Αντιδράσεις στις δηλώσεις Βρούτση για τον συνδικαλιστικό νόμο

Αντιδράσεις τόσο στη ΓΣΕΕ όσο και σε κόμματα προκαλούν οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για την ανάγκη αλλαγών του θεσμικού πλαισίου όσον αφορά στο συνδικαλισμό νόμο.

 

- Διαφήμιση -

Ειδικότερα ο κ. Βρούτσης κατά τη συνάντηση που είχε στη Γενεύη η ηγεσία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας με τους προέδρους των κοινωνικών εταίρων στην Ελλάδα, τάχθηκε υπέρ του εμπλουτισμού και της ενδυνάμωσης, όπως είπε, του θεσμικού και λειτουργικού περιβάλλοντος στο οποίο ασκείται η συνδικαλιστική δράση στη χώρα μας.

 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα πρέπει «να διασφαλίζονται οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, αλλά και «η αντιπροσωπευτική συμμετοχή της εργασίας και της παραγωγής στο πλαίσιο της κοινωνικής διαπραγμάτευσης».

 

ΣΥΡΙΖΑ: Θρασύτατη απαίτηση της τρόικας για κατάργηση των απεργιών

 

«Η κυβέρνηση αποδέχεται την θρασύτατη απαίτηση της τρόικας για κατάργηση της απεργίας και του συνδικαλισμού» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης με αφορμή την τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας.

 

«Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, μετά την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αντιμετώπιση απεργιών με πολιτικές επιστρατεύσεις, δικαστικές απαγορεύσεις και καταστολή, αποδέχεται, όπως φάνηκε από την σημερινή τοποθέτηση του Υπουργού Εργασίας στη σύσκεψη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στη Γενεύη, την θρασύτατη απαίτηση της τρόικας για την κατάργηση με νόμο των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού» τόνισε ο κ. Στρατούλης.

 

Ο ίδιος κατήγγειλε την κυβέρνηση πως προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των δανειστών της χώρας και της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορό της, που δεν έχει τέλος, βάζοντας σε διακινδύνευση πλέον και την ίδια τη δημοκρατία.

 

Τέλος κάλεσε τους εργαζόμενους και τους πολίτες να συμβάλλουν με την ψήφο τους στην ανατροπή της κυβέρνησης.

 

Αντίθετη σε όποια αλλαγή και η ΓΣΕΕ


Από τους πρώτους που αντέδρασαν ήταν η ΓΣΕΕ όπου διά του προέδρου της Γιάννη Παναγόπουλου εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή της σε οποιαδήποτε αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο αλλά και στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.

 

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ με την επισήμανση ότι ο διάλογος γίνεται με το φάντασμα της τρόικας να πλανάται στην αίθουσα, αναφερόμενος στον συνδικαλιστικό νόμο απέρριψε κατηγορηματικά κάθε συζήτηση περί αλλαγής, «βελτίωσης», «εκσυγχρονισμού» κλπ. του νόμου 1264 για τον «Εκδημοκρατισμό του Συν/κού Κινήματος & την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων».

 

Τόνισε μάλιστα ότι ο νόμος 1264 πέρα από τον ιστορικό και εμβληματικό του χαρακτήρα αποτελεί υπόδειγμα δημοκρατικού νομοθετήματος.

 

ΚΚΕ: Κανένα παζάρι


Στη συνέχεια ακολούθησε το ΚΚΕ όπου με ανακοίνωσή του καλεί «να σταματήσει τώρα κάθε παζάρι, κάθε συζήτηση της κυβέρνησης με την τρόικα για τις ομαδικές απολύσεις, το νόμο για την απεργία, το συνδικαλιστικό νόμο, που στόχο έχει να συρρικνώσει το δικαίωμα των εργαζομένων στη συνδικαλιστική οργάνωση και πάλη, καθώς και το δικαίωμα στην απεργία».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ