Ευθύνες για αντιπαραγωγική στάση στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος επιρρίπτει το υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία απαντώντας στην πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου προς τον πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να πραγματοποιήσουν κοινή επίσκεψη στην Κύπρο.
Ειδικότερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα όσα ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου δήλωσε:
«Στην Τουρκία εναπόκειται να συμβάλει στην επίτευξη λύσης, αναλαμβάνοντας ουσιαστικές πρωτοβουλίες που αφορούν στον πυρήνα του προβλήματος, δηλαδή την ύπαρξη των κατοχικών της στρατευμάτων, το μη σεβασμό, από πλευράς της, των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το συνεχιζόμενο εποικισμό και την αντιπαραγωγική στάση που τηρεί, μέχρι σήμερα, η τουρκοκυπριακή πλευρά στις δικοινοτικές συνομιλίες».
Ακόμη είπε πως η Ελλάδα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου στηρίζει την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, επί τη βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου.
Νωρίτερα ο κ. Νταβούτογλου από το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας κάλεσε τον κ. Σαμαρά να κάνουν κοινή επίσκεψη στην Κύπρο λέγοντας: «Να πάμε πρώτα στο νότιο μέρος και μετά στο βόρειο … Ας πιούμε μαζί τσάι και να συνομιλήσουμε».
Μεταξύ άλλων ο κ. Νταβούτογλου άφησε αιχμές κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς για καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις: «Θέλαμε η Κύπρος να γίνει νησί ειρήνης, θέλαμε να έρθει η ειρήνη, η ευημερία και η γαλήνη στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της ειρήνης που θα διασφαλιστεί στην Κύπρο. Θέλαμε η Τουρκία, η Ελλάδα, η “ΤΔΒΚ” και η Ελληνοκυπριακή διοίκηση (σ.σ. όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία) να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να σκεφτούν πώς μπορούν να μετατρέψουν την Ανατολική Μεσόγειο σε λεκάνη ειρήνης, αλλά εμείς όσο ισχυρή θέληση και να επιδείξαμε, δυστυχώς δεν υπήρξε η ίδια ανταπόκριση», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Ο ίδιος υποστήριξε πως η καθυστέρηση τον συνομιλιών είναι χάσιμο χρόνου και ότι το Εθνικό Συμβούλιο στην ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει δύσκολη τη λήψη αποφάσεων.
Αντιδράσεις από την κυπριακή κυβέρνηση
Εν τω μεταξύ η κυπριακή κυβέρνηση θα προβεί άμεσα σε διαβήματα προς τον ΟΗΕ, την Ε.Ε. και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς για τη σημερινή παράνομη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Επίσης, ο κ. Χριστοδουλίδης επισημαίνει τα ερωτήματα που δημιουργούνται και τα πραγματικά μηνύματα που η Τουρκία επιθυμεί να στείλει στη διεθνή κοινότητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η παράνομη κάθοδος του κ. Νταβούτογλου στην Κύπρο, πραγματοποιείται τη μέρα που ο νέος ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό προσκάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Νίκο Αναστασιάδη και Ντερβίς Έρογλου, σε δείπνο.
Τα ερωτηματικά, προσθέτει στη δήλωση του ο Κύπριος εκπρόσωπος, ενισχύονται, αν αναλογιστεί κανείς ότι και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Τουρκίας αποφάσισε και επισκέφθηκε παράνομα την Κύπρο, λίγες μόνο μέρες πριν από την προγραμματισμένη πρώτη επίσκεψη στην Κύπρο του νέου ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
Η κυπριακή κυβέρνηση καλεί την Τουρκία να «εγκαταλείψει οριστικά τις απαράδεκτες θέσεις της, οι οποίες είναι διεθνώς καταδικαστέες, μεταξύ των οποίων και η απαίτηση τους για αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος στις παράνομες περιοχές, καθώς επίσης να ανταποκριθεί στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της».