Φόροι και πρόστιμα ύψους 142,5 εκατ. ευρώ βεβαιώθηκαν έως τις 15 Σεπτεμβρίου από εμβάσματα και «λίστες» φοροφυγάδων, όπως ενημέρωσε την Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξυροτήρη, ο κ. Μαυραγάνης ανακοίνωσε ότι ενώ έως την 21η Μαρτίου του τρέχοντος έτους (οπότε ο ίδιος απάντησε στη Βουλή σε αντίστοιχη ερώτηση της βουλευτού) είχαν επιλεγεί προς έλεγχο 1.071 σήμερα είναι 1.343 κι έχουν ελεγχθεί 401 υποθέσεις ενώ είχαν ελεγχθεί 146 υποθέσεις.
«Το συμπέρασμα από την σύγκριση των στοιχείων αυτών είναι ότι συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των ελεγχόμενων υποθέσεων και των φόρων που βεβαιώνονται κάτι που οφείλεται στις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο που υποδηλώνει την πολιτική βούληση να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το φαινόμενο και αφετέρου στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών.
Με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση για πρώτη φορά γίνεται συγκέντρωση και επεξεργασία σε τέτοια έκταση που έχουν ελεγκτικό ενδιαφέρον», τόνισε ο κ. Μαυραγάνης προς την κυρία Ξυροτήρη η οποία καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειψη πολιτικής βούλησης. Όπως μάλιστα είπε η βουλευτής – με αιχμή τις πρόσφατες δηλώσεις της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για την φοροδιαφυγή στην Ελλάδα – το γεγονός ότι δεν έχουν παραχθεί έως σήμερα τα αναμενόμενα αποτελέσματα δείχνει ότι «η αναποτελεσματικότητα καλά κρατεί» και ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση.
Έκανε δε μνεία σε φημολογία σύμφωνα με την οποία το ΣΔΟΕ δεν δίνει τα τελικά αποτελέσματα ελέγχων αν δεν υπάρξει άνωθεν έγκριση για να πει ότι αυτό δημιουργεί σκέψεις ότι «μεγάλα συμφέροντα του εξωτερικού και εσωτερικού σας πιέζουν να μην προχωρήσετε σε ελέγχους».
Απαντώντας ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, ανέφερε πως η λίστα Λαγκάρντ είναι υπό δικαστική διερεύνηση, οι δικαστικές αρχές έχουν τον ρόλο της διερεύνησης «κι έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη». Πρόσθεσε μάλιστα ότι τέτοιας έκτασης έρευνα και σε τέτοιο βάθος χρόνου δεν έχει ξαναγίνει, εξειδικεύοντας πως δημιουργήθηκε ειδική τεχνογνωσία για την εξεύρεση και την ανάλυση των στοιχείων, έγινε ταυτοποίηση ονομάτων με φορολογούμενους, συγκέντρωση των στοιχείων των λογαριασμών από διάφορα πιστωτικά ιδρύματα και άλλων περιουσιακών στοιχείων, έγινε μεγάλη επεξεργασία όλων αυτών και μετά με βάση τα συμπεράσματα έχουν δοθεί πλέον πάρα πολλές υποθέσεις από τους εισαγγελείς σε ελεγκτές τόσο του ΣΔΟΕ όσο και σε ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που λειτουργούν ως προανακριτικά όργανα.
«Επιταχύνεται πλέον λόγω της τεχνογνωσίας που δημιουργήθηκε και της μεγάλης και σε βάθος επεξεργασίας των στοιχείων ο αριθμός ολοκλήρωσης των υποθέσεων», επισήμανε επίσης.
Τέλος ο κ. Μαυραγάνης διαβεβαίωσε ότι στο υπουργείο Οικονομικών ανεξάρτητα από ονόματα όλοι εργάζονται για την επιτυχία του έργου περιορισμού της φοροδιαφυγής ώστε να δοθεί ανάσα στον ελληνικό λαό.