Στην αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης από την ελληνική κυβέρνηση, στο ρόλο των οίκων αξιολόγησης, καθώς και στις θέσεις της Ελλάδας αλλά και γενικότερα στη στάση της Διεθνούς Κοινότητας στο θέμα της Λιβύης, αναφέρεται σε μακρά συνέντευξή του στην έγκυρη αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.
Όπως αναφέρει ο κ. Δρούτσας, θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα ως προς τη νομιμοποίηση των διεθνών οίκων αξιολόγησης και η Ελλάδα έχει την εμπειρία ότι αυτές οι αξιολογήσεις είναι εν μέρει ακατανόητες και άδικες, όπως και το ερώτημα ως προς το χρόνο που έχει επιλεγεί για μια τέτοια αξιολόγηση (σ.σ. υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη “Μούντις”).
Και αυτή γίνεται τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους τελευταίους 18 μήνες με ένα πολύ σοβαρό πρόγραμμα τη δημοσιονομική κρίση, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών παραθέτοντας μια σειρά παραδείγματα. Από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων που είναι πολύ επώδυνες για τους πολίτες, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων μέχρι το νέο φορολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα, που, όπως τονίζει, έχουν αποφέρει πρώτα θετικά αποτελέσματα, με μείωση, για παράδειγμα, του ελλείμματος κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες μέσα στον τελευταίο χρόνο.
Στην παρατήρηση του συντάκτη της εφημερίδας ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν φαίνεται να πείθονται, ο κ. Δρούτσας επισημαίνει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει αποτελεσματικά τα συμφωνηθέντα με τους Ευρωπαίους εταίρους της, οι οποίοι και της το αναγνωρίζουν, όμως μόνον οι διεθνείς αγορές δεν αντιδρούν θετικά σε αυτό, καθώς προφανώς, όπως σημειώνει, δεν πρόκειται για μια κατ’ εξοχήν ελληνική κρίση και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να στείλει πειστικά μηνύματα στις αγορές για να τις καθησυχάσει.
Πρόκειται, όπως ο ίδιος προσθέτει, για ένα συνολικό πακέτο, που περιλαμβάνει το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που προωθεί κυρίως η Γερμανία, την αποτελεσματική δύναμη του Μηχανισμού Σταθερότητας που σημαίνει επαρκείς πόρους ώστε οι αγορές να καταλάβουν ότι η ΕΕ παρέχει στιβαρή στήριξη στο ευρώ, ενώ συγκεκριμένα ως προς την Ελλάδα σημαίνει μια επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ και δημιουργία των ίδιων προϋποθέσεων που ισχύουν για την Ιρλανδία. Όσο μακρύτερος είναι ο χρόνος αποπληρωμής δανείου, τόσο πειστικότερο είναι για τις αγορές ότι θα τηρηθούν οι όροι δανεισμού. Και φυσικά σημαίνει μείωση των ισχυόντων υψηλών επιτοκίων.
«Σεβασμός της βούλησης του λιβυκού λαού»
Αναφερόμενος στο θέμα της Λιβύης και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει την ανάγκη για τερματισμό της βίας, για σεβασμό της βούλησης και επιθυμίας του λιβυκού λαού για δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και για χωρίς χρήση βίας υλοποίησή τους. Υπάρχει η πίεση του λιβυκού λαού και αυτό είναι το σημαντικότερο, και στη Λιβύη, όπως στην Τυνησία και την Αίγυπτο, υπάρχει μια μη αναστρέψιμη διαδικασία και η Διεθνής Κοινότητα και η ΕΕ θα πρέπει να διαμηνύσουν στη λιβυκή ηγεσία ότι θα πρέπει να αποδεχτεί αυτή τη διαδικασία.
Ο κ. Δρούτσας παρατηρεί ότι υπάρχει συζήτηση για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, που όμως είναι δύσκολη στην πρακτική εφαρμογή της, ενώ είναι σαφές, όπως προσθέτει, πως οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση θα πρέπει να έχει την πλήρη κάλυψη των Ηνωμένων Εθνών, ενώ για την Ελλάδα πρωταρχικής σημασίας είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, και ήδη υπάρχει μια ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για κυρώσεις κατά της Λιβύης, και είναι ανάγκη αυτή η ενότητα της Διεθνούς Κοινότητας να διαφυλαχθεί.
Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει με κάθε σαφήνεια στη συνέντευξη στη Ντερ Στάνταρντ πως στρατιωτικές επεμβάσεις αποτελούν πάντα το τελευταίο μέσο, όμως θα πρέπει να είναι σαφές σε όλους -και αυτό είναι επίσης ένα μέσο πίεσης- ότι η Διεθνής Κοινότητα σε περίπτωση ανάγκης μπορεί και πρέπει να κάνει χρήση όλων των μέσων.
Στην ερώτηση ως προς την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη απαντά πως σίγουρα δεν μπορεί να αποκλειστεί, προσθέτοντας πως δεν μπορεί κάποιος να βλέπει για πολύ ακόμη την άσκηση βίας στους πολίτες της χώρας και επ΄ αυτού η ΕΕ πρέπει να στείλει σαφές μήνυμα και για το λόγο αυτό είναι σημαντικό που συναντώνται τώρα οι ΥΠΕΞ και αργότερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί, πως σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ίδια αυστριακή εφημερίδα, με την ευκαιρία της συμμετοχής του σε διεθνή δημόσια συζήτηση στη Βιέννη με θέμα το Ευρώ και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Δρούτσας είχε παρουσιάσει την πρόταση της ίδρυσης στην Ελλάδα ενός Κέντρου υποστήριξης νέων πολιτικών από τον Αραβικό Κόσμο.
Όπως τόνιζε τότε ο υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα, για δύο λόγους, μπορεί να παίξει ρόλο στη διαδικασία μετάβασης στη Δημοκρατία στον αραβικό χώρο, αφενός διότι είναι τμήμα της στενής γειτονίας έχοντας βαθείς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο και αφετέρου από άποψη συμβολισμού, που είναι σε τέτοιες εξελίξεις εξαιρετικά σημαντικός, η Αθήνα είναι το λίκνο της Δημοκρατίας.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θέλει, όπως είχε τονίσει, να δημιουργήσει ένα Κέντρο για την υποστήριξη νεαρών προσωπικοτήτων και κομμάτων που θα αναδειχτούν από τα δημοκρατικά κινήματα, χωρίς η ιδέα να συνδέεται με ένα νέο “πατρονάρισμα” ή υπαγόρευση από δυτική σκοπιά για το τι πρέπει αυτοί να κάνουν.
Διαβάστε επίσης: Ελληνικό σχέδιο για Κέντρο Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Υπουργών