για αυτά που αφορούν την κοινωνία και τη νέα γενιά. «Με αφετηρία τη σημερινή συνεδρίαση το πρώτο που πρέπει να βάλουμε μπροστά ως σκέψη είναι ότι από το συνέδριο πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κόμμα που θα σέβεται πρώτα απ όλα τον εαυτό του», υπογράμμισε.
Βενιζέλος: Καλικάντζαροι της παράταξης στήνουν χορό
Με αιχμές για την εσωκομματική «γκρίνια» όπως αποτυπώθηκε στις ομιλίες κατά τη πανελλήνια συνάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε τη δευτερολογία του ο πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζοντας ότι «τα φαντάσματα είναι παρόντα και οι καλικάντζαροι της παράταξης στήνουν χορό κάθε φορά που πάμε να κάνουμε κάτι».
«Ποτέ δεν έχω ακούσει τόσες χυδαιότητες», είπε και ανέφερε ότι στο επταήμερο από την 1η Σεπτεμβρίου έως και τις 7 του μήνα που έδωσε συνέντευξη Τύπου, «άνοιξε όλη η νοσηρή βεντάλια του ΠΑΣΟΚ, και τη γυρίσαμε και δείξαμε το φάσμα του αξιόπιστου στρατηγικού ΠΑΣΟΚ και μας άκουσε ο κόσμος».
Ωστόσο, συνέχισε, «τα φαντάσματα είναι παρόντα, οι καλικάντζαροι της παράταξης στήνουν χορό κάθε φορά που πάμε να κάνουμε κάτι», για να προσθέσει ότι δεν ήθελαν να σταθούμε τον Ιούνιο του 2012, δεν θέλησαν να σταθούμε στις ευρωεκλογές και προσέβαλαν την Ελιά. «Έγιναν δηλώσεις κορυφαίων στελεχών, μέχρι τελευταία στιγμή περίμενα δήλωση στήριξης της παράταξης μέχρι και μετά το τέλος της ψηφοφορίας κι αυτή έγινε λειψή, αμφίσημη», είπε.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι κάποιοι είχαν τρελαθεί με το δίλημμα που έθεσε στις ευρωεκλογές, αλλά ο κόσμος το βρήκε σωστό. «Αλλά δεν δέχομαι εξ αριστερών κριτική για τη σύμπραξη μας σε κυβέρνηση ανάγκης με τη ΝΔ από αυτούς που μας οδήγησαν σε αυτή. Δεν δέχομαι να μου τη βγαίνουν από τα αριστερά τα παλικαράκια του μνημονίου», είπε και συμπλήρωσε ότι σε αντίθεση με άλλους εκείνος ποτέ δεν έχει διανοηθεί στη διαδρομή του να προτείνει αλλαγή του ονόματος και καθαίρεση των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ.
Απαντώντας στην κριτική που διατυπώθηκε σε τοποθετήσεις στελεχών, νωρίτερα, για πρόβλημα δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος, διερωτήθηκε: «Πότε το ανακαλύψατε αυτό; Και τι σημαίνει δημοκρατική λειτουργία;», για να απαντήσει ότι η ύψιστη δημοκρατική λειτουργία είναι να ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ στο παραβάν, να μην επενδύεις στην ήττα και να μην εξαγγέλλεις τη νίκη του αντιπάλου βάση των δημοσκοπήσεων.
«Επίσης δεν δέχομαι το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται μια θλιβερή ουρά, όχι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά των τυχοδιωκτών του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ», για να προσθέσει ότι «δεν μ’ αρέσουν οι προσωπικές συναλλαγές, το παρασκήνιο, οι σκοτεινές σχέσεις, στο όνομα συμφερόντων που επενδύουν στην καταστροφή της χώρας, στην έξοδο από το ευρώ ή στον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων». Αυτό, είπε που τους ερεθίζει, «είναι ο υψηλός βαθμός ανεξαρτησίας που έχουμε».
Επιπλέον ανέφερε πως έχει την αίσθηση ότι είναι δεδομένη η θέση του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ανέφερε ότι όμως δεν δέχεται την άποψη που έχει διατυπωθεί χωρίς προσυνεννόηση, ότι πρέπει να προτείνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνία ότι θα εκλέξουμε ΠτΔ όλοι μαζί, αλλά θα γίνουν εκλογές το Δεκέμβριο του 2015. «Αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές θέλουν εκλογές, θα έχουμε εκλογές», ανέφερε.
Σχετικά με το θέμα του εκλογικού συστήματος, ο κ. Βενιζέλος διερωτήθηκε: «ποιος είπε ότι έχει λήξει;», τονίζοντας ότι προβλέπεται ρητά στην προγραμματική συμφωνία και πως όμως πρέπει να υπάρχει η στιγμή και να μην θεωρηθεί ότι μια κίνηση είναι κίνηση ηττοπάθειας.