Μυστική συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα είχαν την Τετάρτη τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Δραγασάκης, Γιάννης Σταθάκης και Ευκλείδης Τσκαλώτος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη, περί μαζικής φυγής καταθέσεων σε περίπτωση πτώσης της κυβέρνησης και εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά της Κουμουνδούρου επιβεβαίωναν την Τετάρτη ότι υπήρχε σκέψη να εκδηλωθεί η δυσαρέσκεια της αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, χωρίς ωστόσο να μιλούν επισήμως για «παράσταση διαμαρτυρίας» ενώπιον του διοικητή της ΤτΕ.
Πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι το αντικείμενο της συνάντησης ήταν η γενικότερη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι κυβερνητικές δηλώσεις, πρωτίστως του κ. Αδωνι Γεωργιάδη, περί φυγής καταθέσεων σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι, όχι μόνο το τμήμα οικονομικής πολιτικής, αλλά όλα τα τμήματα του κόμματος πραγματοποιούν και θα εντείνουν τις επαφές τους με θεσμικά όργανα προκειμένου να εμπεδωθεί η εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κοινωνία ότι «κάθε θεσμικός παράγοντας πλέον θα ελέγχεται» καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «κυβέρνηση εν αναμονή».
Ένα από τα βασικά θέματα της συνάντησης αφορούσε την προοπτική αξιοποίησης των εναπομεινάντων πόρων του ΤΧΣ. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε την θέση του κόμματος υπέρ του κρατικού ελέγχου του ΤΧΣ, ενώ ο κ. Δραγασάκης έθεσε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιηθούν τα 10 δισ. ευρώ που απέμειναν από την ανακεφαλαιοποίηση για δημοσιονομικους σκοπούς, τα οποία, όπως είπε, η κυβέρνηση έχει αφήσει να «λιμνάζουν» στο ΤΧΣ.
Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, ενώ τονίστηκε στον κ. Στουρνάρα ότι από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπάρχει κανένας φόβος για φυγή καταθέσεων» σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ.Στουρνάρα ήταν εν γνώσει καθώς είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις, του προεδρείου της ΚΟ του κόμματος.
Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντως, επιχειρεί να αξιοποιήσει τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, παραπέμποντας παράλληλα σε ανάλογες πρόσφατες διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, με στο σκεπτικό ότι τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται για υπονόμευση της ελληνικής οικονομίας, κυβερνητικά στελέχη είναι αυτά που καταφεύγουν σε κινδυνολογία.
Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης εξαπέλυε την Τετάρτη σφοδρή επίθεση κατά του κ. Γεωργιάδη και της κυβέρνησης, σημειώνοντας μεταξύ των άλλων ότι «είναι μια επικίνδυνη και υπονομευτική ως προς την οικονομία δήλωση».
Όπως συμπλήρωσε ο κ. Σκουρλέτης, «δεν είναι, όμως, ο κ. Γεωργιάδης. Ακολούθησε αυτά που είπε ο κ. Λαζαρίδης και οι δύο ακολούθησαν τις διαρροές του πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να είπε τα ίδια πράγματα στο καφενείο της Βουλής. Άρα, εδώ πρόκειται για μια κεντρική επιλογή της Ν.Δ., επίσημη ή ανεπίσημη, για να δημιουργήσει ένα κλίμα τρόμου στον κόσμο, με σκοπό, όπως το αντιλαμβάνεται εκείνη, αλλά αδιάφορα για το αν θα δημιουργήσει προβλήματα στις τράπεζες και θεωρεί ότι αυτό που τον ευνοεί αυτή τη στιγμή (ο πρωθυπουργός) είναι η τρομολαγνεία για να ανακόψει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ».
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η φυγή καταθέσεων τις παραμονές των εκλογών του 2012 έγινε μεθοδευμένα και με συγκεκριμένη σκοπιμότητα. «Τα χρήματα, όταν έφυγαν στις εκλογές του 2012, υποτίθεται ότι ήταν μετά από δύο ολόκληρα χρόνια εφαρμογής του προγράμματος που είχε απομακρύνει τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Πέραν αυτών που το έκαναν για λόγους σκοπιμότητας – διότι είχε ακουστεί τότε ότι μεγάλες επιχειρήσεις είχαν στείλει τα ταμεία τους στην Ελβετία ακριβώς για να δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα – ο πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ τότε ήταν πολύ συγκεκριμένος και προφανώς σε συντονισμό με τη Ν.Δ. έγιναν τότε τέτοιες κινήσεις».