Με σαφή μηνύματα μετριοπάθειας προς το εσωτερικό και το εξωτερικό, επέλεξε να απαντήσει ο Αλ. Τσίπρας στον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά (ο οποίος νωρίτερα το Σαββατοκύραικο είχε μιλήσει στα 40χρονα της ΝΔ και είχε αρθρογραφήσει στην Καθημερινή) και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο (ο οποίος παραχώρησε συνένετυξη στο Βήμα της Κυριακής), από το βήμα του Φεστιβάλ Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος τυου ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι «η Ευρώπη χρειάζεται μια αριστερά με σταθερές αρχές και αξίες, χωρίς όμως να περιχαρακώνεται στον εαυτό της» και συμπλήρωσε: «Χρειάζεται μια αριστερά που καλωσορίζει και αλληλεπιδρά με τα κοινωνικά κινήματα και τα λαϊκά ξεσπάσματα».
«Θέλω να σημειώσω, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δει με καχυποψία το ξέσπασμα των αγανακτισμένων στην Ελλάδα, ενδεχομένως οι εξελίξεις να ήταν εξαιρετικά οδυνηρές και οι αποκρουστικές ιδέες του φασισμού να είχαν βρει εύφορο έδαφος ακόμα και μέσα σε αυτό το κίνημα», τόνισε μεταξύ των άλλων ο κ. Τσίπρας, θέλοντας έτσι να υπογραμμίσει τον σταθεροποιητικό ρόλο που εκτιμά ότι διαδραμάτισε ο ίδιος και το κόμμα του.
«Η αριστερά πρέπει στα λαϊκά ξεσπάσματα να είναι παρούσα με τους ανθρώπους και τις ιδέες της.
Όχι να τα κοιτάει από απόσταση και με καχυποψία.
Ούτε για να τα καθοδηγεί αφ’ υψηλού, αλλά να μαθαίνει και να αλληλεπιδρά, μέσα στα κινήματα και στους κοινωνικούς αγώνες», σημείωσε και υπογράμμισε σε μία αναφορά με αποδέκτες στο εσωτερικό και το εξωτερικό: «Χρειάζεται, λοιπόν, η Ευρώπη μια αριστερά που να επιδιώκει διαρκώς ευρύτερες συμπαρατάξεις και συσπειρώσεις γύρω από τα επίδικα της συγκυρίας.
Τα επίδικα που προκύπτουν από τις δικές της αναλύσεις και όχι από τα ψεύτικα διλήμματα που χτίζει ο αντίπαλος για να επιβιώσει.
Χρειάζεται επίσης μια αριστερά που να καταλαβαίνει ότι λύσεις για την κρίση δεν μπορεί να έρθουν με πολιτικές εθνικής περιχαράκωσης, αλλά χρειάζεται συντονισμένη δράση σε διεθνές επίπεδο.
Αυτές τις επιλογές υπηρετήσαμε όλοι μαζί και εγώ προσωπικά ως υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν.
Και τώρα ξέρουμε ότι δεν αρκεί σε κανένα μας να διαμαρτύρεται μόνος εντός της χώρας του.
Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προτείνουμε λύσεις για το κοινό μας σπίτι.
Για το τι μπορεί να σημαίνει πολιτική ένωση, για το πώς θα βάλουμε τη πολιτική και τις κοινωνικές ανάγκες πάνω από τις αγορές. Για το πώς θα κάνουμε τους οίκους αξιολόγησης να λογοδοτήσουν.
Για το πώς θα μπουν οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη».