«Όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης λέει ο Σπύρος Λυκούδης, ενώ, ταυτόχρονα –λίγο καιρό μετά την απόσχισή του από τη ΔΗΜΑΡ- ζητάει πολιτική σταθερότητα μέσα από μία νέα συμφωνία των βασικών δυνάμεων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για νέα κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα πάει ως το 2016, με πολλούς να ερμηνεύουν την ομιλία του ως πρόταση για «μεγάλο συνασπισμό» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.
Παρατηρώντας έντονα σημάδια κόπωσης στην κυβέρνηση και μετά από τον ανασχηματισμό, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης σε μία ύστατη κίνηση απεγκλωβισμού και επιδιώκοντας να αμβλύνει την έντονη αμφισβήτηση εις βάρος της και να πάρει μία ανάσα ως την εκλογή του ΠτΔ.
Τόνισε όμως, πως σε μία τέτοια ψηφοφορία δεν μπορεί να απαιτεί και την ψήφο άλλων δημοκρατικών βουλευτών, που ανησυχούν, θέλουν σταθερότητα και επιδιώκουν συνεννόηση, αλλά δεν θέλουν να ταυτιστούν. «Θα ψηφίσω “όχι” γιατί δεν θέλω να προστεθώ στην κυβερνητική πλειοψηφία», είπε.
Τονίζοντας ότι η χώρα είναι σε κρίσιμη φάση, υποστήριξε ότι παρά τη μείωση των δημοσίων δαπανών και όσα επετεύχθησαν στον τομέα των ελλειμμάτων, αυτά δεν αρκούν. «Εκκρεμούν η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και το νέο βιώσιμο μοντέλο», είπε μεταξύ άλλων , εκτιμώντας ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να οδηγήσει την χώρα στην μεταμνημονιακή εποχή.
«Έχει χάσει τη συνοχή των ΚΟ που την στηρίζουν, και δεν μπορεί να σηκώσει το φορτίο των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα», σημείωσε, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι κατά τη γνώμη του λύση σε αυτή την φάση δεν είναι ούτε οι πρόωρες εκλογές, που θα περιπλέξουν πιθανώς περισσότερο το πρόβλημα.
«Οι πολιτικές δυνάμεις που θα οδηγήσουν τη χώρα στο μέλλον είναι υπό διαμόρφωση. Οι παρούσες δεν έχουν πείσει ότι μπορούν να σηκώσουν από μόνες τους το βάρος», είπε.
«Χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα μέσα από μία νέα συμφωνία των βασικών δυνάμεων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για μία νέα κυβέρνηση ειδικού σκοπού, που θα εξαντλήσει τα εναπομείναντα θέματα ως το 2016», είπε, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη διαπραγμάτευση, τις μεταρρυθμίσεις, τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα.«Καμία δυναμη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της αυτά τα κρίσιμα θέματα. Απαιτούν σημαντικά αυξημένες πλειοψηφίες. Από αυτή τη συμφωνία θα ωφεληθεί ο τόπος και θα αποφευχθούν άσκοπες εκλογικές αναμετρήσεις, χωρίς αποτέλεσμα και με άγνωστες επιπτώσεις», είπε, καλώντας τα κόμματα να δείξουν την ωριμότητά τους.